Lagbanner
Ingen kan klaga på underhållningen
2 mål och total dominans igår

Ingen kan klaga på underhållningen

Var det någon som saknade Sergej Milinkovic-Savic igår? Jag gjorde det, i några minuter innan Lazios maskineri sakta men säkert började rulla igång.

Vi har aldrig varit speciellt bortskämda med skönspel och fina resultat i träningsmatcher. Förra säsongen fick vi se ett oinspirerat Lazio kliva ut på Friends Arena här i Sverige ungefär vid den här tidpunkten. Det saknades fantasi och motivation. Spelarna såg ut att vilja vara någon annanstans och något så självklart som gnista - ja det kunde man endast hitta i publiken. Faktum är att mitt starkaste minne från den matchen är den monumentala tystnaden inne på arenan. Det enda som bröt tystnaden var när en man - troligtvis Laziosupporter - vrålade ut IMMOBILE och LAZIO!

Jag ger mig fan på att orden ekade ut över själva arenan, denna man fick opera sångare att framstå som rena spädbarnen. Det var också nästan hela nöjet och det enda man minns från fjolårets försäsong.

2019 är det ett annat Lazio vi ser. Visst, det har funnits problem i klubben det här året också. Trotjänaren Stefan Radu var på väg ut ur klubben men kröp till korset och erkände sina snedsteg och misstag under föregående säsong. Klubbens fader Claudio Lotito välkomnade honom tillbaka med öppna armar: ”Lazio är en familj, din familj Stefan”. Varvid rumänen genast anslöt till sina lagkamrater som befann sig på träningslägret i Alperna.

Auronzo di Cadore ligger i norra Italien, någon mil från Österrikes gräns, inbäddad mellan höga berg med snötäckta toppar. Det är tradition att Lazio inleder sin försäsongsträning här. Hela byn kläs i ljusblått och det är inte en ovanlig syn att dom annars ljusskygga spelarna och tillika mångmiljonärerna i Lazio - ses spatsera runt genom byn mitt på ljusa dagen - som vilka människor som helst. Spelarna integrerar med fans, klubben arrangerar event och en bra stämning byggs upp. Fansen får tillbaka för det man under säsongen gett laget från läktarna, på sociala medier och på bortamatcherna.

Det har rapporterats flitigt om att stämningen är bättre än någonsin i Lazio just nu. Och det syntes igår på Vitality Stadium mot Premier League klubben Bournemouth. Det var ren och skär spelglädje som Romklubben visade upp. Spelarna sprang som besatta och ingenting skvallrade om att detta skulle vara den första riktiga träningsmatchen inför säsongen 2019/2020.

Joaquin Correa dominerade stort och gav engelskmännen huvudvärk under stora delan av matchen. Milan Badelj visade äntligen varför Lazio hämtade honom och flertal fans är rent ut sagt chockade över hur pass bra han behandlade bollen, fördelade den och för att inte tala om dom patenterade krossbollarna över till nyförvärvet Manuel Lazzari.

På tal om Lazzari, så kommer han fortsatt vara en mardröm för motståndarna. När klockan tickade upp emot 90-minuter var det inte ovanligt att han brände av i en maxlöpning ännu en gång. Engelskmännen som har Premier League premiär nästa helg, tog sig för pannan och undrade vad det var för ett ånglok i miniatyr man mötte på Lazios högerkant.

Luis Alberto hade roligt på fotbollsplanen igen. Tillsammans med Correa och Badelj dikterade han matchen med finess, kreativitet och elegans.

Men Lazio har fortfarande problem, i defensiven och i uppspels-faserna. Laget blir lätt stressat när motståndarna står högt i sina positioner och det verkar inte direkt finnas någon plan för hur man ska spela sig ur en press. Detta har laget löst på så vis att man helt enkelt passar bollen hem till Thomas Strakosha som sedan letar Sergejs panna en bit upp i planen. Igår fanns ingen Sergej på planen och frågan är om han kommer göra det under kommande säsong?

Nyförvärvet från FC Köpenhamn Denis Vavro gjorde också sin riktiga debut mot kvalificerat motstånd. Nog för att slovaken spelade upp sig i andra halvlek, så visade han inte speciellt positiva sidor i första halvleken. Bournemouth pressade honom hårt så fort han hade bollen i sin ägo vilket renderade i flertalet bortslagna passningar. Han låg också bakom Bournemouths kvittering då en sådan här boll rensades rakt in i planen, till en motståndarspelare.

Det är för tidigt att döma denna Vavro. Han behöver tid för att anpassa sig och Lazio kommer ge honom den tiden. Men jag kan inte låta bli att tänka tanken vad en erfaren Serie A back som inte behöver den här tiden till anpassning hade kunnat betyda för Lazio.

Ett annat nyförvärv som presenterade sig var Spanjoren Jony. En assist maskin från La Liga, en personlig vän till Luis Alberto. Jo tack, vilken vänsterfot.

För att sammanfatta det hela så kommer troligtvis Lazio göra en bra säsong. Att derbyt kommer redan i andra omgången ska ses som positivt. Roma är dom som borde darra. Det finns inte en chans att deras försvar kommer kunna hantera Joaquin Correa i den formen han befinner sig i just nu. Jag står fast vid mitt tips om att argentinaren står för över 15 mål i år i Serie A.

Christer Nordinchrister.nordin@live.se2019-08-03 09:44:00
Author

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det
SS Lazio Sweden Podcast - No Pedro No Party