Lagbanner

Kontraktsituationerna

I och med de tidiga rapporterna från idag påpekade att Cataldi ska vara i möte med Lazio om ett nytt kontrakt som det har spekulerats om i en tid nu så påmindes jag konsekvent av nyheterna tidigare denna månad om kontraktsförlängningarna som kan komma att krönas till några av Cataldis medspelare. Det handlar om fyra spelare med fina tider i Laziotröjan; Danilo Cataldi, Lucas Leiva, Marco Parolo och Senad Lulic. De tre sistnämndas respektive kontrakt går ut sommaren 2020 och man verkar vilja förl

För Cataldi och Parolos del så har mer tid spenderats på bänken den senaste perioden trots att man inte riktigt har gjort bort sig medan spelare som Lulic och Leiva fortsatt är viktiga pjäser i ett lag som verkar ha funnit en kontinuitet i sitt spel med en fin balans av defensiva krafter såsom offensiv kreativitet. Detta då efter exkluderingen av Parolo till förmån av den “återfunna” Luis Alberto samtidigt som Milinkovic har förflyttats till platsen höger om Leiva. (Den Parolo normalt har) Med en mindre skaderisk och enklare återhämtning mellan matcher i och med uttåget mot Sevilla så har Cataldi och Badelj därför haft problem med att finna tid på planen. Vändningen kan komma snabbt nu när Lazios matchande kommer vara tätt framöver.

“Flowet” liknar, enligt mig, den av lag som Napoli, Atletico Madrid och Tottenham m.m. tidigare har kännetecknats för då man inte har roterat speciellt kraftigt även om man ser mer och mer rotation nuförtiden. Eller så är detta bara en produkt av att man inte längre konkurrerar om Europa League samtidigt som att lagets spelare verkar ha kommit till att känna varandra bättre med tiden.

Man får inte glömma att majoriteten av spelarna även spelade med varandra förra säsongen och även säsongen innan vilket förklarar varför jag sällan vill se någon lämna.
Eller så kan det här även ha kommit till eftersom att Parolos fysik har blivit sämre och för att Cataldi helt enkelt inte är bra nog, än. (“Flowet” kan även vara en produkt av samtliga faktorer som har nämnts, till och med att Inzaghi möjligtvis vill återgå, någorlunda, till “julgransformationen” som undanstökade Cagliari.)

Kommer ihåg när Parolo drogs från startelvan mot Fiorentina förra säsongen efter uppvärmningen p.g.a. en skavank och man ser honom mer skadad än någonsin vilket är något jag inte trodde att jag skulle se förut. Frågan blir då varför man bör förlänga med Parolo och där så får man väl först bara anta att det inte riktigt finns något att sälja med tanke på hans ålder, försämrade arbetskapacitet och nya skadebenägenhet m.m.

Det han skulle kunna tänkas bidra med är erfarenhet och indirekt kunna lyfta spelare som Cataldi, Jordao och Murgia m.m. till nya nivåer, speciellt defensivt. Vi har även sett en mer flexibel Parolo denna säsong som jag personligen fortsatt tycker är vårt bästa alternativ till höger (wingback) och varför detta inte har fortsätt tror jag bara är för att rädda Parolos karriär från att avslutas i förtid då vi alla vet hur fysiskt krävande den rollen är. Vi har även sett honom spela på Leivas position med fina resultat förut och till och med till höger om Acerbi i en mittbacks-/ytterbacksposition.
Summerat så ser jag en framtid i att ha Parolo som ett alternativ eftersom att det finns stunder då jag föredrar honom över Leiva i rollen framför Acerbi.

När det kommer till Leiva så ser jag personligen inget problem i att förlänga med honom medan när det kommer till Lulic så är jag ganska oförstående med tanke på vad som kan ske efter. Han har betytt mycket för klubben vare sig man vill erkänna det eller inte och det snackas ofta om att han kommer fortsätta i Lazio efter spelarkarriären.

Kommer ihåg att han tog en tränarutbildning och med Inzaghis spådda tillit till spelaren så kan något komma att materialiseras där kan man tro, men rent sportsligt så ser jag inte mycket till nytta att ha kvar honom som spelare för så länge han inte har någon extraordinär förutsättning genetiskt kombinerat med att läkarstaben på något sätt kan förhindra försämringar så kommer han onekligen bli sämre fysiskt och då finner man inte mycket nytta i spelaren.

För vissa spelare mognar illusionellt, med tiden - eftersom att man får en mer central roll i ett lag och kan utnyttja sin fina teknik, taktiska medvetande och styrka m.m. på ett mer effektivt sätt - då spelare runt en kompletterar (Kolla bara på Quagliarella, Rooney och kanske Parolo m.m.), men i Lulic fall så har vi sett honom spela som “tia” eller centralt mittfält och även om han kan göra jobbet så ser det ut som om att man accepterar en risk för att spelare som Badelj, Cataldi, Murgia, Berisha och kanske någon vi får in i kommande fönster inte riktigt får ut sitt max.

Jag har svårt att se Inzaghi bänka Lulic och om det sker så har jag svårt att se att den smällen på egot till Lulic som något han kommer förstå, men han och resten laget kanske redan har hans framtid metodiskt planerad stycke för stycke. Han har dock inga attribut (träbent, vårdslös (även om han har utvecklat detta) och svår att bänka m.m.) som får mig att hoppas på en förlängning.

Bara snabbt om Romulo så har det nu förtydligats att man har en option till att köpa ut honom för 2 miljoner euro och även om det är svårt att ha bildat en uppfattning av han nu så bör man, enligt mig, förlänga med han för samma anledningar till dem av Parolo. Han kommer förmodligen vara mer benägen till att sitta på bänken i ett lag som Lazio och kommer inte stå i vägen för utvecklingen av någon så länge inte Murgia börjar  

Slutsats:

Förläng med samtliga förutom Lulic där du bör ta en riktig funderare. Fortfarande vår bästa kantspelare enligt mig, men det borde gå att göra en satsning där, speciellt om man utnyttjar formen man har nu och eventuellt äntligen når Champions League. Skulle dock inte ha något problem med en förlängning och det här är nog endast ett lyxproblem.

Målet med denna artikel är att indirekt fråga er; "vad tycker ni?". Jag ville även ge er flera perspektiv att se situationen ifrån. Svara gärna på något sätt och ha en fortsatt trevlig kväll!

Yosef Al Hassan2019-04-02 20:39:00
Author

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det
SS Lazio Sweden Podcast - No Pedro No Party