Lagbanner
La Temperatura Nella Nord: ”Dumma i huvudet”
"De är inte kloka, de där romarna!"

La Temperatura Nella Nord: ”Dumma i huvudet”

Lazio-redaktionen tar tempen på aktuella ämnen rörande Lazio.

Denna gång är det Gabriel Topuz, Niklas Tellini, Tobias Sandström och Jozo Glavas från redaktionen som har tagit sig tid att ge oss sin syn på saken.

Curva Nord har meddelat att man kommer att bojkotta derbyt mot Roma om en månad i protest mot uppdelningen av curvorna. Rätt eller fel?

Gabriel: Curvorna är dumma i huvudet. Ja, ni läser rätt. De sjunger fantastiskt och har fina tifon, men resten är djävulen. Inte bara Curvorna i Rom, Italien eller Europa utan ultras överlag består av väldigt många människor som är extremister, rasister, nedvärderande, hatiska. Antingen får de goda supportrarna som befinner sig med dessa ultras börja säga ifrån och stöta ut de som beter sig som svin eller så sållas man till samma kategori. Vad har man för motargument mot polisen som vill öka säkerheten och förhindra skadegörelse, storbråk, knivhugg, explosioner och hat? Inte ett enda vettigt.

Niklas: Fel. Visst, om man vill få sin röst hörd måste man agera när nåt stort event (i detta fall) står på schemat. Men i mina ögon är det inte rätt taktik. Beslutet har tagits, svårt att förändra på hur de som bestämmer tänker, definitivt omöjligt genom att bojkotta en match. Alternativet har vi redan. Säga adjö till Olimpico.

Tobias: Fel enligt mig. Förvisso är det svårt att sätta sig in i curvans resonemang utan att vara på plats och prata direkt med någon från curvan. Men som jag har förstått situationen utifrån vad som skrivits på forum och på twitter så tycker jag att motståndet från curvan stjälper laget. Curvorna har själva försatt sig i den här situationen och har inga andra än sig själva att klandra. Att man hotar med att bojkotta en av årets höjdpunkter i form av derbyt förstör för alla inblandade, spelare, klubben, fans inte minst sig själva. De enda som blir nöjda är de som de själva försöker motbevisa. Bravo? 

Jozo: Helt fel! Ett derby är till stora delar just fansen och atmosfären som de skapar, och det är väl kanske av den anledningen som de väljer att bojkotta, för de vet att ett derby aldrig blir ett derby utan dem. Dock anser jag att de snarare förstör för sig själva genom att agera på det här viset. Uppdelningen av curvorna är absurd i sig men en protest löser ingenting. Det är knappast så att förbundet kommer ändra på något bara för att de inte kommer till arenan. Det absolut bästa de kan göra är att gå dit, skapa en fantastisk atmosfär och visa förbundet vad de kommer gå miste om. Varför inte ha en tyst protest i början av matchen, likt den i ett Stockholmsderby för några år sedan? För att sedan börja sjunga igen. Då skulle det ge eko i hela Italien.

Federico Marchetti kräver enligt uppgift löfte om att vara förstemålvakt för att skriva på ett nyttkontrakt. Är det rimligt enligt dig?

Gabriel: Du kan begära en lön som bevisar att du är värdefull för klubben. Du kan göra det problematiskt för en tränare att peta dig för då kommer presidenten knackande på dörren och säger att den här spelaren tjänar alldeles för mycket för att sitta på bänken. Men du kan inte begära en förstaplats. Ingen tränare kan gå med på det. Var dras gränsen? Om Marchetti varit skadad tre veckor och anser sig vara spelklar men tränaren tycker han saknar en del fortfarande, skall en klausul aktiveras och häva hans kontrakt då? Nej det är inte tillämpbart i verkligheten.

Niklas: Definitivt. Marchetti är i mina ögon en av Serie A:s bästa målvakter och ska definitivt vara förstemålvakt i Lazio.

Tobias: Marchetti är hästlängder före Berisha som förstamålvakt. Så är det. Men. För två- tre säsonger sedan hade jag inte haft några som helst problem om man gick ut och lovade en självklar spelare att denna är just självklar. Men i dagens Lazio har vi för många divor som anser sig vara oersättliga vilket leder till att Pioli måste ha fingertoppskänsla med varje uttagning för att vi skall kunna fungera som ett lag. Med ovanstående resonemang anser jag att balansen i lagmoralen kan rubbas om man lovar spelare för mycket, även om de inte presterar.

Jozo: Marchetti är vår förstemålvakt, han ska inte behöva några löften för att förstå det. Så länge han gör sitt jobb och agerar så tryggt som han gjort på sistone så kommer han vara förstemålvakt. Att en spelare kräver att vara förstealternativet är kanske ingen ny företeelse men absolut inget som gynnar laget på något sätt. Man ska istället visa på planen att man förtjänar platsen.

Lucas Biglia har haft sex skador det senaste året. Är Biglia en alltför skadebenägen spelare för attvara så pass viktig för Lazio?

Gabriel: Absolut inte. Vi skall vara glada att han tillhör oss och han skall vara tacksam att han tillhör en klubb där hans roll är skräddarsydd för honom och där han alltid får förtroendet hur länge han än varit borta. Dessutom levererar han mer än vad han kostar. Med det sagt så betyder det inte att vi inte skall ha in någon som kan axla rollen någorlunda.

Niklas: Svårt att svara på frågan, men måste nog svara ja. Jag hade sålt Biglia nästa sommar och köpt in en yngre ersättare. Han är för viktig för att kunna missa så många matcher. Biglia är närmare 30, han kommer definitivt bli bara mer skadebenägen.

Tobias: Han är onekligen skadebenägen, men för varje match han är borta så inser man hur mycket av spelet som bygger på en frisk Biglia. Biglia är och förblir Lazios viktigaste kugge tillsammans med en frisk De Vrij.  

Jozo: Utan Biglia tappar Lazio allt. Det har vi sett gång på gång den här säsongen. Han är navet i Piolis lag och den som sitter på nycklarna till den ljusblå framgångsbilen. Det är lätt värt att ha en sådan spelare i laget, oavsett hur skadebenägen han är. Visst, han ska givetvis spela men i Biglias fall anser jag att vi definitivt behöver honom så pass mycket att vi kan ta en och en annan skada på honom. Han är alldeles för viktig för oss.

Vilken spelare harimponerat mest på dig så här långt och varför?

Gabriel: Basta. Vilken profil. Vilken publikfavorit. Så lätt att älska. Sätter man ett barn framför tv-skärmen som inte sett fotboll tidigare så kommer den blonda kalufsen som löper och studsar som en kanin upp och ner upp och ner upp och ner för högerkanten att så många fotbollsfrön i hjärtat på ungen.

Niklas: Basta. Han var grym i Udinese men har börjat uppskatta honom mycket mer sedan han kom till huvudstaden. Stabil defensiv ochofta farlig när laget anfaller. Jobbar hårt och för laget. Bästa högerbacken i Serie A efter Lichtsteiner enligt mig.

Tobias: De Vrij har överlag varit otroligt stabil. Han är den av de nya talangerna som verkligen bevisat att han håller på en riktigt hög nivå även om han har haft vissa plattmatcher. Det enda som är egentligen oroväckande med den unge holländaren är hans återkommande skador.

Även Basta har bevisat att han hör hemma i startelvan. Bastas spelstil berör mig på ett helt annat plan än De Vrij.  Inte bara för att min lilla brorson är fantastiskt lik Basta i sin lilla Laziodräkt (men lite därför). Serben Basta är en spelare som aldrig kommer att komma ikapp De Vrijs talang men han har en kämparanda och krigarinställning som kan tända övriga laget, denna briljans kan liknas med Marco Matarazzi eller Klas Ingesson. Spelare som kanske aldrig kommer att platsa i något världslag på grund utav sin teknik eller talang, men däremot för sin inställning. 

Jozo: Dusan Basta. Att han är en stabil ytterback har vi vetat om ett längre tag, men att han kan hålla den här höga nivån så här länge är en nyhet för mig. Match efter match har han överraskat på mig och han är utan tvekan den här säsongens bästa spelare i Lazio hittills. När de flesta har sviktat så har han åtminstone kunnat gå rakryggad från planen.

Vilken spelare har gjort dig mest besviken så här långt och varför?

Gabriel: Cataldi. Kanske för att han är vår egenutvecklade son. Kraven är kanske för höga. Men det är oundvikligt, vi suktar alla efter en ny Nesta. Åtminstone en ny bandiera. Jag tänkte att det är lugnt när Biglia är skadad för vi har Cataldi med similära egenskaper, som är ett år klokare och full av självförtroende. Men tyvärr. Avsaknaden av Biglia är större än den skall behöva vara.

Niklas: Måste nog säga Radu. Älskar att han visar hjärta i varje match, men ibland räcker det inte. Har blivit osäker, vågar sig aldrig framåt. Har tappat mycket jämfört med tidigare år.

Tobias: Felipe Anderson. Han skulle bli nya superspelaren men har totalfloppat denna säsong.  Han är nog mest besviken själv. Vilket också märks på hans frustration.

Jozo: Ända sedan Mauro Zarate lämnade Lazio har jag å ena sidan hoppats att vi en dag ska få se en likadan spelare igen i Lazio, men å andra sidan bävat för vad som kan ske om vi får fram en sådan spelare igen. Felipe Anderson slog igenom med dunder och brak förra säsongen och jag var övertygad om att han inte var en ny Maurito, men inledningen av den här säsongen lämnar mycket i övrigt att önska. Felipe felvärderar situationerna, tar fel löpningar, ser allmänt oinspirerad ut och slarvar bort farliga omställningslägen hela tiden. Jag tror fortfarande inte att vi har en ny Maurito i laget, men tvivlets frö har såtts i min skalle och det vattnas och växer för varje match som går.
 

Arvid Larssonarvid.lazio@gmail.com@NeuBitter2015-10-21 18:51:47
Author

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det
SS Lazio Sweden Podcast - No Pedro No Party