Lazio - Bologna
2 - 0

Lazio - Bologna 2-0: En halvtimme av bländade spel räckte
Luis Alberto orkestrerade segern med ett mål och en assist.

Simone Inzaghi sa efter matchen att veckan har varit horribel för Lazio och att uppladdningen till den här matchen inte gått enligt planerna. Det märktes ju längre matchen gick...

Men, Lazio var det Lazio vi vant oss vid under dom inledande 30 minuterna och det räckte till seger. Hemmalaget startade i ett ursinnigt tempo och radade upp målchanser. Både Joaquin Correa och skyttekungen Ciro Immobile missade riktiga kanonlägen i inledningen medan Luis Alberto hade en frispark någon decimeter ifrån krysset.

Bologna fick inte en syl i vädret när Lazio bara dundrade på och tillslut kunde inte Sinisa Mihajlovic lag stå emot längre. Correa snodde åt sig bollen på mittplanen och drev upp ett anfall. Både Ciro Immobile och Luis Alberto fattade vad som var i görningen och satte blixtsnabbt igång sina löpningar. Argentinaren och numera friska Correa passade ut bollen till Immobile som i sin tur hittade Luis Alberto centralt i planen. Spanjoren tog några balettsteg med bollen innan han avlossade ett hårt skott efter marken i fel hörn för målvakten och 1-0 till Lazio kändes fullt logiskt och rättvist.

Men bara minuten efter Lazios ledningsmål dök chansen oväntat upp för Bologna att omgående kvittera hemmalagets ledning. Thomas Strakosha gjorde sig dock stor och räddade Lazios ledning.

I anfallet direkt efter så sätter Lazio av i ännu en kontring och Luis Alberto - hungrig på mer efter sitt 1-0 mål serverar Correa en boll att springa på och vår kära argentinare har aldrig något emot att springa i kapp med försvarare. Correa kommer loss men ur vinkel samtidigt som han är helt själv i straffområdet. Han befinner sig i ungefär samma position som mot Atalanta då han dundrade in reduceringen till 1-3 och troligtvis var det något liknande hans instinkt talade om för honom att göra igen. Skottet träffar en Bologna-försvarare och ställer Skorupski i målet och retfullt några millisekunder senare, skär bollen maskorna och resultattavlan på ett soligt Olimpico ändras till 2-0 till Lazio.

Det som händer härnäst är att Lazio faller hem och agerar nästintill orkeslöst och oinspirerat. Avsaknaden av Acerbi i backlinjen gör sig känd och ibland råder det rena paniken i straffområdet.

Bologna reducerar en bit in i andra halvleken tror alla. Men på reprisbilderna syns klart och tydligt att bollen går via en hand innan den träffar pannan på målskytten i Bologna. Helt riktigt döms målet bort.

Det slutar inte där heller, ungefär en kvart senare så har Bologna sin andra boll i nät. Den här gången är det veteranen Palacio som springer sig fri och lyckas nicka bollen bakåt i planen innan en Bolognaspelare dundrar in reduceringen - trodde alla. Men på reprisbilderna som kablas ut direkt efter målet syns det tydligt att Palacio är i en klart misstänkt offside position. Målet och situationen kontrolleras givetvis av VAR-rummet som ganska snabbt kommer till slutsatsen att Palacio var offside i första läget.

Något mer av värde händer inte i matchen. Laziospelarna står och längtar efter att domaren skall blåsa av och när han väl gör det kan vi konstatera att 30 minuter av bländande spel räcker för att Lazio skall gå upp i Serie-ledning för första gången i år.

VAR-situationerna
Jag har läst att många verkar tycka att ”domarna vill att Lazio ska vinna” och att Lazio har flyt med domsluten osv. Men låt oss vara klara med en sak, situationerna och dom bortdömda målen var helt korrekta beslut från VAR-rummet. Det hade varit Lazio som hade blivit rånade på en seger här utan VAR eftersom både domaren och linjedomaren missade både handsen och offsiden.

Joaquin Correa tillbaka från skada.
Argentinaren var som en virvelvind under första halvleken och kommer bli en joker under slutspurten. Han har sänkt Atalanta förut och förhoppningsvis gör han kaos i Bergamo nästa helg (om nu matchen spelas).

Patric - En riktig klippa
Spanjoren har oväntat gått från klarhet till klarhet. Mot Bologna var han tveklöst vår bästa försvarare och förutom det bidrar han med en inställning av guld. Vi får vara tacksamma att han inte såldes i somras.

Ciro Immobile - Hämmad av Influensa
Det syntes att något störde vår bomber. Han brukar inte missa sådana lägen som han gjorde idag. Vila upp dig nu under veckan och kom tillbaka i form mot Atalanta.

Luis Alberto
Fick äntligen en assist i protokollet efter att ha spelat fram Correa till 2-0. Gör själv 1-0 och ska ha en stor eloge för sin insats.