4 - 3

Lazio Genoa 4-3

Lazio stod idag för sin elfte raka hemmaseger i en målrik match som blev onödigt nervös för oss fans.

Matchen i korthet
Lazio tog direkt kommandot och stod för flertalet farliga chanser innan ledningsmålet kom i trettionde minuten genom Correa. Efter en fumlig försvarsinsats där Radovanovic träffade en anstormande Correa som styrde bollen in i mål tog Lazio ledningen. Inte säsongens vackraste mål, men Correas sjunde för säsongen. Tretton minuter därefter framspelade Luis Alberto Immobile, som drogs ner i straffområdet. Tilldömd straff som säkert förvaltades av Ciro, som med målet tangerade Silvio Piolas nästintill urgamla målrekord med 149 mål.

Andra halvleken hann knappt att börja innan Genoa fick sitt första mål, efter att Marusic oturligt styrde bollen i eget mål på Paolo Ghigliones inspel. Det skulle dock bara dröja en minut fram till att Lazio ökade på ledningen efter att Luis Alberto lugnt och metodiskt placerade in en boll i högra hörnet på assist av Immobile. Mindre än tio minuter senare stod Luis Alberto för assisten, fram till Correa som på anstormning patenterat kunde ta emot bollen, dra sin försvarare och placera in bollen. Under de kommande tjugo minutrarna såg Lazio ut att kunna promenera hem matchen, men i åttionde minuten kom först ett reduceringsmåll, och en minut senare ytterligare ett. 4-3 med drygt tio minuter kvar. Jag höll på att stålsätta mig för att släppa säsongen och blicka framåt, men Lazio såg trygga ut och kunde till slut tillskriva laget tre viktiga poäng.

Analys
Lazios anfallsspel har äntligen lossnat. Idag var jag imponerad av dynamiken mellan Immobile, Correa och Luis Alberto. Luis Alberto har, utöver mål, börjat tillräkna sig assister och Correa se säker ut i avslut. Immobile hade idag mycket väl kunnat stå för ett hattrick och det gläder mig att han återigen visar självförtroende i avslut. Ett par mönsteranfall av hög klass räddade idag Lazio kvar i kampen om Champions League-platsen.

Truppens tunnhet gjorde sig alltjämt påmind efter att inte minst Lulic och Leiva lämnade till förmån för Fares och Cataldi. Den sistnämnda stod för ett nästintill katastrofalt inhopp och hann på kort tid orsaka en onödig straff, för att inte nämna det gula kortet och en allmän klumpighet i närkamperna. Fares passningsspel var undermåligt och jag tycker att han brast i försvarsspelet. Ett positivt tecken är att han verkar närma sig bättre form, vilket inte minst syns i kämparglöden. I övrigt skötte sig Hoedt bra som vice Acerbi, även om italienaren bidrar till en helt annan trygghet. Jag tycker inte att man kan belasta Marusic för självmålet, men idag tyckte jag att det syntes att han inte är mittback i grunden, även om insatsen var godkänd.

Betyg
Reina - 6.5
Stod för en fin räddning av Strootmans avslut i första halvlek. Kunde eventuellt tagit Shomudorovs avslut på första stolpen.

Marusic - 6.0
Kan inte belastas för självmålet, men stod ibland fel även om insatsen överlag är godkänd.

Hoedt - 6.5
Stängde ytor bra, men är inte lika stabil som Acerbi. Dock extremt mycket bättre än Patric, men vem är inte det?

Radu - 6.0
Händer mycket till vänster, men hans jobb är betydligt lättare med Lulic ovanför i banan.

Lazzari - 6.5
Spelar med extremt flyt i anfallsspelet och bidrar med en dimension i anfallsspelet som är en fröjd att skåda.

Milinkovic-Savic - 6.5
Stod inte för assist eller mål, men för smarta nyckelpassningen och bidrar galant i försvarsspelet

Leiva - 6.0
Drar på sig en onödig varning och stod för ett par felpass, men godkänt.

Luis Alberto 7.5
Spelar i vanlig ordning avslappnat och bidrar till nästintill varje mål, och äntligen ytterligare en assist.

Lulic - 6.5
Spelar trots ännu inte uppnådd formtopp med kraft och resolut. Viktig.

Immobile - 7.0
Kunde gjort fler mål, men är otroligt viktig för Lazio hela matchen. Vad vore vi utan honom?

Correa 8.0
Äntligen kommer målen och det går så bra när han gör det enklare för sig själv, och inte minst samspelar bättre med sina medspelare. Matchens lirare.