Lagbanner
Lazio-Milan 1-3: Skäms!
Candreva och Basta lämnade mycket i övrigt att önska.

Lazio-Milan 1-3: Skäms!

Lazio stod för en av säsongens sämsta insatser när Milan enkelt kunde komma till Rom och roffa åt sig alla tre poängen. Nu är det upp till bevis för Pioli och hans manskap inför nästa veckas derby. Tills dess ska man skämmas för vad man presterade mot Milan.

Att Lazio gör något bottennapp per säsong tar alla ljusblå supportrar för givet, men efter endast elva omgångar har man redan hunnit med att skämma ut sig en handfull gånger. Söndagskvällens hemmamatch mot Milan skulle förlänga den imponerande hemmasviten som man byggt upp under flera månaders tid nu. Man skulle visa upp sin fartfyllda offensiv, sina vassa uppspelsfötter och sin effektivitet i avslutslägena. Istället visade man inte upp ett smack. Man kom ut inför sina hemmasupportrar, spelade av 96 minuter och gick tillbaka till omklädningsrummet med nedböjda huvuden och ett stukat självförtroende.

Primo tempo
Att gå igenom händelse för händelse i den första halvleken är inte ett dugg givande för en läsare och om ni vill veta mer utförligt vad som hände kan ni läsa Milansidans publicering direkt efter matchen. Istället hade jag tänkt skriva lite om en lagdel, eller snarare två, som i dag underpresterade å det grövsta. Det handlar givetvis om backlinjen och en viss Federico Marchetti mellan stolparna. När Marchetti återtog platsen som förstemålvakt efter skadebekymren i inledningen av säsongen så drog jag och de flesta laziali en lättnandes suck, och Federico har inte gjort någon besviken hittills under säsongen. Men dagens match var inget annat än ett enormt bottennapp från hans sida. Att släppa en retur rakt ut på ett skott som knappt har styrfart är inget annat än uselt. Han skulle åtminstone kunnat styra ut den lite åt sidan så att Bertolacci inte fick ett helt öppet mål. Men Marchetti kände sig tydligen givmild och skänkte bort en ledningsboll till Milan.

Sen har vi givetvis även vårt underbara försvar bestående av Dusan Basta, Mauricio, Santiago Gentiletti och Senad Lulic. De först- och sistnämnda ska kanske inte kritiseras allt för hårt då de trots allt inte gjort en urusel säsong, men trots det väljer jag i dag att även ta med dem i sågningen.
Dusan Basta har varit säkerheten själv under säsongen men de senaste matcherna har han varit lika förutsägbar som Antonio Candrevas långskott. Inte en enda gång kom han i dag förbi på sin kant, och inte en enda gång blev det farligt tack vare Basta. Jag hoppas verkligen att det bara är en tillfällig formsvacka.

Senad Lulic gjorde kanske inte sin sämsta match i Laziotröjan men bra var han inte i dag. Allt studsade fel för honom och något konstruktivt spel fick vi knappast se. Dock fanns det betydligt värre spelare i dag än Senad.

Secondo tempo
Federico Marchetti ville inte nöja sig med att skänka bort ett mål, utan han valde att ge bort ytterligare ett sju minuter in i den andra halvleken. En snyggt slagen frispark träffade Philippe Mexes skalle och Marchetti låg någonstans vid Mexes fötter och krälade efter allt annat än bollen.
3-0 skulle också komma, och återigen visade Lazios försvar prov på sin enorma kompetens när Carlos Bacca enkelt sprintade ifrån både försvar och målvakt och placerade in trean.

Lazios försvar. Vad ska man säga om duon där bak? Jag kommer ihåg när jag såg Cana och Ciani spela för något år sedan hemma mot Napoli och inte gjorde någon lycklig i den matchen. Jag trodde aldrig att jag skulle få se en lika dålig försvarsinsats igen av en mittbacksduo men dagens insats av Mauricio och Gentiletti var så usel att till och med Marius Stankevicius hade glänst i backlinjen. Om det inte var obefintlig fart i löpduellerna så var det antingen ofattbart låg nivå på spelförståelsen eller häpnadsväckande dålig positionering. Gentiletti orkar knappt springa 25 meter innan han håller på att kollapsa, och Mauricio är Mauricio. Jag får rysningar bara av blotta tanken på att det är två månader kvar till januarifönstret. Aldrig förr har jag längtat så mycket efter landslagsuppehåll.

I slutet av matchen reducerade den ende spelaren som förtjänar godkänt, Ricardo Kishna, till 3-1 som också blev slutresultatet.

Sammanfattning
Uruselt, skamligt, fantasilöst, katastrofalt. Det finns många ord som kan beskriva Lazios insats men vi får samtidigt inte glömma att Milan förmodligen gjorde sin bästa match för säsongen och ska ha all eloge för sin insats. Vinsten kunde knappast varit mer välförtjänt.

Det var inte bara defensiven som var urusel i dag. Var det någon som såg Antonio Candreva göra någon nytta på planen? Stefano Pioli måste våga bänka honom för Candrevas säsong hittills har gjort mig gråtfärdig, så usel har den varit. Felipe Anderson går på utsidan, försöker tempoväxla och fastnar på första försvarare. Han gör det igen. Och igen. Och igen. Att han aldrig inser att det inte funkar. Spelade Miroslav Klose? Parolo, snälla kom tillbaka snart.

En vecka kvar till derbyt och jag har aldrig varit så rädd inför ett möte med Roma. Att Mauricio och Gentiletti kommer ställas mot det laget som gjort flest mål hittills gör mig inte ett dugg mindre orolig. Man har redan börjat fundera på om man ska spela över 3,5 eller 4,5 mål i matchen. En vecka på sig har man att ingjuta nytt självförtroende, visa upp ett sjuhelsikes hjärta för emblemet på bröstet och visa för alla supportrar att kvoten för bottennapp redan är fylld för den här säsongen.

Tre stelle
La prima stella – Ricardo Kishna
Gör två mål varav ett blir korrekt bortdömt för offside. Är den ende som lyckas skapa något framåt. Utmanar, vågar och gör mål, något som varken Candreva eller Felipe lyckats med under hela matchen. Kishna ska starta i derbyt, allt annat är tjänstefel från Piolis sida.

Ingen annan förtjänar någon stjärna.

Jozo Glavasglavas.jozo@gmail.com2015-11-01 23:24:26
Author

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det
SS Lazio Sweden Podcast - No Pedro No Party