Lagbanner
2021-04-26 20:45

Lazio - Milan
3 - 0

Lazio Milan 3-0

Lazio Milan 3-0

Den andra måstematchen på kort tid avklarades. Kvällens dominanta seger innebär att Lazio återigen har möjlighet att knipa en plats till Champions League.

Inför matchen hade vi i redaktionen dämpade förväntningar, inte minst efter fiaskot i föregående match. Men om något liknar Lazio under säsongen är det bilden av en EKG-mätare, och den pendel mellan upp- och nedgång.

Matchen i korthet
Matchen inleddes på ett sätt som fick mig att se ett dåligt omen, efter att Marusic direkt stod för en felpass som resulterade i en farlig möjlighet för Milan, efter bara 20 sekunder. Istället var det Lazio som gjorde matchens inledningsmål efter att Correa, på väggspel med Immobile, kunde runda Donnarumma och kyligt peta in bollen. Målet kom efter bara 77 sekunder, vilket är det snabbaste målet någon gjort i Lazio sedan säsongen 2004/2005. Lazio fortsatte på ett oväntat sätt att föra spelet och stå för ett nästintill oräkneligt antal chanser. 4 minuter efter Correas mål blev Immobile, efter frispark från Luis Alberto, frispelad och försökte placera in bollen i högra hörnet. Donnarummas reflexer påminde skrämmande mycket om en ung Gianluigi Buffons, och därför kom resultatet att alltjämt stå sig. Även om Chalanoglu var nära på att överlista Lazios försvar, kom matchens nästa mål att göras av Manuel Lazzari. Den formligen vindsnabbe högerbacken följde med på kontring, frispelades och placerade in matchens andra mål, som dessvärre blev bortdömt efter en millimeter-offside.

Utökningen kom istället i andra halvlekens inledning. Efter att Leiva neutraliserat Chalanoglu, i en situation som vägde mellan frispark, kunde Luis Alberto istället spela upp bollen på Correa som med en fenomenal soloräd inte bara kunde dra Tomori, utan överlista Donnarumma med ett klassavslut i nättaket på första stolpen. 2-0 efter 51 minuter. Nästa klassakt visade Immobile, som på löpning i djupled såg ut att kunna chippa bollen över en utrusande Donnarumma. På reprisen ksn man se att Immobile lurar Donnarumma, genom att titta ner och därigenom få målvakten att tro att han inte ser utrusningen. En handling av en måltjuv av rang. Tyvärr träffade bollen stolpen, men Immbobile skulle få revansch i nästa läge. Efter assist av Lazzari tog Immobile emot, siktade och placerade bollen stenhårt i vänstra hörnet till synen av ett chanslöst Milan-försvar. Klass. Även om Kessie var nära att nicka en reducering på hörna var detta en välförtjänst seger, som med facit i hand inte kändes hotad.

Analys
Vad ska man säga? Efter förra matchens förkrossande nederlag utför Lazio en omvänt bra insats, i en måstematch, mot ett historiskt svårspelat Milan, i en match som skulle kunnat sluta 6-0. Det är ingen slump att jag väljer att likna insatserna under denna säsong vid bilden av en EKG-mätare, upp och ner. Tack och lov var idag upp.

Detta är visserligen en viss sanning med modifikation. Faktum är att Lazio egentligen inte var avsevärt mycket sämre än Napoli i föregående match. Hade det inte varit för att motståndarna stått för ett antal supermål och tilldömd straff hade matchen kunnat sluta hursomhelst. Det fråntar däremot inte faktum att Lazio troligtvis måste vinna varje kvarstående match för att ha någon möjlighet att ta sig till Champions League.

Vad är oddsen?

I och med kvällens vinst bar Lazio vunnit 10 hemmamatcher på rad, något man enbart gjort tre gånger under en säsong i klubbens historia. Trots ett par tvivelaktiga resultat är Lazio i ganska bra form, även om vi fans har vant oss vid att inte se detta, på grund av vår rädsla, som bottnar i tidigare erfarenheter av att allt kan falla i sista stund. Då är det lättare att bara ge upp på förhand istället för att stå kvar, hoppas och eventuellt bli väldigt mycket mer besviken - eller glad.

Det som talar till Lazios fördel i kommande matcher är att många spelare idag visade upp väldigt fina insatser. Leiva, Correa, Luis Alberto och hela försvarslinjen vägde med råge upp för föregående matchens fiasko. Luis Alberto gjorde äntligen comeback som assistmakare, Correa gjorde de där två målen som han ska göra, och Immobile satte en chans när den kom. Och Leiva låg rätt i position, vilket gör att bryggan mellan mittfält och försvar inte haltar. Men en sista sak vill jag ha sagt - Senad Lulic. Med honom i så när som gammal form minns jag förra säsongens Lazio pre Corona.

Betyg
Reina - 6.5
Räddade två avslut från Chalanoglu och stod, till skillnad från förra matchen, rätt. Stabil och stundtals fint passningsspel.

Marusic - 6.5
Såg, med undantag för felpassen i matchinledningen, aldrig ut att darra på manchetten. Följde med fint i anfall vid behov. En adekvat ersättare som mittback.

Acerbi - 6.5
Gör en fin insats i avväpnandet av Mandzukic, men det såg nästintill ut att inte behövas då kroaten mest såg trött ut. Avstängd i nästa match.

Radu - 6.5
Tack vare Lulic defensiva förmåga behöver Radu inte jobba lika hårt och klarar hela matchen utan större problem.

Lazzari - 7.0
Följer otaliga gånger med i anfall på ett fenomenalt sätt, har flera meter mot sina motståndare i sina pilsnabba löpningar och får så när tilldömt mål. Det blev till slut ‘bara’ en assist.

Milinkovic-Savic - 6.5
Serben såg i inledningen bäst ut. Serben kan med sin fantastiska teknik sätta griller i huvudet på vilken motståndare som helst. En oersättlig spelare som är ett privilegium att ha i Lazio.

Leiva - 7.0
Kanske ett snäppet för högt betyg, men beror främst på kontrasten i spelet jämfört med föregående match. Ligger rätt, står för avgörande tacklingar och spelar enkelt. Äntligen!

Luis Alberto - 6.5
Äntligen! Assistmakaren är tillbaka. Idag står han så när för fler än en assist och hade lika gärna kunnat göra mål. Jag måste erkänna att jag älskar att se Luis Alberto spela. Han gör det ibland för svårt för sig själv, men när han får till de där till synes enkla passningarna blir det så rätt. Glad av att se att Immobiles och Albertos växelverkan verkar vara återfunnen.

Lulic - 6.5
Är ännu inte helt tillbaka i fornstor form, men nästan. Och det räcker för att vara bättre än Fares och någon annan ersättare det senaste året. Det är tydligt hur mycket Lazio saknat Lulic. Inte minst blir det påtagligt att Lulic kan både anfalla och försvara, vilket gör att Milan fick väldigt svårt att tränga igenom på vänsterkanten. Skapar i förlängningen en förutsägbarhet i Milans anfallsspel, som blir lättare att försvara mot. Ni hör - kolossalt viktig pjäs i Lazios system.

Correa - 8.0
Väger, precis som en del andra, upp för dålig insats sist. Argentinarens förmåga att föra med sig boll på trånga ytor är stundtals av yttersta världsklass. Kunde stått för ett hattrick. Detta var insatsen när vi behövde den som mest. Matchens lirare.

Immobile 7.5
Hade fått ett högre betyg om han gjort mål i samband med frisparken och på chippen. Men vilket mål det till sist blev. Det är lätt att glömma Immobile en kväll som denna, men även han en spelare som levererade när vi behövde det som mest.

Michael Norberg Tot2021-04-27 01:22:00
Author

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det
SS Lazio Sweden Podcast - No Pedro No Party