Lagbanner
Lazio On Fire?

Lazio On Fire?

Uppgifter gör gällande att Lazio närmar sig en ny tröjsponsor. Det kanske är dags nu?

Det hela gäller de nygamla uppgifterna om att att Azerbajdzjans turistbyrå vill sponsra Lazio där texten ”Azerbaijan - Land of Fire” ska synas på de himmelsblå tröjorna. Sedan tidigare finns detta på Atlético de Madrids tröjor och den dealen har inneburit 12 miljoner euro per säsong för ”El Colchoneros”.

”Demokratin” Azerbajdzjans president Ilham Alijev här länge velat främja landets turism genom att kopplas samman med fotboll. Samtidigt har han fängslat jorunalister och demonstranter som varit kritiska till hans regim.

Nu ska det alltså vara aktuellt med Lazio och det har under tidigare år rapporterats om en förestående affär innan det blev klart med Madrid-klubben. Det pratas nu om liknande summor som för spanjornerna med 40 miljoner euro för ett treårskontrakt.
Det sägs att kontakten mellan Lotito och azeriska sändebud har intensifierats de senaste veckorna. Men som alltid är det ju inte dags att ropa hej än.

Kritiken har annars varit stor gentemot Lotito i frågan då Lazio har saknat tröjsponsor sedan 2007 när Assitalia senast prydde tröjorna. Främst anförs de förlorade inkomsterna och vad de hade kunnat innebära rent sportsligt i form av värvningar. Men att vi inte skulle ha tjänat något alls är inte helt korrekt.

Under Lotitos första år var ju en tröjsponsor likt Assitalia nödvändig, men när väl ekonomin stabiliserades var det troligen inte lika viktigt. Ett skäl till detta kan vara vilken betydelse det har haft för Lotito och indirekt Lazio. Under åren har vi fått se reklam från Padeia (i utbyte mot medicinska tjänster) och framförallt Lotitos eget byggföretag EdilEuropa. Det har uppgetts att Lazio via ett märkligt konsultföretag tidigare har fakturerat EdilEuropa på närmare 2 miljoner euro. När en journalist frågade om det, kastades han ut från Formello.

Om vi nu ska kritisera Lotito för att han har tjänat pengar på Lazio ska vi likväl komma ihåg hur Cragnottis Cirio syntes under hans tid. Även Sassuolos president Giorgio Squinzi har sitt företag Mapei på tröjorna.

Lazio har utifrån avsaknaden av tröjsponsor även kunnat ha pr-mässiga saker som bland annat antirasistiska budskap, ”Je suis Charlie”, och framförallt har vi nu haft möjlighet till vår ”maglia bandiera” som har inneburit ett lyft i tröjförsäljningen.

Jag har personligen väldigt svårt att se att Lotito som den affärsman han är ska ha tackat nej till ett bud liknande det vi ser idag. Mycket är Lotito, men inte dum. Lotito har tidigare talat om att inte vilket bud som helst duger, utan att det måste passa Lazio ur både en ekonomisk och en moralisk synpunkt.

Det senare kan ju dock ses som tveksamt sett till vad regimen i Azerbajdzjan pysslar med och jag ser ju inte gärna att vårt lag kopplas samman med detta. Men det ser ju ut som att det funkar fint för spanjorerna? Det kanske är en del av vad allt handlar om? Tajmingen.

Tidigare Europa-spel har ju skett på bakgården i Europa League. Lazio går som tåget just nu och ser allt troligare ut att spela i Europa kommande säsong. Möjligen även i Champions League. En del av att kunna knyta en tröjsponsor till sig är ju vad som går att få ut av det. När man ska binda upp sig till en flerårig deal vill man ju ha maximalt betalt? Det kanske är först nu?
 

Arvid Larssonarvid.lazio@gmail.com@NeuBitter2015-03-24 20:29:38
Author

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det
SS Lazio Sweden Podcast - No Pedro No Party