2 - 1

Lazio Parma 2-1

Gårdagens drabbning kännetecknades av att det var en Coppa Italia-match som inte prioriterades av något lag, som ställde upp med reservtrupper. Kvaliteten var tyvärr densamma, men Lazio lyckades ro hem vinsten och ta sig till nästa omgång.

Matchen i korthet
Matchen inleddes svalt, men med Lazio som dominerande kraft. Redan i minut tretton frispelades Muriqi som avslutade och gjorde sin första stolpträff för kvällen. Mindre än tio minuter senare serverade Pereira en fin pass till Muriqi som kom till ett avslut, som Parmas målvakt Simone Colombi kunde rädda. En minut senare stod Pereira själv fri, men satte bollen i stolpen. Det skulle dock endast dröja drygt ytterligare en minut innan Lazio gjorde 1–0 efter att Marco Parolo säkert kunde nicka in bollen efter ett perfekt inlägg.

Andra halvleken hade två höjdpunkter: Lulic återkomst och Muriqis första mål. Nåväl, målet registrerades som självmål och tilldelades Parmas målvakt Simone Colombi. Innan dess hade matchen gått i stå och det såg in i det sista ut som att gästerna skulle dra andra halvlekens längsta strå, efter ett försvarsmisstag som gjorde att Mihaila i minut åttiotvå enkelt kunde placera in bollen förbi Strakosha. Men så trädde, som så många gånger förr, Acerbi upp i banan, slog ett inlägg som Muriqi snabbt uppfattade. Den starke anfallaren vräkte sig förbi den chanslöse Parma-backen och nickade nästintill perfekt bollen på mål. Bollen träffade dock stolpen och gick via Colombis rygg in i mål. Det är dock kristallklart: utan Muriqis insats, inget mål.

Reflektion
När jag som 15 åring, år 2004, mailade Göteborgs-Postens dåtida sportkrönikör Mats Härd och undrade varför han inte skrivit om att Lazio vunnit Coppa Italia fick jag svaret att "Italienska cupen ställer vi oss dock ganska svala till. Den är ju inte särskilt stor i Italien heller. De inledande omgångarna lockar väldigt lite folk." Precis så var det igår. Två lag som egentligen inte ville vara där spelade mot varandra inför tomma läktare. Den brittiske kommentatorn verkade inte ens känna till att Sprocati en gång tillhört Lazio eller ens Salernitana.

Inzaghi själv ansåg, precis som jag, att Lazio stod för en bra första halvlek med total dominans. Halvtidsresultatet hade lika gärna kunnat vara 3–0. Samtidigt pekade han ut lagets svala inställning i andra som problematisk, vilket straffat sig för andra lag i Coppa Italia senaste tiden. Romas katastrofsiffror tidigare i veckan är väl det tydligaste exemplet.

Jag anser att Muriqi gjorde sitt första mål igår. Att bollen tog i stolpen tar inte ifrån att han stod för avslutet mot mål. Inzaghi själv pekade efter matchen ut att Muriqis missade försäsong spelat stor roll för hans form under hösten, men säger samtidigt att han nu tränar väl, vilket indikerar att han kan komma att få större plats framöver. Sammantaget var detta en dag på jobbet och en av säsongens mest sömninga matcher. Därför instämmer jag med Inzaghis slutsats av kvällen: kvällens mest positiva nyhet var Senad Lulic återkomst.