Lagbanner
Stadio Olimpico, 2021-09-26 18:00

Lazio - Roma
3 - 2

Lazio Roma 3-2

Lazio Roma 3-2

Kvällens derby blev en prestigefylld seger med en personlig revansch i förgrunden. Eller kanske två.

Matchen i korthet
Lazio rivstartade matchen och såg tidigt ut att ha det där lilla övertaget, precis som jag hoppades innan matchstart. Det skulle bara dröja tio minuter innan Lazio hittade mål efter att Milinkovic-Savic kraftfullt nickade in bollen på ett världsklassinlägg av Felipe Anderson. 1-0. Tur var väl att Rui Patricio åtminstone fick guld kort efter att ha mer eller mindre boxat serben i huvudet, något som såg betydligt fulare ut än den så kallade stöt Akpa Akpro “gav” Zaniolo senare i mtachen. Hursomhelst skulle det skulle inte ens dröja tio minuter förrän Lazio kontrade och Immobile kunde stå för sin första assist för kvällen, då han hittade en löpande Pedro i mitten av banan som med en perfekt träff placerade in bollen i högra hörnet. Nästa mål kom från Roma innan halvtidsvilan. Efter att laget haft ett antal farliga hörnsituationer hittade Ibanez nätet, 2-1 i halvtid.

Felipe Anderson skulle själv bli målskytt i andra halvlek. I sextiotredje minuten kunde han enkelt placera in bollen i mål, efter att han blivit serverad av en osjälvisk Immobile som lurade både Mancini och Rui Patricio i mål. Men den verkliga prestationen stod väl Luis Alberto för, som från ingenstans skickade iväg en genomskärare långt ner i banan, som just hittade Immobile och till sist Felipe Anderson. 3-1. Roma fick ett reduceringsmål efter att Zaniolo filmat till sig en straff, som han aldrig skulle tilldelats. 3-2 stod sig matchen ut.

Matchens framgångar

Andrum
Mourinhos taktik passade Lazio som hand i handske. Efter svårigheter mot lag som Milan och Torino som just använder sig av högt presspel, var det tydligt att Romas avvaktande spel gav Lazio andrum, utrymme att bygga sitt spel. Det var en matchbild som Lazio behövde för att kunna bygga sitt spel och skola in sig i Sarris spelsystem.

Genierna
Även om såväl Luis Alberto som Felipe Anderson kan ha svaga matcher är det väldigt tydligt när de trivs på plan. Då står de för avgörande moment och så var fallet idag. Det var inte för inte som Sarri innan matchen hyllade Felipe Anderson och sa att han kan komma att tillhöra yttersta världsklass om han bara får till det där sista. Ikväll blev det en klockren assist och ett mål. Luis Albertos nyckelpass till Immobile, som kunde servera just Felipe Anderson, var också av en annan värld. Att vara ett geni kommer dock till ett pris: Du måste hålla en hög nivå över tid och därtill stå för spektakulära moment. Det gjorde Luis Alberto ikväll. Jag vill även sälla Milinkovic-Savic till denna skara. Serben kan verkligen göra allt, drar sällan på sig kort och är en av ligans mest jämna spelare. Killen har hjärna, hjärta, fötterna på jorden - och huvudet på bollen.  Framtida kapten?

Spetsen
Pedro, Immobile och Felipe Anderson känns alltmer som en gjuten trio som alla passar väl in i Sarris system, även om lagets totala insatser uppenbarligen stundtals haltat.Pedros rutin bidrar med ett lugn, Immobile är outtröttlig och Felipe Anderson står vid sina finaste stunder för kryddan. Ikväll var det ett lyckat recept.Pedro fik sin revansch mot Mourinho och Roma, men även Felipe Anderson mot sig själv. Hans tidigare misslyckanden i West Ham och Porto verkade fullständigt bortblåsta ikväll. Jag tror att Sarri gör ett väldigt bra jobb med brassen.

Passningsspelet
Äntligen fick Lazio till passningsspelet i uppspelsfasen, som sett svajigt ut under säsongens inledning. Med fint kombinationsspel lyckades Lazio spela sig ur många till synes svåra situationer. Detta är ett styrkebesked.

Framåt
På torsdag väntar Europa League då Lazio tar emot Lokomotiv Moskva hemma, följt av Bologna borta nästa söndag. Efter några steg bak, något haltande steg fram tog vi idag två rejäla kliv fram. Låt oss hoppas att det forsätter på samma vis, men låt oss också ha tålamod. Om kvällen är en försmak på vad som komma skall är i alla fall jag beredd att göra det.

Michael Norberg Tot2021-09-26 21:54:47
Author

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det
SS Lazio Sweden Podcast - No Pedro No Party