Lagbanner
2021-02-20 15:00

Lazio - Sampdoria
1 - 0

Lazio Sampdoria 1-0

Lazio Sampdoria 1-0

Lördagens första eftermiddagsmatch innebar en välförtjänt vinst för Lazio, som däremot tillät väl mycket spänning i slutminutrarna.

Matchen i korthet
Precis innan avspark välkomnade Inzaghi motståndarkollegan och numera tränarlegendaren Claudio Ranieri välkommen tillbaka till Rom. Gårdagens match skulle inte bara innebära en match i matchen mellan Inzaghi och den forne Roma-tränaren, utan mot Lazio och Sampdorias mest profilstarka spelare i form av förre Lazios-pelarna Candreva och Keita Baldé. 

Redan i inledningen visade Lazio att laget förberett sig för att styra spelet och ta tidiga offensiva initiativ. Ett väggspel från Luis Alberto till Correa, tillbaka till Alberto som gick på avslut räddades av Audero i Sampdoria-målet ut till hörna. Nästa farliga möjlighet slutade däremot bättre. Efter en misslyckad nickrensning av Yoshida i Sampdoria-försvaret samlade återigen Luis Alberto bollen och avancerade på offensiv planhalva, men fick bollen något för långt framför sig. Yoshida såg ut att kunna rensa bollen med fötterna, men styrde den istället in mot mitten av banan där en fri Milinkovic-Savic plockade upp, avancerade och tillsammans med Correa, Immobile och just Luis Alberto längre upp i banan. Milinkovic-Savic valde att passa den sistnämnde som relativt frispelad till vänster om straffområdets mitt kunde ta emot, vika in åt höger och snyggt placera bollen. 1-0 efter 24 minuter. Luis Alberto låg även bakom nästa farlighet. Efter en pass från Correa såg han Immobile som hittade en fri yta något till vänster om mål. Luis Alberto lurade Sampdoria-försvaret med en lobbpass, men tyvärr är Immobiles vänsterfot inte av samma kvalitet som hans högra och bollen flög högt över mål. Nästa möjlighet uppstod när Acerbi hittade Immobiles blick och slog en långboll från egen planhalva över motståndarförsvaret, men tyvärr återigen på fel fot. Immobile träffade denna gången mål, men Audero kunde rädda utan större svårighet.

I andra halvlek vaknade Sampdoria till liv. Audiello ställde till med problem på sin vänsterkant när han, i Sampdorias första riktigt farliga läge, tog sig förbi Marusic, som misslyckades med en glidtackling, för att spela in mot en mötande Quagliarellas huvud. Han missade och gestikulerade att Audiello borde spelat på fötterna, vilket han tack och lov inte gjorde. I sextiofjärde minuten byttes Muriqi in mot Luis Alberto som förtjänat sin vila. Det var den reslige anfallaren som på pass från Marusic var inblandad i näst farliga chans. Han stod däremot för en ordentlig felträff med helt öppet mål, i en situation där det faktiskt verkade svårare att inte göra mål än tvärtom. Om något var åtminstone Marusic mottagning och framspel av hög klass, och förtjänade ett bättre avslut än det bedrövliga som Muriqi stod för. Även Milinkovic-Savic kunde avgjort matchen, men valde att spela Muriqi med en för sen pass istället för att gå på eget avslut. I slutet av matchen tryckte Sampdoria på med hög press, vi tittare lämnades onödigt nervösa ända fram till slutsignalen. Tack och lov stod Lazio och Inzaghi som segrare, inte Ranieri, Candreva, Keita Baldé eller Sampdoria.

Analys
Detta var en match som Lazio kontrollerade och liknade egentligen mest en dag på jobbet. En taktiskt skickligt utförd match, som tyvärr blev onödigt svettig på grund av individuella misstag i sista tredje av främst Muriqi, men även Milinkovic-Savic, som båda borde punkterat matchen. Muriqis miss ägde rum i ett skede av matchen då Lazio behövde stänga den, detsamma gällde Milinkovic-Savic som däremot gjorde felet i att spela istället för att gå på eget avslut. Jag är säker på att serben kunde gjort just detta.

Jag är fortfarande av åsikten att Muriqi behöver mer tid, inte minst både individuell mental och teknisk träning för att hitta fokus och med större skicklighet klara av att göra det där han är betald för att göra. Om han lyckas att förena sin fysik med just fokus och teknik kan han bidra med en dimension i spelet som varken Correa eller Caicedo kan. Correa har under säsongen också kritiserats för att sakna skicklighet i avsluten, men jag anser att han egentligen bör ses som en dynamisk spelpjäs mellan Immobile-LA-SMS. Med sin teknik och passningsspel kan han skapa chanser på ett sätt som knappt någon annan i ligan kan. Motståndarnas vetskap om detta gör att deras försvar många gånger sätter press på honom, vilket öppnar upp för ett friare spel för inte minst Immobile och Luis Alberto. Muriqi å andra sidan ska bidra med fysik, mottagningar och avslut. Jag både hoppas och tror att de två sista egenskaperna kommer att förbättras.  Vi vet hur lång tid det tog för Caicedo och därför finns det även hopp för Muriqi, som jag på många sätt anser är en bättre spelare än vad Caicedo var när han först kom. 

Matchens bästa
Luis Alberto var matchens lirare. Han stod för matchens enda mål och låg praktiskt taget bakom Lazios farligaste chanser. Det är i matcher som dessa som stora spelare behöver kliva fram och avgöra. Tre poäng är ett måste och chanserna behöver tas när de uppstår. Utan detta kan inte laget slappna av och hushålla med sin energi, såväl under matchen som inför kommande. Så hjälper offensiva spelare laget. Luis Alberto har kritiserats för att inte stå för tillräckligt många assist, men har nu totalt gjort sju mål. Det är ett fullgott betyg om du frågar mig. 
 

Michael Norberg Tot2021-02-21 20:32:00
Author

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det
SS Lazio Sweden Podcast - No Pedro No Party