Lagbanner
Stadio Olimpico, 2021-08-28 18:30

Lazio - Spezia
6 - 1

Lazio - Spezia 6-1

Lazio - Spezia 6-1

Med publiken tillbaka i årets första hemmamatch stod Lazio för en fullständig utklassning, i en övertygande seger. Eller?

Matchen i korthet
Lazio åkte på ett baklängesmål i matchens absoluta inledning. I en kontring drev Spezia bollen upp på vänsterkanten och anfallare Gyasi utmanade, vek in och skottade varpå Reina räddade bollen ut i straffområdet till en mötande Verde som enkelt kunde stöta bollen i mål. 0-1. Precis som i inledningsmatchen skulle det däremot inte dröja länge förrän Lazio kvitterade efter ett fint anfall där Pedro petade bollen till Immobile som stormade in i straffområdet och elegant chippade in bollen förbi Zoet i mål. Drygt tio minuter senare, efter att Lazio fört spelet på Spezias planhalva, slog Felipe Anderson en hård pass till straffområdeskanten till Luis Alberto som med direktpass hittade Immobile, som med ett tillslag hårt placerade in bollen förbi en chanslös Zoet. Drygt en halvtimme senare fullbordades Immobiles äkta hattrick. Efter att först ha missat tilldömda straffen, kunde han istället enkelt nicka in bollen på efterföljande hörna. 3-1 i halvtid.

Andra halvleken hann knappt börja innan ett av säsongens, troligtvis snyggaste, mål fullbordas. Pepe Reina slår - som så många gånger förut - en lång direktpass till Felipe Anderson som tar emot bollen med en cykelspark förbi siste försvararen och därefter löper sista tredjedelen och placerar bollen i mål. Världsklass och 4-1. Efter att brassen i nästa anfallssituation revs ner och Spezia tilldelats rött kort var saken mer eller mindre klar. Innan matchens slut hann dock Luis Alberto både vackert assistera Hysaj och själv göra ett klassmål. 6-1 i fullständig utklassning, i en övertygande seger. Eller?

Analys
Det var svårt att inte beröras av att se Lazio entra planen till en högt sjungande hemmapublik, på en plan som inte alls såg sådär sliten ut som Sarri påpekat innan matchen. Vad som resulterade i en fullständig kross lämnar mest en väldigt god eftersmak, men även ett par frågetecken gällande Lazios försvar - och den knappa återstående tiden på sommarens mercato.

Försvaret - rörelse i grupp kontra en-och-en
Vid Spezias inledningsmål kom laget kontrandes med fem spelare mot Lazios fyra, mot en backlinje som såg statisk ut och som lämnade stora ytor i straffområdets bortre del. En uppenbar förklaring är att Lazio ännu inte fått pejl på Sarris spelstil och kommer att behöva tid att ställa om från Inzaghi, som på många sätt stod för ett fundamentalt annorlunda spelsystem.

Bonucci gick förra året ut och jämförde Andrea Pirlo med Sarri och menade att den största skillnaden dem emellan, i försvarsspelet, var att Sarri ville att försvaret skulle röra sig tillsammans i grupp medan Pirlo i högre grad tillät försvararna att spela en-och-en. Vid Spezias inledningsmål kan man se just detta, att försvararna tittar på varandra och försöker hålla rak linje, snarare än att närmaste man kvickt försökte bryta. Detta kommer att vara en snackis under säsongen och det finns mycket att säga om det. En stor fördel om laget får det att funka är givetvis att laget får en tydligare mur, men det kräver också att de äger mycket boll högre upp i banan. Sarri sade att Lazio lyckades göra detta bättre i denna match och jag hoppas att man lyckas ännu bättre i kommande bortamatch mot Milan, som givetvis blir ett verkligt styrketest efter två mer eller mindre uppvärmande omgångar.

Anfallet - två hattricks, samba och spanjorer
Vad ska man säga? Immobiles äkta hattrick och Luis Albertos dito i assist. Naturligtvis att Felipe Anderson både stod för nyckelpass och gjorde vad som kan komma att bli säsongens mål.

Och så har vi lagets övriga spanjorer. Äntligen stod Patric för en hyfsad stabilitet, vilket gav anfallet ett tydligare lugn. Pedro assisterade Immobiles första mål, ordnade straff och visade återigen varför Lazio gjorde rätt i att värva honom - en intelligent spelare som med enkla medel gör det lätt för sina medspelare att göra bra ifrån sig. Raul Moro var nära på att göra mål innan han mycket fint assisterade landsmannen Luis Alberto. Romero stod för ett piggt inhopp och Reina för en assist. Muy bien!

I detta är det lätt att glömma Lucas Leiva. Jag tror att Sarris taktik idag passar den nu åldrande brassen bra. I rollen som regista behöver Leiva inte röra sig på samma sätt som under Inzaghi och kan istället fokusera på att bistå sina medspelare med viktiga korta passningar på små ytor, så att de i förlängningen kan bygga upp spelet. Registan är en central roll i Sarris system och det är inte svårt att förstå varför spelare som Jorginho också blomstrat under det.

Framåt - ett plus ett är inte alltid två
Lazios inledande matcher har på papperet varit enkla. Även om Juventus förlorade mot Empoli är det matcher som laget måste vinna för att kunna haka på i toppstriden. Trots övertygande siffror är det dock viktigt att laget inte drabbas av hybris. Som Sarri själv sa efter matchen är utvecklingen för ett lag som genomgår ett systemskifte inte linjär, man kommer möta oväntade motgångar och troligtvis även motsvarande framgångar. Ett plus ett blir inte alltid två, ibland kommer vi att behöva ta ett steg bak för att kunna ta två steg fram. Matchen mot Milan följer ett två veckors landslagsuppehåll och då ställs vi inför säsongens första styrkeprov.

Däremellan kommer mercaton att ha avslutats. Med Lazzari skadad krävs verkligen att vi värvar en mittback i stil med Ferrari eller Rugani, så att Patric kan agera vice Marusic. Det blir också spännande att se vem som ansluter efter att Fares verkar lämna, och vem som ytterligare stärker offensiven av Kostic eller Zaccagni.

Michael Norberg Tot2021-08-29 11:50:41
Author

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det
SS Lazio Sweden Podcast - No Pedro No Party