Lagbanner
Lazio-Verona 2-0: Ännu en nolla - ännu en seger
Antonio Candrevas dunderfrispark bäddade för tre nya poäng.

Lazio-Verona 2-0: Ännu en nolla - ännu en seger

Lazio tog sin sjätte raka seger i Serie A när Hellas Verona förvånansvärt enkelt besegrades med 2-0 inför en fantastisk hemmapublik på ett kokande Olimpico. Stora segerorganisatörer för Lazio blev de två poängkungarna, Felipe Anderson och Antonio Candreva.

Det var ett enormt tryck som mötte Lazio och Hellas Verona på Olimpico på söndagen. Det var läng sedan man såg ett så välfyllt Olimpico och stämningen var elektrisk. Och Lazio gjorde ingen supporter besviken när man besegrade Hellas med 2-0 och därmed utökar avståndet ner till de närmast jagande lagen i jakten på tredjeplatsen. Nu väntar ett två veckor långt landslagsuppehåll som kommer i sämsta möjliga tid för Lazio som ser ut att ha prickat toppformen inför slutspurten av ligaspelet. Kvällens seger mot Hellas Verona kan ha varit en av de tryggare på senare år vilket gör att man som laziale känner en obekvämhet då man inte är van vid sådana här segrar.

Primo tempo
Publiken på ett kokande Stadio Olimpico hann knappt sätta sig innan Hella ropade på straff efter en närkamp i straffområdet. Domaren friade och lät spelet fortsätta. Någon minut senare, närmare bestämt i den fjärde spelminuten, kom Lazio upp i sitt första organiserade anfall. Bollen hamnade hos Dusan Basta som slog ett precist inlägg på Felipe Andersons panna och superbrassen kunde med full kraft nicka in bollen via målvakten och stolpen. Snacka om att ”Superpipe” firade sitt nya kontrakt på bästa sätt.

Lazio dominerade på i matchen och borde i ärlighetens namn gjort ytterligare ett mål. Miroslav Klose hade ett ypperligt läge efter ett mönsteranfall men som på senare tid så var tyskens avslut med fötterna inte det bästa. Lucas Biglia träffade klockrent ribban i mitten av halvleken efter att Lazio ännu en gång utnyttjat slarv hos gästerna. 1-0 såg ut att stå sig halvleken ut då Lazio fick frispark drygt 30 meter ut. Både Lucas Biglia och Antonio Candreva stegade fram och i ärlighetens namn så hoppades undertecknad att vem som helst förutom Candreva skulle ta den. Men ack så fel man hade. Nummer 87 klev fram och dundrade in bollen bakom en chanslös Benussi. En perfekt avslutning på en stabil halvlek.

Secondo tempo
Den första halvleken var en orkanvind jämfört med den andra, då förstår man hur himla stabil den andra halvleken var från Lazios sida. Man kontrollerade spelet, styrde tempot och lät inte Hellas skapa något av värde. Det var istället Lazio som kom upp i anfall efter anfall och var nära att sätta dit 3-0. Man hade bland annat ytterligare två ribbträffar. Först stod Felipe Anderson för en genialisk soloräd som slutade med ett stenhårt skott i ribban. Och kort från slutet lyckades även inhoppande Keita träffa målramen. Men 2-0 stod sig matchen ut och Lazio kunde med en sällan skådad trygghet inkassera sin sjätte raka seger och ännu en nolla
bakåt.

Sammanfattning
Livet som laziale är onekligen fantastiskt just nu. Felipe går på moln, Marchetti har blivit två år yngre och de Vrij visar vilken enorm potential som finns i hans kropp. Som grädden på moset så har Antonio Candreva börjat prestera och Keita är ett ständigt orosmoment när han får hoppa in. Radu och Basta är glödheta och bjuder inte motståndarna på något. Parolo är exakt som man hade hoppats att han skulle vara och Mauri gör sin bästa säsong någonsin. Dessutom har vi en tysk på topp som fortfarande visar att han kan göra mål. Trots det så känner jag en oro.

Desto högre vi flyger som Laziosupportrar, desto hårdare faller vi. Den här väntan på att bara falla igenom är allt annat än mysig. Den sedvanliga kollapsen som brukar kommer någon gång var femte match har uteblivit, men man vet att den kan komma när som helst. Det är en oro som man inte gillar och helst av allt hade sluppit. Dessutom kommer man inte ifrån att Lazio har press på sig att ta den där platsen som leder till kval till Champions League nu. Vad händer om man missar platsen? Besvikelsen skulle bli enorm.
Frågan är hur spelarna hanterar den pressen när man väl börjar vackla spelmässigt, då kan det bli en extrem börda. Hittills har Lazio inte haft något att förlora, man har varit laget som jagar. Nu är man dock de som blir jagade och man har plötsligt allt att förlora. Felipe kommer inte alltid vara magisk, de Vrij kommer göra misstag och Klose kommer inte alltid göra mål. Vad händer då? Hurdan blir reaktionen?

Rent spelmässigt finns det några saker som man hade hoppats kunde varit lite bättre. Vid flera tillfällen i kvällens match, speciellt i första halvlek, så skönjade man en antydan på nonchalans. Man försökte sig på omöjliga passningar istället för det enkla alternativet. Stefano Pioli, som hittills gjort ett utomordentligt jobb, måste se till att varje spelare i laget behåller fötterna på jorden och att man fortsätter agera som man gjort hittills. Lazio är fem poäng före Napoli, sex poäng före Viola och fyra poäng före Sampdoria med tio omgångar kvar. Det är nu eller aldrig.

Tre stelle
La prima stella – Felipe Anderson
Vilken lirare, vilken magiker. Visar återigen att han är en av de hetaste spelarna i världens för tillfället. Dessutom har han kontrakt till 2020 med Lazio. Underbart.

La seconda stella – Antonio Candreva
Har stannat av lite i poängproduktionen sedan monsterstarten på säsongen, men vad gör det när han göra sådana mål som han gjorde i dag.

La terza stella – Federico Marchetti
Jag kunde lika gärna valt vilken annan spelare som helst då ingen riktigt föll igenom ramen, men fyra raka nollar gör att man hamnar på listan.

Jozo Glavasglavas.jozo@gmail.com2015-03-22 23:29:48
Author

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det
SS Lazio Sweden Podcast - No Pedro No Party