Lagbanner
Lazios mercato

Lazios mercato

Vi tar en titt på hur Lazios mercato sett ut och hur laget ändrats jämfört med förra året.

Lazio lyckades förra året ta en tredje plats i Serie A strax bakom Roma. Laget spelade en rolig och anfallsinriktad fotboll som resulterade i hela 71 gjorda mål (bara 1 mål mindre än Juventus). Entusiasmen var hög inför sommaren då man visste att Lazio hade chansen efter 8 år att spela CL igen. Dock var det nästan solklart att någonting under mercaton skulle hända så att man kunde ha en rejäl chans att återigen spela för tredjeplatsen samt att kunna göra bra ifrån sig i Europa. I synnerhet var mercatons mål att inte bli av med lagets tre största stjärnor (De Vrij, Biglia, Anderson), att bli av med alla "onödiga" spelare  samt att ta in en stabil vänsterback som kunde konkurrera med Radu, en teknisk mittfältare som kunde ersätta Biglia samt en rutinerad anfallare. Att inte ha nått Cl direkt och därmed haft säkerheten att få in närmare 30 miljoner euro skulle dock visa sig avgörande. Alla laziali vet hur Lotito tänker och agerar och att han ytterst sällan investerar några pengar om han inte ser en möjlighet att på något sätt få dem tillbaka. 

Försvar
Redan på våren visste man att Lazio tagit hem Hoedt från nederländska AZ. En ung mittback som man hört mycket väl om och som dessutom är från samma land som De Vrij. Med tanke på att det var nästan säkert att Ciani, Cana och Novaretti skulle lämna under mercato-fönstret behövdes en mittback, och en mittback fick vi. Lotito lyckades dock inte få en ända krona för Ciani, Cana och Novaretti pga att fransmannens kontrakt gått ut och de andra två bröts. Josip Elez valde man att låna ut till Århus i Danmark.

Angående ytterbackarna har Cavanda lämnat och ersatts med Patric från Barca B. Ett beslut som jag inte riktigt förstår. Cavanda visste att han inte hade fått mycet med speltid och har säkert frågat om att få lämna, men en sån billig och hyfsat bra back-up till Basta hade jag inte blivit av med. Tror dock på Patric, men i nuläget tror jag inte vi tjänat på bytet. 

Det som istället behövdes va en bra och rutinerad vänsterback som kunde konkurrera med Radu, framförallt för att Braafheid känns inte så stabil heller och att Lulic inte vill spela som vänsterback. Ingen vänsterback och dessutom har man vålt att låna ut Filippini, som kunde kanske få chansen i A-laget. 

Betyg 5.5 Man lyckats med att behålla De Vrij men misslyckats med att värva en vänsterback. I princip samma försvar som förra året. 

Mittfält
Morrison var klar redan på våren. En spelare som har en otrolig fin teknik men som lätt skadar sig och som dessutom kan va svår att "hantera". 
Lotito skulle under sommaren behålla Biglia (som betyder så mycket för Lazios spel) samt ta in en bra back-up till honom, då Cataldi inte har samma egenskaper. Man lyckades med att behålla Biglia men ingen back-up till honom anlände. Däremot valde man att investera närmare 11 miljoner på Milinkovic-Savic. Man har bara hört bra saker om honom och han ska tydligen va bra. Dessutom är han bara 20 år gammal. Savic är en mittfältare som kan agera både framför försvaret i en 4-4-2 samt som innermittfältare i en 4-3-3. En intressant spelare som vi hoppas kan bli en viktig del i Lazios mittfält. 

Ederson lämnade för Flamengo (avbrytet kontrakt) och Ledesma lämnade också (kontraktet gick ut och han flyttade till Santos). 

Samma startspelare som förra året (Biglia, Parolo, Lulic) och en ny på pappret bra mittfältare. Ingen back-up till Biglia. Värt att notera är att man lånat ut både Minala och Crecco. Cataldi kommer att agera som vice-Biglia. 

Mauri tillbaka i truppen efter att man tagit tillbak anklagerserna mot honom. 

Betyg 6 Lotito lyckades behålla Biglia men istället för att köpa en vice-Biglia valde han och Tare att köpa Milinkovic-Savic. 

Anfall 
Känner att jag måste spendera några ord här, och vet att många inte kommer att hålla med mig. Lazio hade i början på sommaren 2 anfallare, Klose och Djordjevic. Dessutom hade(har) man Keita som kan spela som striker. Djordjevic var visserligen skadad innan CL-kvalet men jag tycker att med Klose samt Keita hade man kunnat kvala till CL. Alltså, mycket mer var avgörande i CL-missen än att vi saknade en anfallare. Tänker på konditionen, mentaliteten, missade chanser i första matchen, avgörande missar från mittbackarna i andra matchen. 

Sen kan man fråga sig om Lotito hade köpt någon känd anfallare om vi hade kvalat, men det kan man tyvärr inte svara på. 

Hur som helst kom Matri sista dagen på lån. En rutinerad anfallare som alltid gjort bra i Serie A och som känner Serie A väl. 

Under mercatofönstret köpte Lazio Kishna från Ajax för 4 miljoner euro. En farlig spelare som redan under sin första match visat vad han kan. På pappret är Lazios anfall ett av de bästa i Serie A, med Keita, Pipe, Kishna, Candreva och Matri. 

Betyg 5.5 Ok att låna in Matri men som vanligt gör man det när det är bara några timmar kvar till mercatons slut. 

Sammanfattning
Besvikelse. En anfallare anlände men ingen vänsterback och framförallt ingen vice-Biglia. Vi får hoppas på att Biglia inte skadar sig och inte missar för många matcher denna säsong. (Tror inte något kommer att hända i Januaris mercatofönster).  Dock är fansen lite för negativa. Vi har samma lag som förra året samt en ny mittfältare och en ny snabb och otroligt teknisk anfallare (Kishna). Matri är en spelare som jag tror på. En anfallare som är i boxen och gör mål när det behövs. 

Många lag (framförallt Inter) har blivit mycket bättre än förra året men vi har fortfarande chansen till att nå CL. Roma och Juve känns fortfarande bättre än de andra, men vi är säkert inte sämre än Napoli, Milan, Inter oh Fiorentina

 

Niklas Tellininiklas.tellini@gmail.com2015-09-02 13:57:00
Author

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det
SS Lazio Sweden Podcast - No Pedro No Party