Lagbanner
Luiz Felipe tackar nej till Italien

Luiz Felipe tackar nej till Italien

När Italiens U-21 manager Luigi Di Biagio släppte sin trupp inför vänskapsmatcherna mot Österrike och Kroatien så fanns Luiz Felipes namn med bland försvararna. Det dröjde dock inte länge innan den 21-åriga brassen tackade nej till deltagande med hänvisning till att han hoppas kunna få representera Brasilien i framtiden istället.

Luiz Felipe Ramos Marchi föddes i den lilla brasilianska staden Colina cirka 5 timmar norr om jätte staden Sao Paulo den 22 mars 1997. Han inledde sin karriär i klubben Ituano under 2015 där han debuterade som 18-åring. Redan säsongen efter - under 2016 hade den rent anonyma ynglingen fångat Igli Tares uppmärksamhet och han hämtades således in till Italien.

Han lånades dock omgående ut till Salernitana där han efter en liten sejour i U-19 laget fick göra sin debut med A-laget i en match mot serieledande Benevento den 10 september 2016. Det hela slutade i succé när han skrev in sig själv i målprotokollet just innan matchen skulle gå till halvtidsvila. 

Brassen fick sedan fortsatt förtroende i några matcher innan han sakta men säkert placerades på bänken. På självaste julafton 2016 så spelade Luiz Felipe sina sista minuter för Salernitana när han ironiskt nog bytte av den gamla upphaussade Laziotalangen Alessandro Tuia i förlustmatchen mot jumbolaget Avellino. 

Som sagt användes han inget mer under säsongen 16/17 av Salernitana och när saker och ting skulle summeras under sommaren 2017 så valde Igli Tare att plocka tillbaka brassen till Lazio. Märkligt nog så såg kanske Simone Inzaghi något i den unge mittbacken som tränarstaben i Salernitana missat eftersom att han inkluderade honom nästan omgående i laget. I den första matchen för säsongen så fick han sitta på bänken och se när Lazio kryssade hemma mot SPAL och sedan även vid segern mot Chievo den 27 augusti 2017.

Första gången vi fick se honom i tävlingssammanhang var när cirka 10 minuter återstod av hemmamatchen mot Milan 2 veckor senare. Luiz Felipe fick göra ett inhopp när laget seger-defilerade efter ett målfyrverkeri och matchen slutade som ni säkert kommer ihåg 4-1 till Lazio.

I Europa League blev han överraskande nog en av tre ordinarie försvarare. Faktum är att han startade 10 av 12 matcher i turneringen under den här säsongen och mot slutet av året var brassen given i startelvan även i Serie A - där han stod för flera bra matcher. Han agerade moget och det syntes sällan att Luiz Felipe faktiskt bara spelat totalt 7 matcher i Serie B, och dessförinnan 21 matcher i Brasilien som 18 åring. 

Den resan han gjorde är faktiskt helt extraordinär och inte något som hör till vanligheterna. Till och med stora spelare brukar ha problem med att acklimatisera sig till Serie A och Italien men här kommer en helt oprövad brasiliansk yngling in som spenderat nästan en hel säsong på bänken i Serie B för att året efter kliva in som fast-gjuten i ett Lazio som jagade både Europa League vinst och Champions League spel. 

Det var dock inte bara en dans på rosor för unge Felipe Luiz och den 28 februari 2018 så skulle självförtroendet och den spikraka kurvan få sig en törn. Den här regniga kvällen i Rom tog Lazio emot Milan i Coppa Italia. Det skulle visa sig att inget av lagen var förmögna att göra mål den här kvällen, inte under speltid iallafall. Både Strakosha och Donnarumma räddade allt som kom i deras väg och matchen gick till straffar. 

Efter en sanslös straffomgång som innebar räddningar av båda målvakterna, en himmel som öppnade sig var det slutligen dags för Luiz Felipe att stiga fram. Killen från den lilla staden Colina med runt 14 000 invånare ställdes nu öga mot öga med Donnarumma - som gjorde sitt bästa för att göra sig själv ännu större och mer skräckinjagande än vad han redan är. Innan Luiz Felipe påbörjade sin ansats tog han med sin vänstra arm och försökte torka av sig lite av allt det vatten som vräkt ner på honom medan han stått och bevittnat dramat från mittcirkeln. Som den brasse han är så trippade han som fram mot bollen, tittade vänster medan Donnarumma inte rörde sig ur fläcken. Precis innan han träffar bollen så exploderar Donnarumma åt ett håll. Skottet avlossas men brassen har kroppen lutad lite för mycket bakåt - vilket gör att den regn-tyngda bollen lyfter just över ribban. 
Luiz Felipe gömde ansiktet i händerna, han förstod att hans miss förmodligen skulle betyda uttåg ur Coppa Italia för Lazio. 

Den här säsongen har inte riktigt varit som förra säsongen. Skadebekymmer och andra spelare som gått före har gjort att den här unge brassen hamnat lite i skymundan. Men stanna upp och reflektera lite över vilken otrolig potential det måste finnas i den här killen. Knappt ens 40 matcher spelade innan han går in och tar för sig i ett Serie A lag som Lazio. 

Att han nu väljer att förhoppningsvis få representera sitt födelseland Brasilien känns helt naturligt även om det i framtiden blir längre resor och sämre för Lazio gentemot hur det skulle se ut om han representerade Italien. Det visar på att den här unga killen inte tar några genvägar och att han har en klar uppfattning om vad han vill - till skillnad mot många andra yngre fotbollsspelare. Jag hoppas personligen på att han även har uppfattningen klar om att han vill ha en lång och framgångsrik karriär i Lazio. 

 

Christer Nordinchrister.nordin@live.se2019-03-18 13:48:23
Author

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det
SS Lazio Sweden Podcast - No Pedro No Party