2021-04-22 20:45

Napoli - Lazio
5 - 2

Napoli Lazio 5-2

Måstematchen resulterade i stort nederlag och  innebär en svår position i kampen om Champions League-plats.

Matchen i korthet

I matchens inledning fick Lazio till en snabb kontring som såg ut att resultera i en straff efter att Lazzari matades ner i Napolis straffområde. Situationen mynnade istället ut i en VAR-granskning som resulterade i tilldömd straff till Napoli, efter att Milinkovic-Savic med hög spark träffade Manolas i ansiktet. Insigne förvaltade situationen. Bara fem minuter senare kom Politano in från högerkanten, vek in i straffområdet och avlossade ett skott mot första stolpen. Bollen gick förbi Reina och 2-0 var ett faktum efter tolv minuter spelade. Första halvlek var annars jämn och Lazio kom nära ett mål efter en stolpträff av Correa.

I andra halvlek gick Lazio ut mest aggressiva fick första chansen genom Milinkovic-Savic som efter ett fint, lågt, inlägg av Radu inte lyckades peta bollen förbi Meret. Napoli kontrade istället och Insigne kunde genom väggspel och en enkel dragning placera in bollen med bredsida i högra hörnet. 3-0. Drygt tio minuter senare placerade Mertens in bollen på direktskott på inspel från vänsterkanten, med en snarlik placering som föregående mål. 4-0.

Under den sista halvtimmen blixtrade Lazio till, på ett sätt som nästan fick mig att hoppas på en mirakelvändning. I matchminut sjuttio blev Immobile frispelad och placerade snyggt in 4-1. Mindre än fem minuter senare förvaltade Milinkovic-Savic en frispark på ett fenomenalt sätt förbi Meret. 4-2. Efter att Acerbi tappade boll vid mittplan kontrade Napoli och Osimenh satte slutresultatet 5-2.

Analys

Trots Napolis två snabba inledningsmål såg första halvleken spelmässigt jämn ut. På sätt och vis är en straff svår att motverka annat än för den som begår övertrampet. Meningarna går isär, men jag tycker att det var en straff. Det kändes dock väldigt surt, då det först framstod som om Lazio skulle tilldelas den efter att Lazzari rivits ner. Ironiskt nog stod Milinkovic-Savic för missen, men han stod annars för en god insats, inte minst genom frisparksmålet.

Dagens svagaste insats stod tyvärr Reina för. Politanos mål var enligt mig en målvaktstavla med tanke på Reinas positionering så pass nära första stolpen. Den bollen ska han ha. Inte heller kopplingen mellan försvar och mittfält fungerade och både Insignes och Mertens mål hade kunnat stoppas med hjälp av bättre försvarsspel, även om de bådas avslut var av högsta klass. Jag menar att lagets näst sämsta insats just var av Lucas Leiva, som på senare tid tappat i positionering och passningsspel. Detta har blivit smärtsamt tydligt då ingen värdig ersättare finns i dagsläget.

Lazio har nu släppt in åtta mål på två matcher och gjort sju. Det är ett underkänt betyg och verkligen inte värdigt ett lag som ska konkurrera om Champions League-plats. Om inte detta var en måstematch så är nästkommande mot Milan definitivt det. Nu krävs nästintill ett mirakel a lá scudetto-säsongen 1999-2000.

Betyg

Reina - 5.0
Helt klart underkänd, tydligast var det i agerandet vid Politanos mål.

Marusic - 6.0
Godkänd, men inte mer givet antal insläppta mål.

Acerbi - 6.0
Visst, han tappade bollen i samband med sista målet, men detta var i ett skede av matchen då Lazio tryckte fram och då det fick bära eller brista. Tyvärr hände det senare. Stod annars för ett par fina avväpnanden.

Radu - 5.5
Många av Napolis chanser skapades till vänster och det går visserligen att eventuellt belasta Lazios taktik, i vilken Radu inte fick tillräckligt mycket stöd av Fares.

Lazzari - 6.5
Står återigen för en stark insats, inte minst på offensiv planhalva. Spelar just nu på en högre nivå än många andra delar av laget.

Milinkovic-Savic - 7.0
Spel i likhet med Lazzari på en väldigt hög nivå. Hade han inte begått foulen som innebar straff och även petat in ytterligare en boll hade jag varit beredd på att skriva under på matchens lirare.

Leiva - 5.0
Är visserligen framme och stör, men kvaliteten i positionering och passningsspel som tidigare kännetecknat brassen är just nu som bortblåst.

Luis Alberto - 6.0
Troligtvis spökade spanjorens skada då han såg ut att inte riktigt orka med.

Correa - 6.0
Återigen tar han inte det där klivet när det behövs som mest. Var bara nära att peta in ett reduceringsmål, men mycket mer blev det inte. Ryktas ju om Liverpool och det vore intressant att se Correa i Klopps spelsystem, som substitut till Salah/Mane, på en annan offensiv position där han tillåts att vika in från kanten.

Immobile 7.5
Till skillnad från Correa ligger han rätt och förvaltar chansen när den kommer. Var tyvärr ensam bredvid Correa. Men vilket mål! Tyvärr räckte det inte idag.