Lagbanner
Om Lazios vintermercato

Om Lazios vintermercato

Undertecknad summerar Lazios januarimercato.

Nu är mercaton över för den här gången och det är nu dags att fokusera på återstoden av säsongen där allt ska avgöras. Men vad hände egentligen?

Igli Tare drog ner förväntningarna när han anlände till ATA Hotel i Milano för mercatons sista dag med att mena på att inget större skulle hända.

Men det tog ändå fart med några timmar kvar när Bergessios agent bekräftade att anfallaren var nära Lazio. Men det tog en ny vändning när uppgifter kom att Lazio ville låna ut Ederson i motsatt riktning för att genomföra affären och bli av med en dyr lönekostnad. Men brassen var inte övertygad och trots övertalningsförsök från både Igli Tare och Sinisa Mihajovic stod Ederson fast vid sitt nej och affären föll. 

Det ska sägas att Bergessio-affären innehöll en klausul om obligatoriskt köp till sommaren, vilket gjorde det än viktigare för Lazio att få skruv på löneekonomin. Givetvis är det tråkigt att Lazio inte fick in en behövlig anfallare mot en överflödig och dyr mittfältare sett till vad Lazios trupp må behöva.  Men Bergessio är ändå inget alternativ som hade lyft Lazios trupp. Ederson kände enligt Tare till att affären var kritisk, men valde att inte svara på telefon när man ringde honom för beslut. Tare kommenterade det hela med att klubben tvingades att ta ett logiskt beslut. Frågan är vad som väntar Ederson?

På förhand talades det annars mest om Cristian Ledesmas framtid i Lazio. Dementierna kom dock tidigt om han skulle vara på gång till Inter efter att Lotito enligt uppgift satt en prislapp på 1,5 miljoner euro för trotjänaren. Tare har uppgett att Inter var intresserade men att ett samtal aldrig kom under mercatons sista dag. I efterhand ska det trots en åldrande formkurva ses som bra att Lazio-hjälten Ledesma får möjlighet att spela ut sitt kontrakt för att sedan förmodligen försvinna till utlandet i sommar.

Även Abdoulay Konko sades tidigt på måndagen vara intressant för Fiorentina, men Florensklubben ändrade kurs och försökte först värva Darmian, men fick nöja sig med Aleandro Rosi

Det framkom uppgfter om att Lazio under eftermiddagen erbjudits möjligheten att värva svenske anfallaren John Guidetti. Men Lazio ska ha tackat nej till erbjudandet. 

Utfryste Giuseppe Sculli hade under sista mercatodagen ett erbjudande från Perugia, men de kunde inte enas med Scullli om lönen (såklart).

Lazio lyckades till slut låna ut Alvaro González till Torino med lån och köpoption. Inledningsvis var han dock på väg till Parma, men klubbens kräftgång och troliga framtid i Serie B avbröt affären.

Michael Ciani uppgavs ha kinesiskt intresse, men fransmannen ser nu ut att hamna i Lilel i sommar på fri transfer.

Några av Lazios talanger bytte klubbadresser: Rozzi (Entella), Berardi (Messina) men mest intressant är försäljningen av tidigare lagkaptenen Riccardo Serpieri (Cosenza) och utlåningen av Josip Elez till ungerska Honved. Visserligen är det lite sorgligt att Serpieri aldrig(?) fick den där debuten i Lazios A-lag och var länge spådd en fin framtid, men korsbandsskadan i höstas har stört. Nu får vi hoppas att han hittar rätt i karriären och att han kan komma tillbaka till Lazio. Josip Elez är en annan av Lazios mer spännande talanger, som efter en positiv start på säsongen i Grosetto fick se sig själv på bänken. Att nu ta steget till den ungerska ligan blir intressant att följa.   

Brassen Mauricio har på grund av skadebekymmer redan fått göra debut för Lazio och så här långt har han inte övertygat fullt ut, men förhoppningsvis kan han växa när han anpassat sig till sin nya klubb. En duglig ersättare inför att Gentiletti kan vara tillbaka. Men det är ingen Giuseppe Biava som Lazio har värvat.  

Det största som hände under Lazios vintermercato rör främst det som först kommer till sommaren. Lazio var på förhand ute efter en mittback efter Gentilettis skada och tidigt handlade det om AZ Alkmaars unge mittback Wesley Hoedt. Förhandlingarna blev dock något av en såpa, där Hoedt sades vara nära en övergång för att det hela i nästa stund dementerades av en holländsk klubb som ville ha betalt (i överkant) för mittbacken, vars kontrakt går ut i sommar.

Lazio frestades lyckligtvis inte till att värva Hoedt till varje pris och som nu istället kommer i sommar. Anmärkningsvärt var att det fanns uppgifter om att holländarna efter nyheten om att Hoedt hade skrivit på för Lazio ville börja förhandla igen, men fick nobben av Lotito som hade ledsnat på de utdragna förhandlingarna och Lazio hade då även värvat in brassen Mauricio från Sporting.

Utöver Hoedt står det även klart att den engelske bråkstaken Ravel Morrison ansluter på fri transfer i sommar och detta är ju värvningen som främst intresserar laziali. Hur kommer det att gå för den lynnige mittfältaren som fått flera tränare att sucka av besvikelse? Har Lazio värvat en ny Gascoigne? Intressant är det onekligen. Om Morrison får ut sin potential kan det bli en fullkomlig fullträff från Lotito och Tare. Med tanke på mittfältarens kontrakt (2,8 miljoner euro över fyra år) behöver det inte heller bli någon dyr chansning.

En annan viktig sak som hände rörde den tidigare primaveratränaren Alberto Bollini, senare samordnare i Lazios ungdomsakademi. Lecce jagade Bollini som ny tränare och hade ett kontrakt färdigt, men Lotito satte först stopp för flytten. Men Lotito gav till slut med sig och Bollini blir nu tränare i Lecce med kontrakt till 2016. Vi önskar Bollini lycka till.
 
 

Arvid Larssonarvid.lazio@gmail.com@NeuBitter2015-02-03 20:49:16
Author

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det
SS Lazio Sweden Podcast - No Pedro No Party