Edsbyn - Vetlanda
8 - 2

Matchrapport Napoli - Lazio: Pazza Lazio
Fingertoppskänsla

60 000 neapolitaner som förvandlar en arena till en kokande vulkan. Sex mål. Två röda kort. Missad straff. Missade frilägen. Perfekta brytningar. Huvudlösa kapningar. Den här matchen skulle dra med alla sin åskådare i en svepande adrenalinrusch.

Primo Tempo
Skönt med andra matchställ idag kände jag då grabbarna behövde någon mental förändring för att skaka av sig de två oerhört tunga 2-1 förlusterna på Olimpico; cupfinalen mot Juventus och derbyt som nog aldrig kommer läka helt i hjärtat trots vinsten idag. Busvisslingarna de första fem minuterna av matchen sållar pojkar från män och man blev lite pissnödig sittandes på soffan. Matchinledningen präglas också av mycket felpass och försiktigt från båda håll. Lazio behövde bara kryss medan Napoli skulle ta sig till CL-kval vid eventuell vinst via inbördes möten. Lazio höll sig väntat i försvar och väntade på att få straffa Napoli på kontringar. Surt att Lazio med sin fina målskillnad, +31 mot Napolis +18, och sina tre poängs försprång genemot Napoli ändå alltså kunde tappa tredjeplatsen.
Pioli gör som mot Juventus och startar med en fembackslinje (jag vägrar skriva trebackslinje för det är en lögn) med De Vrij centralt som styrde och ställde och skötte uppspel tillsammans med Gentilettis fina vänsterfot. I den 24e minuten skulle Higuain med en briljant passning hitta bakom Lazios höga backlinje till en frilöpande Callejon som är fri som fågeln med Marchetti efter att varit onside med millimetern men avslutet smeker stolpen. Marginalerna var inte med oss i de tidigare ''finalerna'' mot Inter, Juve eller i derbyt men skulle de vara det idag? Tidigt märker undertecknad att Cataldi punktmarkerar Inler. Pioli visar sig inte enbart besitta en härlig offensiv utan även en italiensk taktikerhjärna.
I den 31a minuten så sker ett missförstånd mellan Andujar och Koulibaly som leder till att målvakten missar bollen helt och Djordjevic så när får fri passage men Koulibaly lyckas  avvärja. 33e minuten GOOOALL LAAZIOO där ett fint anfall som startas av Gentiletti och skarvas vidare fint av Felipe Anderson till Lulic och till slut hamnar bollen hos Parolo som vi vet kan skjuta från avstånd men nu tar han ett avslut med sin sämre vänsterfot från över 20 meters avstånd men bollen touchar Inler och får en härlig båge över Andujar. 0-1. Pjuuh. Marginalerna på vår sida, äntligen. 45+1, Lulic läser en passning och sätter fart framåt och frispelar Candreva med en ytterst delikat genomskärare. Candreva har 30 meters fri passage och avslutar kyligt. 0-2. Halvlek. Ridå Napoli!? Nej nej nej, detta är Lazio och vi Laziale kan aldrig få slappna av, aldrig.

Secondo Tempo
Cataldi börjar med att dominera Inler två gånger om som leder till två hyfsade frisparkslägen och en skylt kort därefter som talar om för Inler att snällt kliva av planen. Bravo Cataldi, 20 anni, futuro capitano! I den 54e minuten får Parolo, som stått för ett fint mål och en sedvanlig kämpainsats men också för mycket enkla felpass, ett onödigt gult kort för en tröjdragning som nästan sker utanför bild. Olikt Parolo. Minuten senare tappar Parolo bollen igen alldeles för lätt och Hamsik straffar omedelbart vår backlinje i djupet till Callejon som frispelar Higuain till ett öppet mål. 1-2. Otroligt. Lazio hade haft järnkoll. Om Stadio San Paolo var en kokande vulkan tidigare så spottade den nu ut rök och aska åt alla håll och under de kommande tio minuterna skulle en massiv press sättas på Lazio och Mertens avslut som passerat Marchetti och tagit sig till mållinjen men inte förbi vår kelgris den här säsongen Stefan De Vrij som rensar undan på mållinjen. Än en gång tappade vår andre kelgris ''Pipe'' bollen alldeles för lätt vilket föranledde den farliga situationen. Napoli manglar på och Marchetti får göra en räddning på Callejons hårda avslut. Nu är vi i minut 62 där Parolo än en gång tar ett onödigt gult kort med hela Lazio på rätt sida efter att ha kommit in för sent på Napolibacken som aldrig hade orsakat någon speciell farlighet därifrån ändå. Parolos första utvisning någonsin som seniorspelare. Detta är alltså en rivande tvåvägsspelare och han är 30 år. Tack Hussfelt för faktan. Hur mådde vi nu Laziale? Trodde vi verkligen att vi skulle lösa detta? Aldrig. Erkänn att ni alla gett upp och bara accepterat att detta är det laget vi älskar tyvärr och vi kommer alltid få lida.

Gabbiadini med ett skott rappare än kameramannens reaktioner men Marchetti klarar igen. I 64e minuten får Pipe bollen på frammarsch mot Napolis försvar men bryts ner och tvingas vända och springa full fart, mot egen planhalva! Koulibaly som jagat honom lyckas bryta bollen som når Mertens som gör bort Mauricio och hittar Higuain inne i det täta straffområdet där anfallaren ändå har lugnet att vända bort Gentiletti iskallt och placera in bollen. 2-2 och en man mindre, ridå Lazio? Pipe byts ut direkt efter mot Ledesma. Tack och lov, denna matchbild borde passa rutinerade Ledesma. I minut 66 nickar Djordjevic undan ett inlägg framför Marchetti för att sedan ta sig längst upp i banan och tvinga Ghoulam att kapa smalbenen på honom. Solklart gult. Djordjevic skulle bara göra en sak den här matchen, kötta. Minut 70 får Ghoulam sitt andra gula där han satsar alldeles för hårt två gånger om, den första kom han undan men inte den andra där Ledesma får en smäll och kastar sig och ordnar fram det där andra gula. Ack så klantigt Ghoulam. Ack så rutinerat Ledesma. Skulle vi rida ut stormen? Verkar inte så, Napoli fortsätter och Koulibaly dribblar igenom halva Lazio känns det som men lyckas inte hitta någon lagkamrat med sitt fria inspel.

Straff Napoli i den 75e minuten. Länge hoppades de som håller på Lazio att domslutet skulle ändras till en frispark precis på straffområdeslinjen där även kontakten enligt undertecknad sker, men straffen består och att Lulic blir så bortgjord av Maggio och därefter kapar honom i ett sådant läge ger en huvudbry men hela den här matchen bestod av många pojkaktiga beslut och nu var det ridå Lazio, eller? Higuain älskar att möta Lazio och idag skulle han fullborda sitt hattrick och frälsa Neapel, han hade bara en straff att förvalta. Men han skjuter högt över och Marchetti blir så glad att han sträcker näven i luften så hårt att han verkar sträcka ryggen och spelade resten av matchen med stora smärtor. Efter Higuains gnäll internt inom klubben och hans vilja att lämna efter säsongen och hans sätt att missa den här straffen, trots hans tidigare två baljor, så lär han inte vara populär i Neapel. Skulle vi verkligen klara detta Lazio? En gång i livet månne? 77e, Klose in för en Djordjevic som gick på knäna. 79e, Insigne skjuter, Marchetti klarar. 83' Onazi in för Cataldi. Så i den 88e minuten kontrar Lazio efter en klassisk Klose glidtackling på Hamsik via Ledesma ''som inte är snabbast i världen'' som blir tacklad av Maggio som kommit ikapp men inte bättre än att bollen går förbi två Napoli försvarare som får se Onazi springa förbi dem likt en varm kniv genom smör och avslutar oerhört skickligt till 2-3. ONAZI! Killen har knappt spelat en minut de senaste månaderna.
I den 92a minuten slår Ledesma en frispark som tycktes vara utrustad med en gps till Kloses panna som aldrig missar det läget. 2-4. 32-åringen till 36-åringen. Kameran zoomar in Pipes ansikte vid bänken och han gråter hejdlöst. Marchetti orkar knappt lyfta upp händerna i luften med sin sargade kropp.

Bäst i Lazio
*** Allenatore Pioli. Han ställer upp med rätt lag och rätt mentalitet. Straffar också Napoli två gånger om till 0-2 som ska räcka för att stänga matchen men individuella misstag av spelarna bjuder in Napoli i matchen. Gör tre byten där Ledesma orsakar rött kort för Napoli och gör en assist. Klose gör mål och vann bollar. Onazi gör den fantastiska ruschen och gör avgör matchen med sin första(?) touch.
** Stefan De Vrij. Vilken guldklimp vi har. Så ung men så mogen. Så ny men ändå så etablerad. Så allvarlig men ändå så lugn.
* Cataldi. Taktiskt viktig och får oss att sakna Biglia mindre.
Bubblare - Lulic. Två fantastiska framspelningar men även huvudlösa beslut varav ett orsakar en straff och håller på att skicka oss fans till helvetet. Candreva - Hans lungor måste vara större än luftballonger och det tillsammans med hans fart, teknik och hans italienska rävfasoner idag var oss till stor nytta.

Fem finaler. Lazio - Inter 1-2. Sampdoria - Lazio 0-1. Lazio - Juventus 1-2. Lazio - Roma 1-2. Napoli - Lazio 2-4. Örnen reste sig och flög till slut högt över Rom. Laziali, vi lyckades!