Lagbanner
Rätt och fel lag upp?

Rätt och fel lag upp?

Inspelningen med Lazios president Claudio Lotito gav eko då det till synes handlade om klubbars ”rätt” att spela i Serie A. Vad är egentligen önskat?

I en inspelning med direktör Iodice från Lega Pro klubben Ishia Isolaverde hörs Claudio Lotito fråga: ”Vad gör vi med Carpi om de går upp i Serie A?”

Med tanke på Lotitos position inom forbundet skapar hans fråga en hel del obehag. Är det ett problem om ”fel” klubb går upp i Serie A? Ser förbundet det också som problem eller är det bara ett i raden av provokativa uttalanden från Lotitos sida?

Inters tränare Roberto Mancini klev ut och kritiserade Lotito genom att säga att ”alla lag förtjänar att spela i Serie A”.

Lilla Carpi har gjort stor succé i Serie B under säsongen och ser med stor säkerhet ut att gå upp i Serie A, troligen tillsammans med bland annat mer klassiska Bologna.

Carpi har dock en hemmaarena i Stadio Sandro Cabassi som endast rymmer fyra tusen åskådare och klubben kommer att få hyra in sig på ett annat lags arena om de ska spela Serie A-fotboll. Samtidigt ser ett klassiskt lag som Parma ut att ta steget ner och en stor piazza som Bari missar återigen att ta steget upp.

Det är väl egentligen det Lotito menar får vi hoppas. Att italiensk fotboll behöver dragningskraften och publiklagen i högsta divisionen om den italienska högstaligan ska kunna växa och återfå sin svunna kraft och lyster. Många håller nog med om det då Serie A har behov av en jämn och stark konkurrens som kan bidra till ett ökat intresse från publik och investerare.

Samtidigt är det ju förödande att stänga dörren för de små uppstickarna och framgångssagorna som en gång gjorde att lilla Chievo fick chansen på den stora scenen. Det är ju emellanåt det fina med fotboll. Att det mesta är möjligt. Men i styrelserummen är det ofta ett oönskat scenario. Kapitalet vill i regel befästa sina positioner och inte tillåta nya osäkra aktörer att få utrymme på banan. Åtminstone inte dem som det inte går att tjäna något på?

Ska ett lag som går upp bedömas på sina meriter eller vad det bidrar med vid bordet?
 

Arvid Larssonarvid.lazio@gmail.com@NeuBitter2015-02-13 19:40:00
Author

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det
SS Lazio Sweden Podcast - No Pedro No Party