Lagbanner
Säsongen 2021/2022 – Två halva yttrar och en kamp om Champions League?

Säsongen 2021/2022 – Två halva yttrar och en kamp om Champions League?

Regimskiftet
Inzaghis uttåg kunde varit mer dramatiskt. Vad som först kändes som en smärtsam skilsmässa, en grusad illussion - en förlorad tilltro till fotbollens magi - ersattes ganska snabbt av eufori. Skälet stavas Sarri. Nåväl, när namn som Liverani florerade var jag inte särskild glad, men när en av Italiens mest spännande tränare de senaste tio åren anlitades av oss, av Lazio. Ja, då kunde jag knappt sova av glädje.

Sömnpillr… försäsongen
Taktiken jag aldrig varit särskilt förtjust i – 3-5-2 – har bytts ut mot en historiskt stabilare 4-3-3. Försäsongens svajighet är därför kanske inte så konstig, även om många hoppats på en direkt Sarri-effekt. Tack och lov slutade säsongens inledningsmatch med övertygande 1-3. 

Mercaton - bekant ansikte och ytterfiléer?
De följande veckorna satt jag maniskt och uppdaterade mina flöden i jakt på nya transferrykten. Om Sarri anlitats kunde man ju bara anta att han lovats stora namn. Men som någon skrev “Sarri har varit anställd i fem minuter och helt plötsligt är Lotito från Förenade Arabemiraten.” Det ligger något i det. Oavsett höga förhoppningar kan man konstatera att även denna sommar-mercato skulle komma att bli frustrerande. Det är visserligen tydligt att många av Europas storklubbar undviker extravagans under sommarens fönster, men Lazio har under ett par år haft så uppenbara luckor att fylla. Efter Sarris intåg fanns behovet i en eller två nya vänsterbackar efter Lulic/Fares, ytterligare högerfotad kvalitetsmittback som kan konkurrera med Luiz Felipe, en regista som kan ersätta Leiva, en ytterligare kvalitets-mezzala som med god kvalitet kan avlasta Luis Alberto eller SMS, tre till fyra yttrar som kan spela en hel säsong. 

Resultatet? 

- Två vänsterbackar
Hysaj  - check
Kamenovic - uppenbarligen inte en check

- Yttrar
Felipe Anderson  - check
Pedro  - check
Luka Romero - en halv check
Raul Moro - en halv check

- Regista
Basic - check

- Saknas?
En ytter, en högerfotad kvalitetsmittback en bra mezzala.

Precis som ifjol var ett av de första namnen som gjorde entré en återkomst. Likt Hoedt återkom Felipe Anderson efter en delvis misslyckad vistelse i Premier League, som en chansvärvning till ett lågt pris. Eller högt, beroende på hur han kommer att prestera under säsongen. Pedro inledde tack och lov med en ganska fin insats mot Empoli, för när han kritade på kändes det mest som att Lazio gjort Roma en tjänst som avlastat klubben från dött virke. Värvningen av Romero och introduktionen av Raul Moro ser jag dock som väldigt spännande, om än ganska osäkert. Blir de två ytterfiléer eller två ingenting?

Jag hoppas innerligen att försäljningen av Correa blir av och ett namn som Kostic ersätter. Att det blir pengar över och att Torreira ansluter på lån och går ner som regista, varpå Basic tar klivet upp som mezzala. Det minst frekventa ryktet gör gällande en mittbacksvärvning, vilket kan betyda att Sarri är nöjd med Patric som ersättare till Filipe Luiz, eller att det är tråkigt att spekulera om mittbackar. Åtminstone om de som finns kvar på marknaden. När mer eller mindre realistiska spelare som Pezzella är borta finns bara Rugani kvar, men efter Juventus utlåning av Demiral sägs klubben vilja behålla honom. Just det tunna utbudet av mittbackar är faktiskt något som oroar mig mest. Acerbi blir inte yngre och Luiz Felipe har inte hållit sig skadefri en hel säsong på väldigt länge. Kvar är Radu och Patric. Det är inte tillräckligt.

Jag är väldigt glad att vi plockade in Hysaj, som på papperet kan komma att bli en värdig ersättare till Lulic. Fares är däremot inte en värdig ersättare, men Marusic kan axla rollen som vänsterback och Patric rollen som högerback - en position jag hellre ser honom på än mittback.

Den stora frågan är också om Lazio kommer att sälja en av Muriqi eller Caicedo. Den förstnämndes inhopp i premiären får tolkas som att han alltjämt är favorittippad att stanna.

Summa summarum är transferfönstret öppet en vecka till och vi är tre värvningar kort för att jag ska känna mig nöjd.

Vad kan vi förvänta oss?
Det kommer bli spännande att se en ny tränare i Lazio efter så många år. Sarri  är en av de tränare som vunnit mest innan de kommit till Lazio, men det kommer troligtvis att ta lite tid för honom att förmedla sitt sätt att se på fotbollen till spelarna. Till och med Lazios ledning har sagt att laget är i förändring och indikerat man inte ser årets säsong som avgörande för utvärderingen av Sarri. Personligen tror jag att Lazio, om ytterligare några värvningar kommer in, kan konkurrera om en Champions League-plats, men av någon anledning säger min intuition att vi kommer att sluta sexa, för att göra en bättre säsong efterföljande år. Inte nödvändigtvis för att vi spelar sämre än tidigare, men för att andra klubbar kan komma att höja sig ett snäpp jämfört med ifjol. 

Michael Norberg Tot2021-08-23 23:27:00
Author

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det
SS Lazio Sweden Podcast - No Pedro No Party