Lagbanner

Säsongsrecension - Del 2

Vem har varit bäst?

Vi har som sagt fått igång många spelare denna säsong och jag tycker nästan att samtliga har blivit något bättre med ett få undantag, men ska jag skära ner det till en mindre lista så bör jag nog nämna Acerbi, Strakosha och Immobile där Acerbi enligt mig tar hem detta pris då han verkligen har levt upp till sina egna ord han uttalade sig med i somras.
Immobile har suttit ribban otroligt högt för sig själv och jag tror att jag har påverkats av något psykologiskt fenomen med tanke på hur missnöjd jag är med honom trots att han har levererat poängmässigt sett.

Om det är något han har utvecklat efter sin “peak” på karriären så är det den mentala biten då han visar upp en otrolig vilja i alla matcher och det jag är mest missnöjd över är att man inte ser samma smarta löpningar bakom backlinjen, utan han har börjat driva, hålla upp och dribbla ännu mer vilket i sig kan vara bra då det utgör en ytterligare dimension i Lazios spel och man har inte problemet längre att man är “lättlästa”, men det kanske inte heller är lika optimalt.

Strakosha är enligt mig en framtida ledare i detta Lazio likt hur sin pappa och har nog med sina prestationer dammat bort alla frågetecken som fanns inför säsong om man skulle vara etta eller om Proto skulle kunna utmana honom. Inte bara har han blivit en ännu bättre målvakt med reflexer och dykningar som få där han också är mycket mer säker i luftduellerna än Proto har visat sig vara med sin både avvaktande och riskfyllda stil, men det viktigaste han har utvecklat har jag varit inne på i nästan samtliga matchrapporter och det är hans fötter vilket inte bara ska vara ett initiativ från Inzaghi, men tar oss även tillbaka med att Lazio och supportrarna reagerar parallellt till situationer till skillnad från hur det var förr när en form av “envishet” fanns som sällan fick ut det bästa av parterna involverade.

Acerbi hade ingen enkel uppgift för sig i och med att han var tänkt att ersätta en otrolig kugge i lagbygget i de Vrij vilket han har gjort med bravur. Är redan en ledare i laget som de Vrij aldrig riktigt blev och matchar även därpå kvaliteérna av de Vrij om inte överskrider dem. Nu när Radu inte har levt upp till sin höga standard från förra säsongen så har även Acerbi fyllt in där med yta åt Luiz Felipe som en central pjäs och med sina offensiva har Acerbi skapat många farligheter framåt. Har även lyckats näta vid 4 tillfällen där ett dömdes bort och där han även har varit både ram- och felträffar ifrån känning på flera baljor.

Hur kommer Januarifönstret att se ut?

Kollar vi på spelarmaterialet så kommer det nog att hända en del där Brayan Perea redan har brutit sitt kontrakt och Mauricio redan har flyttat till Malaysia av alla ställen.
Morrison och Filippini har misslyckats att visa sina värden och inte bara sitter de på varsitt utgående kontrakt, men det finns även konkret intresse för Morrison från självaste Östersund sen en tid tillbaka (!) samt en del andra klubbar i Mexico efter att Atlas ska ha nekat att ta tillbaka honom (hans klubbadress förra säsongen när han var på lån).

Caceres verkar tyvärr vara påväg ut nu när han inte har använts, varför jag säger tyvärr är för att han är så pass pålitlig och mångsidig spelare som inte verkar ha blivit något sämre trots att han befinner sig på fel sida av “30-strecket”. Läste också artiklar som beskrev honom som en av de bättre köpen i det vinterfönstret när han väl kom och jag kan inte komma ihåg att det var många som inte var spända på att få se honom i den himmelsblå tröjan så förväntningarna har varit höga.

Det är dock synd att det verkar falla på att han inte är någon vidare våghalsig och bra mittfältare vilket jag aldrig har hört att han ska vara trots att Inzaghi noterade att han teoretiskt sett kan spela där när han väl köptes in, men isåfall tycker jag att ansvaret ligger hos Inzaghi då Caceres aldrig har gjort sig förtjänt av något annat än att starta som mittback då han inte har gjort någon dålig match än potentiellt den mot Roma som var mer av en kollektiv kollaps i min mening.

Caceres och Basta tror jag även hade varit mer säkra alternativ än Lulic och Marusic med flera om vi nu väljer att alternera med en fyrbackslinje så allt inom denna situation känns väldigt tungt. Speciellt när båda spelarna har även visat att man kan spela på den högsta nivå vilket Caceres redan gjorde i somras med Uruguay.

Vad som kommer hända Caceres är att han antingen kommer att lämna nu eller ges chansen till att kontakta andra klubbar i snack om ett förtidskontrakt. Lazio har en klausul i kontraktet har jag hört som skulle innebära en förlängning med ett år, men man kommer förmodligen inte använda den vad det verkar som.

Murgia ska tydligen försöka söka ett lån nu när konkurrensen har börjat ha sin effekt och det ska finnas intressanta bud från Bologna och Chievo m.m. Samma tror jag även kan komma att vara fallet för Alessandro Rossi, men det är bara ett antagande baserat på hans nuvarande situation och med ryktena kring potentiella transfers.

Minala och Lombardi har jag inte hört något om där det logiska ändå bör vara utlåningar som tidigare har varit svåra att forma då Minala exempelvis ska ha varit väldigt fastfästad och hoppfull kring spel i ett Serie A-lag efter en fin säsong i Salernitana och försäsong med Lazio. Intresset kring Lombardi ska ha varit minimalt efter hans prestationer i Benevento förra säsongen. Basta tror jag kommer att spela ut sitt kontrakt samtidigt som han kommer ges chansen till att kontakta klubbar nu vilket är ett tråkigt slut på en annars fantastisk trotjänare. Pengarna man kan få för honom nu är nog av en mindre väsentlig mängd.

Patric har bett om ursäkt efter sin lilla dispyt med Curva nord och med tanke på att han både förlängde och bar kaptensbindeln vid tillfällen under försäsongen så tvekar jag på att han kommer lämna trots frustrationen från fans när det kommer till den kanten av formationen. Likt Caceres så hade det varit otroligt surt att det skulle falla på att han inte gör mål på de ofantligt många chanser han tar sig till mot Sampdoria vilket enligt mig inte ska behöva vara förväntat från en renodlad back och egentligen endast applåderas då ingen annan har förmågan att kontinuerligt vara så vaksam. Han kan även spela som mittback så det nyttigaste hade nog varit att behålla honom om Caceres lämnar.

Till hans position så hör även många av transferryktena hemma då vi har ryktats med alla från Zappacosta till Lazzari, Darmian och återigen Laxalt nu när man har ändrat formation i Milan m.m.
Överlag så tror jag med andra ord att man kommer att försöka lösa annars strandade situationer som i längden kan löna en. Summerat från det vi har sett så ser framtiden positiv ut. Man har ett par spelare som kan efterträda de lite äldre som fortfarande håller utmärkt och man har en stabil ekonomisk grund att använda sig av från tidigare förhandlingar.

Kommer till transferryktena senare.

Yosef Al Hassan2019-01-01 12:05:00
Author

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det
SS Lazio Sweden Podcast - No Pedro No Party