Lagbanner

Säsongsrecensionen - Del 1

Likt förra året och nu efter vinsten mot Juventus samtidigt som det är uppehåll så vill jag ta något som var lite av en “succe” för ganska drygt ett år sen, “säsongsrecensionen”, och lägga ut ännu en artikel kring det. Ska även gå över spelare för spelare i en annan efter nyår som vi senare jämför med efter säsongen för att se utvecklingskurvan kring spelare. Vill även introducera FIFA-ratings som ett sett att bedöma spelarna i truppen. Något som många tycker är både realistiskt och kul. Mer

Vem har varit bäst?

Inte den svåraste frågan förra säsongen men definitivt nu. Det är en hel del spelare som har gjort det bra ifrån sig och med det menar jag hela startelva (kanske minus Radu och Lulic ibland) och några till, men spelaren vi definitivt inte kan klara oss utan är Acerbi vilket har bevisats varje gång han spelar till vänster. Luiz Felipe må ha haft den största utvecklingskurvan jämfört med förra säsongen (har fortfarande ett misstag i sig som vi såg när Ronaldo gjorde mål (identiskt misstag som mot Haller)), men det funkar helt enkelt inte med han i mitten. 

Visst har Vavro gjort det bra nog för att kunna ses som ett alternativ där på mitten, men det är inget man vill se på bekostnaden av Acerbi. Därför är det alltså ganska synd att vi åkte ur Europa League, vem gillar inte att se bra reserver som Vavro spela liksom? Det ska ju dock inte ske på bekostnaden av den inhemska ligans resultatrad. (vilket förmodligen hade hänt med tanke på föregående säsongers dåliga perioder) Klubben före potentiellt bortkastade pengar även om Vavro förmodligen kommer göra det bra i framtiden. 

Vill också tillägga att jag tycker att Acerbi kanske har gått ner sig aningen i sin utveckling, inget stort (gick från 84 till 83 i FIFA under slutet av förra säsongen och stannat där), men värt att notera att hans egenskaper inte är på samma nivå längre vilket jag tycker att vi har sett i perioder som mot Juve hemma när Ronaldo gör mål och när Nainggolan vänder han m.m. Fortfarande en galet bra spelare. 

Så ja, Acerbi är viktigast, men är det svaret på frågan? (nej) 
Immobile brukar ha det svårt mot vintern och hade det även nu även om det var med mycket otur med galna blockar (men det har ju också jämnat ut sig aningen med tanke på att hans sista mål mot Atalanta var ganska dåligt och samma med hans mål mot Sassuolo), annars stundtals fantastisk. Milinkovic har sina stunder och är i övrigt stabil defensivt. Correa är fotbollsgodis och får Luis Alberto att möjligtvis se bättre ut än vad han är, inte bara som kombinationspartner men dessutom som någon som är en extrakille att punktmarkera för motståndarna så det inte endast blir punktmarkering på Luis. Ojojoj vad stabila Lazzari och Strakosha är. Vill börja jämföra Lazzari med Trent snart. 

Skulle dock säga att Luis Alberto har varit bäst nu under hösten och olikt andra säsonger så gör han poäng trots dåliga matcher. Utan tvekan viktigast i uppspelen och när han, Correa och Immobile kommer loss med våra wingbacks och Milinkovic bredvid så är vi svårstoppade. Något alla kan komma överens om nu är dock att Leiva/Cataldi ska ta hörnorna! 

Vad händer i Januari? 

För några dagar sedan hade jag nog sagt att inte speciellt mycket kommer hända, dock så verkar både nu Lukaku (tyvärr) och Berisha komma att lämna klubben efter att Durmisi har gått till Nice vilket kan vara bra med tanke på att en viss Kiyine har varit galet bra i Salernitana och hade nog passat i Albertos plats riktigt fint. 

Lukaku är en personlig favorit då han är vår bästa gubbe till kanten rent defensivt sett (skulle nästan kunna omskolas till Radus position) och han har en uppenbar potential för att ta över efter Lulic. Det är vad det är liksom, skadorna är inte på hans sida.

Berisha skulle kunna användas i en bytesaffär med en viss Dominik från Salzburg som potentiellt sägs vara sugen på att komma över i Januari även om Kiyine kanske inte hade gillat det om han nu också ska in till nästa säsong. Berisha skulle även kunna dra till Spal och göra det bra där (Brescia och Verona sägs även de vara intresserade). 

Kiyine känns som det säkrare valet än mot Szoboszlai då Szosbozlai har gjort det sämre nu än mot tidigare år, men annars kan man bara vänta till nästa säsong med Kiyine och ta Dominik nu och därför få in båda utan komplikationer med speltid och sånt. Szoboszlai har trots allt bättre potential skulle jag säga och blir nog den bättre spelaren över tid. Han behöver nog några månader på sig (likt Vavro) för att komma igång vilket kanske inte är fallet för Kiyine.

Casasola, Andre Anderson (tyvärr…), Adekanye, Djavan Anderson, Vargic, Minala och Kishna blir som skräpposten även om vissa skulle kunna lånas ut till Salernitana eller andra klubbar. 

Vignato kan komma in i bilden kring spelare till Albertorollen över tid tillsammans med Szoboszlai och Kiyine. Hoppas Berisha kan ge Muriqi ett tips om Lazio, tycker vi får ut för lite av inläggen vi slår och speciellt nu när Jony kanske blir som en “ny” värvning om han kommer igång så behöver vi någon med ett bra huvud. Immobile har gjort fina mål mot Milan och Rennais på huvudet (borde ha gjort ett mot Cagliari) och Caicedo är även han bra, men man vill ju inte förlita sig på de. Ska inte riktigt krävas att Milinkovic släpper mitten för att hjälpa till ibland.
 

Yosef Al Hassan2019-12-30 18:22:00
Author

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det
SS Lazio Sweden Podcast - No Pedro No Party