Lagbanner
Scudetto 1915: “Territoriell rasism”

Scudetto 1915: “Territoriell rasism”

Vi följer lazialis kamp för den “förlorade” scudetton.

I förra veckan meddelades det att FIGC kommer att undersöka huruvida Lazio har rätt till titeln säsongen 1914/15 som tilldelades Genoa. För den som inte har hängt med kommer det som följd på ett upprop lett av advokat Mignogna och som har lett till drygt 31 000 namnunderskrifter för att frågan ska tas upp på nytt.

Bakgrunden är att säsongen 1914/15 avbröts inför sista omgången eftersom Italien gick in i första världskriget. I efterhand tilldelades scudetton Genoa, som vid avbrottet ledde Girone Settentrionale på sju poäng. Genoa skulle möta Torino i sista omgången medan ett derby mellan Inter och Milan väntade i den andra matchen. Inter och Torino skuggade Genoa två poäng bakom och noterbart var att det fortfarande var tvåpoängssystemet som gällde då.

I Girone Centro-Meridionale ledde då Lazio gruppen på åtta poäng, två före Roman (innan Roma fanns) och Pisa. I sista matchen skulle Lazio ställas mot bottenlaget Lucca på noll poäng medan Roman och Pisa skulle mötas.
Laziali har länge frågat sig varför Genoa fick scudetton när Lazio de facto hade skaffat sig mer poäng i gruppen. Tilldelandet av scudetton baserades enligt uppgift på lagens tidigare resultat då Lazio tidigare hade förlorat två finaler mot lag från norr, Pro Vercelli och Casale, och detsamma antogs även av förbundet kunde hända denna gång. Titeln gavs därför till Genoa istället.

Men alla har inte uppskattat lazialis upprop. Piero Campodonico från Secolo XIX som var med och skrev Genoas inno har kritiserat det hela och menat på att det vore en intressekonflikt då Lazios president Lotito sitter med i förbundet. Han menar även på att Lazio även hade att möta gruppsegraren från Girone Sud för att nå en final mot Genoa.

Advokat Mignogna tillbakavisar dock anklagelserna om intressekonflikt med att Lotito aldrig har varit en del av uppropet eller gjort något officiellt uttalande gällande detta. Han menar på att Campodonico själv talar i egen sak. Dokumenten de har lämnat in till FIGC talar enligt Mignogna sitt tydliga språk om att tilldelandet av scudetton 1914/15 till Genoa var ”ett allvarligt fall av territoriell rasism”.

Mignogna medgav att Lazio hade att möta ett av de två lagen från Girone Sud, men påminner samtidigt om att Genoa även skulle möta ett Torino som hade vunnit det tidigare mötet med 6-1. Vid en ny vinst hade Torino legat i topp i gruppen. Han kritiserar Genoa för att de satte sig emot att tidigarelägga den sista omgången från den 23 till den 16 maj 1915 på grund av kriget.

Han tillbakavisar även påståendet från Genoa-håll om att de skulle vara det enda laget som formellt gjorde ett anspråk på titeln med att förbundet trots allt saknar dokumentation om detta. Om det stämmer, då var det enligt Mignogna för att i laziali nog till skillnad från i genoani var för upptagna med att kämpa mot Österrike-Ungern och med att offra sina liv för moderlandet.
 

Arvid Larssonarvid.lazio@gmail.com@NeuBitter2015-12-29 14:54:00
Author

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det
SS Lazio Sweden Podcast - No Pedro No Party