Lagbanner
Silly Season - tid kostar

Silly Season - tid kostar

Redan innan Muriqi presenterades vågade vi gå ut med nyheten. Nu är spelaren presenterad, ansluten till truppen och det är bara en tidsfråga innan Fares går samma väg tillmötes. Två fina värvningar som visar på Lazios ambitioner. Men vilka har lämnat och anslutit på det stora hela? Och vad kan vi förvänta oss?

Kvalitet vs kvantitet
Alla som såg Lazios matcher efter corona-uppehållet vet att truppbredden var den kanske tydligaste orsaken till lagets kollaps. Däremot är det heller ingen nyhet att Lazio kan spela ligans vackraste fotboll om startelvan är intakt och i god form. Jag är därför glad att två profilstarka spelare som Fares och Muriqi ansluter, men bävar lite inför tanken att Lazio har lika tunn trupp som ifjol. Jag tror att detta kan komma att bli en bidragande negativ faktor under kommande säsongen. Men ett par ytterligare namn har lämnat och anslutit. Vad kan vi förvänta oss av det hela?

Vilka har lämnat?
Allra senaste nyheten är att Jony lämnat på säsongslångt lån till Osasuna med en köpoption om €5 miljoner, dessförinnan lämnade Milan Badelj för Genoa för lika mycket. Ingen missade väl att Valon Berisha lämnade till Reims för, just det, lika mycket. Heta rykten gör gällande att Bastos närmar sig en flytt, vilket även gäller Caicedo som tillsammans kan samla in cirka €10 miljoner. Både Wallace och Durmisi sägs befinna sig långt utanför truppen och inte många blir förvånade om båda lämnar, inte osannolikt på lån. Totalt kan Lazios transferintäkter uppgå till mellan €20-30 miljoner. 

Årets nya succéer?
Inför att säsongen drar igång är allt ett oskrivet blad och jag har alltid en stor förhoppning på att samtliga nyanlända ska blänka under säsongen. Förutom Muriqi och Fares tror jag särskilt på Gonzalo Escalante som stått för stabila insatser i Eibar där han spelade 130 matcher och gjort 9 mål. Troligtvis kommer han att, efter en acklimatiseringsperiod, inneha eller konkurrera om en startposition. Faktum är att rykten gör gällande att Escalante kommer att ta Leivas roll i öppningsomgången på grund av dennes skada. Värvningen av Escalante kan potentiellt anses vara genial då hans attribut påminner om Leivas, som tyvärr kommit att lysa med sin frånvaro på grund av skador. Även Akpa Akbro som hämtades upp från Salernitana ska bli spännande att se, men bör främst ses som en breddspelare som kan komma att gå in vid behov. Vad många inte vet är att han en gång var en etablerad League 1-spelare under sin tid i Toulouse, men drog på sig en allvarlig skada innan han släpptes från truppen på fri transfer. Spelaren som dessutom spelat elva landskamper för Elfenbenskusten är verkligen en ett bättre alternativ än till exempel Davide di Gennaro som var en typisk truppfyllare för ett par säsonger sedan. Pepe Reina ska mest bli mysig att se på bänken och en eller annan Cup-match. Annars bör vi hålla ett extra öga på Nicolo Armini och kanske även Djavan och André Anderson, för att inte nämna Adekanye, som alla väntar på att få sitt stora genombrott.

Vad mer?
Så länge som vi har en fattig klubbägare kommer vi inte att få se några stora värvningar. Man kan fråga sig varför klubbar som Parma, för att inte nämna Roma, attraherar rika investerare, men inte Lazio. Jag tror att Lotito inte vill sälja och verkligen vill bygga något långsiktigt, men långsamt. Det är ofta frustrerande, men underdog-perspektivet har alltid tilltalat mig mer än moderna berättelser som PSG och Man City som bara känns fullständigt själlösa. Aldrig är ett långfinger så långt och så härligt att höja som när Lazio spöar sina rikare konkurrenter, men det svarar inte på rubrikens fråga. Mycket talar för att en mittback och offensiv mittfältare, som kan agera brygga mellan mittfält och anfall, kommer att ansluta. Mittbacksnamnen är just nu öppna, men spelare som OtamendiGaray och Diogo Queiros samt Mustafi och Kim Min-Jae har nämnts i dagarna. Jag hoppas verkligen inte på Mustafi, mycket mer på Otamendi. Ett bisarrt rykte gör även gällande att gamle Wesley Hoedt är intresserad av att återansluta och att Inzaghi verkar gilla idén. Personligen var jag inget stort fan av honom och förstår ingenting. Vad gäller offensiv mittfältare är de tre just nu hetaste spåren Sevillas Franco Vazquez, Napolis före detta José Callejon och Monterreys Carlos Rodriguez. Skulle, säg, Otamendi och Callejon ansluta så skulle jag helt plötsligt bli glad. 

Acklimatisering tar tid
Men just nu är jag tyvärr oroad. Att samtliga nyförvärv ansluter så tätt inpå eller efter säsongsstart är inte bra. Man kan se liknande exempel i andra ligor där, till exempel, Arsenals Nicolas Pepe hade en medioker första säsongshalva för att blixtra till under den andra. Så även om Lazio på papperet till sist får till en bra Mercato är det rimligt att förvänta sig att de nya spelarnas acklimatisering tar tid. Självklart har jag stora förhoppningar inför kommande säsongen, men tycker tyvärr att det står och väger mellan framgång och besvikelse. Även om vi hoppas på det sistnämnda så är frågan om detta tidslöseri kostar oss i det långa loppet.
 

Michael Norberg Tot2020-09-20 23:23:00
Author

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det
SS Lazio Sweden Podcast - No Pedro No Party