Lagbanner
Silly Season - Tre och en fattig man
Pepe Reina klar.

Silly Season - Tre och en fattig man

En gammal räv och två framtidsansikten offentliggjordes i veckan som gick, men vad kan vi förvänta oss inom den närmaste framtiden? Kanske är frågan felställd.

Att Pepe Reina är klar är knappast någon nyhet. Trots att han är 38 år och har sin absoluta toppform bakom sig får detta ses som en bra värvning i avseendet att han är mycket bättre än tidigare reserven Proto, som ovanpå allt dragit på sig en handskada och förväntas missa stora delar av hösten om han inte lämnar. Pepe Reina kommer dessutom in med rutin från Champions League och med ett världsrykte som jag hoppas kan stärka Lazios omklädningsrum. Att han och Lucas Leiva är vänner från Liverpool-tiden får det hela att kännas ännu mer hjärtligt.

Lazio har även gjort klart med två 18-åriga framtidsnamn - mittbacken Enzo Adeagbo från schweiziska Servette samt Kaïs Nasri, kusin med Samir Nasri, som senast tillhörde Marseille.

Men vad kan vi förvänta oss inom den närmaste framtiden?

Vi Laziali har länge vant oss vid att pengar inte finns och att varje Mercato är planeter bort från rika storklubbars. Egentligen är inte detta konstigt eftersom Lotitos förmögenhet är €100 miljoner, relativt lite jämfört med Lazios konkurrenter. €100 miljoner är ungefär i samma storleksordning som Maurizio Setti, Veronas klubbägare. Till exempel sitter Antonio Percassi, Atalantas klubbägare, på en privat förmögenhet om €1 miljard, för att inte nämna Inter och Juventus vars klubbägare är goda för €8 respektive €15 miljarder. Egentligen är Lotitos projekt därför extremt imponerande, han har fått en Volvo 240 att konkurrera mot flera Ferrari. Medan konkurrerande klubbars extravaganser finansieras genom förmånliga lån från sina klubbägare spelar Lazio främst med klubbens egna resurser, precis som ett vanligt företag gör. Gör du en vinst om €50 miljoner kan du välja att fördela den på kort- och långsiktiga investeringar: en del på nya spelare, en annan på att rusta upp en föråldrad träningsanläggning och spara ihop till en ny arena.

Vi som bevakar Silly Season på diverse sidor och medier förstår snabbt vad som är sannolikt och inte. Många frågade sig till exempel i början av sommaren varför Lazio inte bara gjorde klart med Malang Sarr, på papperet en klockren arvinge till den åldrande Radu som dessutom skulle vara gratis. Svaret kom i förra veckan när han presenterades för Chelsea, som passade på att presentera Thiago Silva och som ligger i frontlinjen för att plocka hem Kai Havertz för omkring €100 miljoner. Just det, glömde att säga att de gjort klart med Timo Werner också. Tillsammans tjänar de, potentiellt, fyra spelarna mer än halva Lazios trupp. Och David Silva då? Jag dreglade vid tanken på att se honom och Luis Alberto tillsammans, men underskatta aldrig personliga motiv. Efter tio år i Manchester, som bland annat David de Geas fru beskrev som "'uglier than the back of a fridge", måste frestelsen varit stor att komma tillbaka till sitt hemland och ett av världens bästa matdistrikt.

Så vad kan vi förvänta oss? Eller kanske snarare vad bör vi förvänta oss?  Det snabba svaret är Mohammed Fares och Vedat Muriqi som tillsammans kommer att kosta Lazio €30 miljoner. Jag tror att någon spelare eller två kommer att lämna och hetaste tipsen är Bastos, Badelj och Caicedo. Om så sker kan vi troligtvis förvänta oss en mittback, däremot inte Marash Kumbulla utan förmodligen ett mer eller mindre okänt namn.

Vi säger så så länge.

Michael Norberg Tot2020-08-30 14:11:00
Author

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det
SS Lazio Sweden Podcast - No Pedro No Party