Lagbanner
Smällen

Smällen

Vid foten av Vesuvius åkte Lazio på 0-5 mot en överlägsen motståndare. Vad berodde det på?

Hjältarna från Coppa Italia mot Napoli förra säsongen  har nu fått en reality check. Det var nämligen inget nådigt välkomnade som mötte spelarna när de anlände till Formello i söndags. Det var inga direkta konfronationer, men ett hundratal laziali hade samlats utanför för att visa sitt missnöje med lagets prestation. De hade skrivit tydliga budskap både på marken och på väggarna vid Formello:

”11 ovärdiga”, ”Utan kulor eller ben, 11 maskar” samt ”Lotito romanista-mask”. Det sistnämda hade senare reducerats något.



Laget kommer nu bli kvar på Formello på beordrad ritiro fram till onsdagens match mot Genoa. Frågan är dock vad som hände i Neapel? Låt oss gå igenom de olika ”anledningarna” till den svaga insatsen.

Piolis taktik
Pioli fick enligt mig ställa upp med en aningen oprövad taktik (4-3-1-2) med skador på Klose, Biglia, de Vrij samt Candreva som hade skadat sig i matchen mot Dnipro. I ärlighetens namn luktar dock det hela en taktik och uppställning som var inställd på att försvara sig och kanske kontra in ett mål. Det var inte fråga om att möta Napoli på lika villkor. Problemet var att det inte fungerade som i våras. Ansatsen höll inte och  Lazio höll inte tätt och försvarspelet var under all kritik. Anfallsspelet var obefintligt och Lazio kom knappt över mittplan. Keita brände ett gyllene läge i början av matchen som kanske hade kunnat förändra historieskrivningen, men Lazio föll platt inför Napolis offensiv som stärktes av ett tidigt ledningsmål. Frågan är om en oprövad Kishna eller en formsvag Anderson hade kunnat ändra på det? Många är det som vil se Pioli gå, men vilken supertränare är aktuell för Lazio i sådana fall?

Mercaton
Många har kritiserat Lotare för en mercato som inte har inneburit att värva etablerade spelare som hade kunnat utgöra en spets i laget, utan snarare unga löften som kan vara avgörande på sikt. Med skador på Klose, Biglia, de Vrij och Candreva gör dessa luckor sig påminda, men frågan är om Lazio hade kunnat kalkylera med sådana bortfall? Lazio valde den här vägen och tyvärr är inte de bärande spelarna tillgängliga just nu. Det om något spelar roll. Lazio har nämligen  inte råd med två Klose, Biglia eller de Vrij.

Europaspel
Visst, Sarri var snäll och påpekade att Lazios match i torsdags mot Dnipro spelade roll, men problemet är att Lazio ställde över många spelare i Ukraina och Napoli spelade även de i torsdags med typ ordinarie manskap. Skillnaden är väl snarare att Lazio saknade den bredd och energi som Napoli hade till den här matchen.

Spelarnas attityd
Sällan har jag sett ett sådant vilset och energilöst Lazio som det var i söndags. Överflyttningarna skedde i ett hangarfartygs hastighet och Napoli vann boll 1-10. Utan nämnda skadade nyckelspelarna så är det inte mycket till lag eller grinta som finns. Parolo som ska vara en stöttespelare i detta läget såg ut som en skugga av förra säsongen. Hönsgården med Hoedt och Mauricio hjälps inte av att övriga laget inte orkar hjälpa till bakåt. Passningsspelet var slarvigt och ofokuserat vilket Napoli gladeligen utnyttjade.  
 
 
 

Arvid Larssonarvid.lazio@gmail.com@NeuBitter2015-09-21 21:28:00
Author

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det
SS Lazio Sweden Podcast - No Pedro No Party