Lagbanner
UnRavel

UnRavel

Lazios intresse i den engelske bråkstaken skapar likt hans karriär frågetecken.

Det engelska verbet unravel betyder att lösa, reda ut och nysta upp. En aning passande då Lazios intresse i Ravel Morrison som sagt skapar en del frågetecken.  Är värvningen att dra på sig ett problem eller är det rentav ett genidrag? Går det att lösa gåtan Ravel Morrison?

Ravel Morrisons agent  John Davies landade i Rom vid lunchtid igår och hade sedan ett tre timmar långt möte med Igli Tare på Formello innan flyget gick tillbaks till England igen. Lazio ska ha erbjudit ett fyraårskontrakt. Frågan är nu om Ravel är på väg till Lazio. Men desto intressantare är vad det skulle innebära.

Det är ingen nyhet att Ravel Morrisons karriär inte har blivit som man först tänkt sig. Han gjorde sig dock först ett namn i Manchester Uniteds ungdomsakademi och fick Ferguson att ösa superlativ över honom. Klubben trodde sig ha hittat en ny ”Paul Scholes”. Staben hade ju sett det mesta, men ynglingen från Wythenshawe fick dem ändå att höja på ögonbrynen.

Men Ravel hade haft rejäla problem vid sidan av planen redan vid tidig ålder. Lärarna på St Anthony's Catholic College var inte lika imponerade av Ravels bravader. Oro fanns för att Ravel kommit att umgås i fel kretsar och med äldre kriminella ungdomar i Manchester. Alex Ferguson kallade honom dock för den bästa talang han någonsin sett. Men kort därefter bekräftades oron när han som sextonåring stoppades i en bil där det fanns vapen och droger. Han hade sedan tidigare anmälts för misshandel av sin egen mamma och bodde därefter hos sina morföräldrar.

Men United försökte få det att fungera. Tränarna försökte få in honom på den smala vägen och det sägs att han fick flytta in hos en spelare i A-laget för mer tillsyn. Talangen hos Ravel ansågs vara värd besväret. Morrison var briljant i maj 2011 när United vann FA Youth Cup och han gjorde två mål. Men kort därefter bötfälldes han efter att han hade slängt ut sin dåvarande flickväns mobil genom fönstret under ett gräl. Detta inträffade kort efter att han med en hårsmån undsluppit fängelse för att ha hotat ett vittne.

När det sedan sägs att agenten krävt ett förnyat kontrakt fick Ferguson nog. Men han ville ändå inte ge upp på Ravel och hans talang. Han tänkte att det ynglingen kanske behövde var att komma bort från problemen och umgänget i Manchester. Kanske skulle han då äntligen få utrymme att uppnå sin potential. Ferguson ringde då sin vän Sam Allardyce i West Ham.

Enligt Allardyce sa Ferguson: ”Om du kan få ordning på den här grabben, Sam, så kommer du ha den bästa spelaren som du någonsin har haft. ” Det räckte för att övertyga Allardyce som sedan skickade iväg honom på lån för behövlig A-lagsfotboll i Birmingham. Men lagets tränare Lee Clark förfärades omgående över Ravels bristande attityd på träningarna. Men trots tveksamheterna  fick Morrison stanna kvar med några briljanta uppvisningar som lön för mödan.

Ravel har fortsatt varit utlånad i omgångar med blandat resultat. Han har även bötfällts av FA efter en homofobisk kommentar på twitter. När sedan Morrison stod för en slalomåkning genom Tottenham förra hösten var det många som trodde att han skulle kunna få följa med England till Brasilien. Men den sommaren satt Ravel istället bakom lås och bom efter misstanken om att han ska ha misshandlat sin ex-flickvän och hennes mamma. Innan jul avslutades Morrisons lånesejour i Cardiff i förtid då tränaren hade fått nog av Morrisons beteende.

Ravel har det senaste fortsatt att bråka med West Ham om böter han har fått för sitt uppträdande och hans tid i klubben är med säkerhet över nu när kontraktet går ut i sommar. Men en värvning i januari omöjliggörs av att han har spelat i både England och Wales under säsongen och reglerna tillåter inte ett tredje land. Han blev även nyligen frikänd från anklagelserna om att han ska ha misshandlat sin tidigare flickvän och hennes mamma.

Allardyce: ”Det är väldigt svårt att sitta och se en talang gå till spillo. I Ravels fall finns talangen där, han behöver bara förändra sitt liv och förhoppningsvis längs vägen bli den spelare han borde vara.”

Jag minns en text som Kristina Kappelin på något sätt kom undan med där hon slog fast att Claudio Lotito bara värvar kristna spelare. Även om det så ser ut är det ett djärvt påstående att det skulle vara en överlagd strategi. Därför är det också underligt att Lotito i så fall skulle vara på väg att värva den till synes inte så gudfruktige Ravel Morrison till Lazio.

För värvningen skulle ju även vara en rejäl chansning med risken att man får en bråkstake som tidigare inte har kunnat förvalta sin talang. Vad skulle en spelare som Morrison kunna innebära för harmonin i omklädningsrummet? Är det rätt att ge en person som Ravel en ny chans? Samtidigt, vart skulle en människa som Ravel ta vägen om han inte hade fotbollen?

Men ett miljöombyte till ett annat land kan ju också innebära att Ravel får den distans och press han behöver som människa. Talangen finns ju onekligen där, men Lazio skulle på sätt och vis skaffa sig sitt egna ”Balotelli-projekt” genom att ta in en spelare som ingen tränare har lyckats få på rätt köl. Pioli har gjort underverk med Felipe Anderson, men det är ju ingen garanti då brassen också har varit beredd att göra jobbet. Det avgörande verkar vara om Ravel själv inser vad han måste göra.

Lazios nuvarande täckning på Morrisons position ställer också frågor om vems plats han är tilltänkt för. Kommer Mauri att fortsätta i Lazio? Kommer Keita att lämna i sommar? Finns det risk för att Candreva försvinner? Är då Morrison rätt spelare för att täcka den luckan?

Det enda som står klart är att Ravel Morrison skulle, sett till sitt rykte, vara en värdig efterträdare till Paul Gascoigne som den andre engelsmannen i Lazio.
 
 
 

Arvid Larssonarvid.lazio@gmail.com@NeuBitter2015-01-17 12:55:38
Author

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det
SS Lazio Sweden Podcast - No Pedro No Party