Lagbanner
Välkommen... Bobby Adekanye?
Vad är det Igli Tare ser i Bobby Adekanye?

Välkommen... Bobby Adekanye?

Det verkar krypa allt närmare nu, enligt uppgifter så har Liverpools yngling Bobby Adekanye genomgått en läkarundersökning och klarat densamma. Är det dags för påskrift snart?

Holländaren Bobby Adekanye är född 1999 i den nigerianska staden Ibadan, cirka 10 mil nordost om huvudstaden Lagos. Som fyraåring flyttade han tillsammans med sin familj till Amsterdam. Där skulle unge Bobby komma att göra avtryck redan som 12-åring. Den unge pojken intresserade sig snabbt för fotboll och föräldrarna skrev tidigt in honom i Ajax ungdomsakademi, där man också kom att betrakta honom som en av dom mest talangfulla spelarna man hade just då. 

Detta gick dock inte obemärkt förbi dom europeiska storklubbarna - som vid den här tidpunkten agerade väldigt aggressivt för att knyta till sig nya spelare, hur unga dom än var. Det var också nu Bobby Adekanyes namn seglade upp som ett namn man fick höra om och om igen. 

Barcelona lyckades övertala Bobby och troligtvis även hans föräldrar att flytta till Barcelona och börja spela fotboll där istället för i Amsterdam. Trots Bobbys ringa ålder beslutades det att familjen skulle till Barcelona och att Bobby från och med 2011 skulle representera den katalanska klubben. 

Barcelona kom sedan att utredas och senare straffas av FIFA - delvis på grund av hur värvningen av Bobby gått till och man tilldelades ett värvningsförbud av FIFA för övertrampen gällande värvningar av unga spelare. Förutom Bobby handlade det även om sju andra barn man lockat till sig från andra klubbar. 

Katalanerna hävdade å sin sida hela tiden sin oskuld och tyckte inte man hade gjort något fel alls. Man skickade Bobby tillbaka till Holland efter ett tag - till PSV Eindhoven - där han skulle kunna utvecklas och förhoppningsvis även få speltid medan Barcelona hoppades på att deras dispyt med FIFA skulle gå över. 

Bobby imponerade dock under sejouren i PSV Eindhovens ungdomslag. Så pass mycket att både dom och Ajax ville erbjuda kontrakt till honom. Han blev även uppkallad till Hollands U-16 lag till en UEFA sanktionerad turnering som skulle avgöras i Portugal, där han skulle få mäta sig med andra spelare som likt honom, var bland dom bästa och mest talangfulla i sin ålderskull.

Barcelona fick tillslut nej av Bobby - han ville ej tillbaka dit och vänta ut tiden för att ens få spela i ungdomslagen. Det var då Liverpool kom och knackade på dörren och erbjöd Bobby en plats i deras Kirkby Akademi med löften om att han skulle få chansen att arbeta sig upp hela vägen till A-laget. 

Tyvärr för Bobby så blev inte Liverpool sejouren heller vad han tänkt sig. Faktum är att han fortfarande, trots att han hunnit bli 20 år gammal inte spelat en enda match på seniornivå. Det är också svårt att bedöma Bobby som spelare just på grund av detta. 

Det finns paralleller med Keita Balde Diao som hämtades in från Barcelona till Lazio. Men Keita var yngre än vad Bobby är och inledde med att briljera i Lazios primavera lag tills han hade åldern inne för att komma upp i A-laget, där han nästan omgående visade enorm potential för sin ringa ålder. 

När man läser rapporteringen om denna förmodade värvning så får jag nästan intrycket att han värvas som en A-lagsspelare - vilket måste ses som inte bara lite över-optimistiskt. Han har som jag skrev, ingen seniormatch i benen och inte heller har han spelat på U-21 nivå. Dessutom har han inte spelat fotboll sedan 2018 av okända anledningar. 

En annan aspekt är Lazios formation, som består av endast två kantspelare med ett ytterst stort ansvar i defensiven. Bobby Adekanye är en utpräglad kantspelare i ett tremanna anfall. Någon sådan roll kommer han inte få i Lazio. 

Enligt uppgifter till italienska tidningar så erbjöd Lazio först ett 3 års kontrakt, som senare förhandlades upp till ett fyra års kontrakt. 


Jag kommer säga välkommen till Bobby när han väl kommer, men med en lätt gäspning - då jag är mycket skeptisk till den här värvningen. 

Christer Nordinchrister.nordin@live.se2019-05-08 15:03:19
Author

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det
SS Lazio Sweden Podcast - No Pedro No Party