Lagbanner
Vintermercatons toppar och floppar
Beppe Biava, Lotitos bästa januarivärvning genom tiderna.

Vintermercatons toppar och floppar

Januariförnstret har alltid varit lite av en akilleshäl för Lotito och Tare. Genom åren har flera spelare satt sin fot på Formello i januari som nya spelare i Lazio. Vissa är fortfarande kvar, andra har hånats som de sämsta nyförvärven genom tiderna. Vi har nu försökt sammanställa de bästa – och de sämsta – spelarna som Claudio Lotito har värvat under vintermercaton.

Kriterierna som vi går efter är helt enkelt vem som har betytt mest för Lazio. Det kanske inte är den bäste spelaren som vi har värvat, eller den kändaste, utan helt enkelt den som har varit viktigast för Lazio. Vi har valt ut de sju bästa och de tre sämsta spelarna, dessutom finns det en bubblare.

Toppar
7. David Rozehnal
Tjecken spenderade endast en och en halv säsong i den ljusblå tröjan innan han lämnade för Tyskland och Hamburg. Något större avtryck i den eviga staden lämnade han inte men trots den korta tiden så får man lov att säga att han var en fullt duglig mittback som allt som oftast stod rätt i försvaret. Den främsta anledningen till att han kom med på listan är dock för att han satte en av straffarna i Coppa-finalen mot Sampdoria 2009.

6. Andre Dias
Kom till ett krisande Lazio lett av Davide Ballardini. Tog genast en plats i mittförsvaret och visade direkt sin klass trots att han var till åren kommen och aldrig hade spelat utanför Brasiliens gränser. Var en viktig kugge i Lazio flera år framöver tillsammans med Giuseppe Biava. Kvalitén sjönk med åren men trots det kunde Dias då och då briljera. Vem minns inte hans underara insatser under förra säsongen efter att han under flera månader inte spelat en minut under Petkovics ledning för att sedan dominera när Reja kom tillbaka som tränare. Onekligen en spelare som var lätt att tycka om.

5. Antonio Candreva
Det surrades om den enda stjärnan efter den andra när Lazio skulle sikta på att befästa den så åtråvärda tredjeplatsen som ledde till Champions League-kval. Fatta då besvikelsen när Antonio Candreva är den ende som värvas (Räknar inte med Alfaro på grund av att jag skäms), en spelare som tidigare har hyllat så väl Totti och De Rossi. Publiken gav inte Candreva en lugn stund när han spelade och det dröjde flera veckor innan han började visa stunder av briljans. I dag är han en viktig kugge i laget och ett riktigt kap av Lotito.

4. Sergio Floccari
Vilket nyförvärv! Lazio låg i botten, Davide Ballardini hade ingen som helst plan för att ta sig ur knipan, Mauro Zarate var inte säg själv och Lazio i allmänhet hade det oerhört svårt på planen trots ett bra lag på pappret. Då öppnade Lotito plånboken och köpte in Biava, Dias, Hitzlsperger och sist men inte minst Floccari. Vem kan glömma debuten mot Siena när han på egen hand vände på matchen med sina två identiska mål? Öste in mål under hela våren och man kan nog konstatera att han var en starkt bidragande orsak till att Lazio till slut ändå hamnade på en mittenplacering den säsongen. Var älskad av supportrarna och är än i dag en omtyckt profil. Sergio Floccari kanske inte är den bäste spelaren att ta på sig den ljusblå tröjan men hans inledande halvår i klubben kommer aldrig glömmas bort.

3. Stefan Radu
En enorm publikfavorit som är älskad av Curva Nord. Kom i januari 2008 efter att Lazio just åkt ur Champions League. Tog snabbt en plats i backlinjen trots konkurrens från bland annat Lichtsteiner och Kolarov. Med facit i hand kan man lugnt konstatera att Lotito absolut inte gjorde bort sig när han kontaktade Dinamo Bukarest för att värva Radu. Är än i dag en pålitlig kugge i försvaret då han är skadefri, vilket inte är allt för ofta.

2. Stefano Mauri
Kapten. Man behöver inte säga mycket mer än så. Stefano Mauris ganska lågmälda stil blandat med hans fantastiska finess på fotbollsplanen har tagit honom hela vägen från Modena till Lazio. När alla anade att karriären var på väg utför så har han motbevisat varenda en kotte och öst in mål den gångna hösten. Vem kunde ana att killen som kom från Udinese i januari 2006 nio år senare skulle vara kapten för samma lag. Han har tagit sig igenom en lång avstängning och kommit tillbaka som en starkare spelare än vad han var förut.

1. Giuseppe Biava
Herrejösses vilket fynd. Var stundtals bra i Palermo och Genoa men i Lazio var han en gigant. Tillsammas med Dias växte han ut till ett av hela ligans bästa mittbackspar. ”Beppe” var inte på något sätt spektakulär men trots det så tog han nästan aldrig ett felbeslut. Han osade säkerhet om sig och tryggheten som han spred kring sig är det få spelare som har gjort de senaste tio åren. Den ena fläckfria insatsen efter den andra avlöste. Var nära att ta Lazio två gånger till Champions League men båda gångerna snuvades han av Udinese.

Bubblare: Samir Handanovic
Ja, ni läste rätt. Samir Handanovic har spelat i Lazio. Han kom på lån från Treviso samtidigt som Mauri kom från Udinese, men fick bara chansen i en match. Vem kunde ana att han skulle växa ut till den världsmålvakten som han trots allt blivit? Tänk om Lazio behållit honom i laget och på sikt gett honom chansen? I dag en av världens bästa målvakter.

Floppar
1. Gael Kakuta

Gjorde han ens en match? När vi behövde förstärka laget som mest då inte alls mycket stämde för Petkovic, så valde alltså Lotito att ta in en före detta stortalang som aldrig ens fick chansen i Laziotröjan. Helt meningslös värvning.

2. Helder Postiga
Läs vad som står under Gael Kakuta.

3. Emiliano Alfaro
Vill inte ta med Louis Saha då undertecknad verkligen tyckte om honom. Så istället får Emiliano Alfaro ta hans plats. Hur i hela fridens namn tänkte Lotito och Tare när de mitt i brinnande kamp om en Champions League-plats väljer att hämta hit en oprövad anfallare från Uruguay, en usel sådan dessutom?
Vem blir årets Postiga? Och vem blir årets Biava? Kommentera under vilka ni tror kommer komma till Lazio under mercaton.
 

Jozo Glavasglavas.jozo@gmail.com2015-01-05 11:46:24
Author

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det
SS Lazio Sweden Podcast - No Pedro No Party