Lagbanner
Voce del passato: "Den buttre och avskedet”

Voce del passato: "Den buttre och avskedet”

Vi tittar tillbaka på en infekterad och upprörande affär med ett tragiskt slut.

Idag omges olika fotbollsspelare av den ena fantasisumman efter den andra. Är Pogba värd en miljard? Hur högt bör succén Felipe Anderson värderas på marknaden? Summor som med åren har trissats upp till till synes gränslösa nivåer. Var drar vi gränsen idag?

Sommaren 1999. Christian Vieri hade just lämnat Lazio för Inter i en affär där Rom-klubben fick totalt 30 miljoner pund inkluderat en viss Diego Simeone i utbyte.

Vieri beskyllde Lazio för flytten och deklarerade att han hade varit nöjd med att stanna i Lazio. President Cragnotti kontrade med att Vieri hade varit ”förmäten” i sitt agerande för att kunna lämna Lazio för Inter. Att Vieris krav var att likna med utpressning och som inte hade gett Lazio något annat val än att acceptera en försäljning.

Sanningen finns nog någonstans mittemellan. Det var en affär som kan sägas ha fallit väl ut hos alla parter. Inter fick en klassanfallare att markera sin ambition med, Lazio fick i utbyte en rejäl summa pengar och en bra spelare medan Vieri själv fick en rejäl löneförhöjning.  

Vieri kom från en bra säsong med Lazio med 12 mål på 22 matcher och även en vinst i den sista upplagan av Cupvinnarcupen. Det gav honom och agenten Sergio Berti en anledning att vilja sätta sig vid förhandlingsbordet.

Källor nära Lazio har rapporterat att Lazio inledningsvis hade varit beredda att möta spelarens krav åtminstone halvvägs, men sedan vände det och Vieri ville istället lämna. Anledningen till detta sägs ha varit att han var medveten om den lön som Inter var beredda att erbjuda honom utan bråk. Vieri hade även sedan innan vant sig vid att byta klubb med jämna mellanrum och stod nu inför sin tionde klubbadress på lika många år.

Men en avgörande faktor ska också ha varit möjligheten att tränas av Marcello Lippi, vilket även Vieri medgav senare i en intervju. Tycket bekräftades av Lippi själv som meddelade att han hade velat ha Vieri under en längre tid och att han var var nöjd med att äntligen ha honom till sitt förfogande. Inters fans hade samtidigt legat på Moratti och övertygat presidenten att betala summan för Vieri.

Men det var inte alla som var nöjda över affären. Vatikanen kallade den stora övergångssumman för ”en skymf mot de fattiga” och att det var ett dåligt exempel för samhället.

”Farväl, jag vet inte varför jag fortfarande lever. 30 miljoner för Vieri. Alla dessa pengar för en fotbollsspelare, men pengar är inte allt här i livet.”

Orden är 25-årige Elio Di Cristofalo och skrevs bara några timmar innan han slängde sig framför ett tåg i Rom.

Detta är sannerligen ett extremt exempel på vilken betydelse fotbollens stora affärer kan ha för den enskilde supportern och människan. Ett värde som dock alltid borde vara överordnat. Idag talar vi summor som vi förväntas acceptera. Att det är marknadens regler och villkor som gäller. Samtidigt är de satta av människor som tycks ha glömt var någon först drog gränsen.
 

Arvid Larssonarvid.lazio@gmail.com@NeuBitter2015-03-31 18:58:54
Author

Fler artiklar om Lazio

SS Lazio Sweden Podcast - När Ingen Tycker Likadant, Vafan Betyder Det
SS Lazio Sweden Podcast - No Pedro No Party