Nocerina: Poängrekord och Campioni di supercoppa legapro!

Gaetano Auteris mannar avslutar säsongen genom att vinna ytterligare en trofe'

Poängrekord i legapro grupp B

Vi beklagar att det varit en liten blackout på Nocerina sidan de senaste veckorna men jobbet kan ibland kräva en hel del tid och resande.

I de två återstående och för Nocerina betydelselösa ligamatcherna kammade man hem en enda poäng som dock räckte till för att slå alla tiders poängrekord -72 poäng – i prima divisione grupp B.

Poängskörden kunde varit rikare men mycket rättvist gavs de spelare som under säsongen fått lite eller ingen alls speltid chansen att vara med från start. Det var därför ett reservbetonat Nocerina (med en ordinarie spelare) som trots en god insats förlorade 2-1 i Gela och spelade 1-1 hemma mot Lanciano i den sista omgången.

Den sistnämnda matchen hade en markant vänskapskaraktär och var i stort sett bara ett ”tillbehör” i den stora festen som ägde rum på Stadio San Francesco. Man hade bl.a byggt en jättestor kartongmur som dolde hela curva sud och som symboliskt föreställde den långa tid som hållit Nocerina borta från det efterlängtade serie B.

Innan avspark revs muren ned på noterna av den välkända Pink Floyd låten ”the wall”. Festen fortsatte sedan i de sammanvuxna grannstäderna Nocera Inferiore och Nocera Superiore. Tre veckor hade gått sedan man firade lagets segerrika hemkomst från Foggia men folkdeltagandet och entusiasmen var minst lika stora och spontana som då. Än en gång blev det en 8 timmars lång hyllning där laget åkte runt bland folkmassan som hade invaderat alla gator o torg. Det hela avslutades vid 2 tiden på måndagsmorgonen vid rådhuset i Nocera med ett stort fyrverkeri.

Supercoppa

När säsongen var över blev det dags för ”la Supercoppa”. Vinnarna i de båda division 1 grupperna
möts för att utse Italiens bästa legapro lag. Vinnarna erhåller titeln ”campioni di supercoppa di legapro”.

Motståndarlaget blev Gubbio som i likhet med Nocerina också var nykomlingar i prima divisione och som vunnit sin grupp på ett övertygande sett med 65 poäng. Laget från umbrien tränas av Vincenzo Torrente fd mittback och lagkapten i Genoa och som faktiskt inledde sin spelarkarriär just med Nocerina.

Den första matchen gick i Gubbio den 21e maj. Nocerina (3-4-3) mönstrade återigen sin bästa elva, medan Gubbio (4-3-3) tvingades undvara sin skyttekung Gomez.

Nocerina hade ett klart spelövertag (65% bollinnehav) som resulterade i flertalet chanser men Gubbios unga och duktiga målvakt Lamanna svarade för minst fyra avgörande räddningar. Lite överraskande tog hemmalaget ledningen på en kontring med Ajub Daud (lån från Juventus) i andra halvlekens 27e minut. I molossi gavs sig inte och efter ytterligare ett par räddningar från Lamanna kvitterade inhopparen Marsili med en knallhård frispark på övertid. Stort jubel bland de många tifosin som åtagit sig den 80 mil långa resan trots att matchen direktsändes av Raisport.

Returen gick på San Francesco den 26e maj och även denna match direktsändes av Raisport. Gomez gjorde comeback i Gubbios startelva, medan hemmalaget saknade sin lagkapten och mittfältsrese De Liguori och de avstängda backarna Pomante, Nigro och De Maio.

Gubbio inledde starkt och skapade ett par farliga chanser samtidigt som i molossi verkade ha lite problem i det bakre ledet. Gubbio med sitt snabba passningsspel lämnade ett mycket positivare intryck än man gjort på hemmaplan. Matchbilden förändrades dock i mitten av den första halvleken då Nocerina kom mer och mer in i spelet och började sätta press på motståndarförsvaret. Man skapade en del farligheter och bl.a hade Mikol Negro ett skott i ribbans underkant.

I början av den andra halvleken blev hemmabacken Carrieri utvisad. Hemmfansen fruktade nu att supercoppan skulle ta vägen till Umbrien och i den 22e minuten måste Gori göra en svar räddning mot en frispelad motståndare. Men detta blev också Gubbios sista målchans. Trots det numerära underläget uppmanade mister Auteri sina mannar att flytta upp spelet på motståndarnas planhalva. I det här läget hade kanske de flesta tränarna tagit ut en anfallare för att förstärka försvaret. Inte Auteri. Han bytte ut en trött Lele Catania med en annan anfallsspelare (Petrilli) och spelschemat övergick till 2-4-3 som i försvarsmomentet blev til en 4-2-3.

0 – 0 resultatet såg ut att hålla (det hade räckt för Nocerina tack vare målet i bortamatchen) men i den 85e spelminuten exploderade glädjen på läktarna. Den outtröttlige Scalise gjorde än en räd på högerkanten och slog ett markinlägg i straffområdet där Gigi Castaldo tog emot bollen, vände bort mittbacken och nätade vid den bortre stolpen. Det var pricken över i:et i en makalös säsong.

Det blev en mycket bra match med två värdiga finalister. Förresten var det den första gången som ett lag från Campanien lyckades vinna la supercoppa, då Napoli, Avellino och Salernitana tidigare misslyckats.

Vid prisutdelningen fick Gubbio spelarna ta emot Nocera publikens varma applåder medan i molossi, högst på prispallen, än en gång hyllades på noterna av ”we are the champions”.