Krönika: Säkert nog?
Nu har det oundvikliga hänt igen, en olycka som allvarligt skadar en F1-förare. Även fast säkerheten i bilarna nu är bättre än någonsin så har en förare slagits medvetslös och kört rakt in i en barriär i nästan 200 km/h. Men behövs det verkligen åtgärder, skriver Nicklas Wallberg
Livsfarlig sport
Motorsport och olyckor har alltid fascinerat människor, speciellt de som inte är så intresserade av sporten. Hur många gånger har vi F1-fans inte hört att det är olyckorna som är det enda underhållande; - Har ingen som har smällt än? – Va tråkigt det här loppet var, inga krascher!
Jag förstår att det är intressant när ordningen rubbas, när något oförutsett händer. Men att se krascherna som det mest underhållande är för mig en gåta. Då ser jag hellre att de personerna dissar sporten helt och hållet.
Så varför gör jag då det? Det är mycket enkelt. Sporten är livsfarlig. Det behövs inte många fel för att en person ska skadas allvarligt eller helt enkelt dö. Visst är bilarna nu otroligt säkra. Det jobb som drogs igång efter Sennas död har varit framgångsrikt. Senna klagade högljutt innan och under racehelgen på Imola om hur bilarna var osäkra. Förarna då hade en helt annan syn på racing, de var med på att de riskerade sina liv, varje gång de satte sig i bilen.
Det ska gå fort!
Olyckan som förra veckan tog livet av förre racingföraren John Surtees son, Henry, var den första dödsolyckan i en formelklass sedan Senna (Henry körde Formel 2). Det har alltså varit 15 år sedan senaste dödsfallet. Det gör att de yngre F1-förarna aldrig varit med om ett dödsfall under sina karriärer. De borde alltså ha en annan inställning till racing jämfört med säg Barrichello som redan 1993 hade en styrning i Jordan-stallet.
Vart vill jag då komma? Jo, säkerheten inom Formel 1 är viktig och det ska fortsättas att utveckla säkrare bilar varje år, men någonstans måste det finnas en gräns för hur mycket man kan skydda en förare. Jag menar, de susar fram i över 300km/h med bilar som är så optimerade för att gå snabbt att en vindpust kan förstöra dagen eller lite grus på banan kan få hela bilen att glida ut i barriären. Ingen kan bli helt säker i en Formel 1-bil, och det är inte meningen heller. Den är byggd för att gå fort, that’s it!
”The human brain is stupid”
Både Kimi Räikkonen och Rossa Brawn gav bra reflektioner på Massas olycka. Kimi, på sedvanligt sömnigt maner, förklarade att; ”this is a part of racing and we all know that. It's just a sad thing to happen” (källa: Autosport.com). Ross menade att det var viktigt att använda ett ”balanserat tillvägagångsett” när olyckan ska utvärderas (GPUpdate.com). Att ändra för mycket av strukturen runt föraren skulle möjligtvis försvåra andra delar av säkerheten, som till exempel att kunna dra ut föraren snabbt från cockpit.
Även den gamle Ferrariföraren och världsmästaren Niki Lauda gav en kommentar till Massas olycka. "It is a wake-up call for everyone, The human brain is so stupid that it forgets how dangerous this sport is” (källa: GPUpdate).
Ett ton järnskrot
Jag kan inte annat än att hålla med Niki Lauda. Det är lätt att glömma hur farlig F1 är. Men låt oss också komma ihåg att Felipe Massa fick en järnbit som vägde 800 gram i huvudet, när han körde i över 200 km/h. Det motsvarar en kraft på nästan ett ton. Ett ton! Efter det for han rätt in i en barriär, medvetslös. Trots det kommer han med all sannolikhet att kunna komma tillbaka till racing inom några månader. Det är helt otroligt, eller hur?
Så låt oss applådera det långsiktiga säkerhetstänket i Formel 1, men låt oss också sätta saker i perspektiv. Låt oss tänka tillbaka på varför F1 finns och varför det är så farligt som det är. För det är ju faktiskt det yppersta av det yppersta, och det kommer alltid att vara farligt. Vare sig det är i havet, i rymden eller på racerbanan.