Hjälmarna som räddar liv
Felipe Massas bil efter avåkningen i kvalet till Ungerns Grand Prix. Tack vare sin hjälm lyckades Massa lura döden.

Hjälmarna som räddar liv

När de första bilderna på bil nummer 3:s avåkning under kvalet till Ungerns Grand Prix kablades ut var det nog ingen som riktigt förstod allvaret i olyckan. När tiden gick och räddningsarbetet påbörjades utan något synbart livstecken från den 28-åriga brasilianska föraren var det nog många som trodde att motorsporten skördat sitt första dödsoffer på 15 år. För 10 år sedan hade hans huvud slagits sönder och han hade strukit med. Men Felipe Massa kommer att överleva.

Tack vare det massiva säkerhetsarbete som påbörjades efter den mörka Imolahelgen 1994, där den nuvarande Formel 1-föraren Rubens Barrichello skadades svårt och Roland Ratzenberger och Ayrton Senna avled, har hjälmarna som används inom Formel 1 och säkerheten i allmänhet blivit avsevärt bättre.

Den tyska webbsidan motorsport-total.com skriver att den 7-faldige världsmästaren Michael Schumacher har varit med och utvecklat de kolfiberhjälmar man använder idag - FIA:s högsta standard 8860-2004. Modellen har dubbelt så höga gränsvärden som den hjälm som 1994 inte kunde rädda livet på Ayrton Senna och är så stabil att man på båda sidor av nackskyddet HANS kan hänga varsin 1,5 ton tung kombibil.

Varje säsong får varje förare ungefär 10 hjälmar. Massas hjälm, RF1.7 av tillverkaren Schuberth, kostar 12000 euro. Även F1-förarna Nick Heidfeld, Nico Rosberg och Kimi Räikkönen, GP2-mästerskapsledande Nico Hülkenberg och Michael Schumachers yngre bror Ralf som kör DTM använder sig av denna modell. Den består av 18 lager kolfiber som ger en bra stabilitet och ett effektivt skydd. Visiret är 4 millimeter tjockt och gjort av polykarbonat och skruvarna som håller samman hjälmen är gjorda av titan. Hjälmen väger cirka 1350 gram.

För att hjälmarna ska bli godkända måste de klara av flera test och de måste uppfylla Snell-2005 (en säkerhetsstandard) samt FIA-standarden 8860 – vilka för tillfället inte helt överrensstämmer, men man jobbar på att få båda säkerhetsstandarderna att passa ihop. Från och med oktober 2010 kommer Snell-2010 att börja gälla.

Eftersom vi inte vet fjäderns hastighet kan vi inte beräkna kraften den träffade Massa med exakt utan bara spekulera. Om en RF1.7: a träffas av en cirka 800 gram tung fjäder i en hastighet kring 240km/h, minskar energin som direkt påverkar huvudet, tack vare ytterskalet i kolfiber, från 500-1000 kilo till ett knock-out-slag av en proffsboxares dubbla kraft. Massa blev medvetslös – men fjädern dödade honom inte.

Den före detta F1-föraren Helmut Markos visir träffades under Frankrikes Grand Prix 1972 av en sten från en annan bil. Stenen gick igenom visiret och gav Marko så allvarliga skador att han förlorade synen på ena ögat. Olyckan har senare legat till grund för förbättringen av visiren.

Man kan förstås förbättra hjälmarna ännu mer med ett optimalt ansiktsskydd. Problemet är bara att hjälmen skulle bli så tung att ingen förare skulle orka bära hjälmen. Visiret skulle också kunna göras tjockare men detta skulle reducera sikten och gör att även denna förbättring snarare försämrar säkerheten. Idag finns det 3 producenter av Formel 1-hjälmar som alla har hög kvalitet på sina produkter och uppfyller FIA:s höga krav på säkerhet.

Felipe Massa är på väg att återhämta sig från den svåra olyckan i Ungern och därmed har hans hjälm uppfyllt det viktigaste kravet som ställts: att rädda liv.

Formel 1 kommer aldrig att bli en helt ofarlig sport – det vet vi. Men det enorma säkerhetsarbetet som har bedrivits i 15 års tid har gett resultat. Förhoppningsvis är det förgäves som vi förbereder oss på nästa dödsfall i motorsportens högsta serie.

Lovisa Falkman2009-08-04 13:03:00
Author

Fler artiklar om Pitstop