Nykomlingarna i Formel 1 - hur dåliga är de egentligen?
Hispania-teamet, en av nykomlingarna.

Nykomlingarna i Formel 1 - hur dåliga är de egentligen?

Tony Ring har hängt med länge i Formel 1-historien och ger exempel på några av de absolut minst lyckade satsningarna genom åren.

Säsongspremiären för Formel 1-VM bjöd på inte mindre än tre nya team och redan innan start var kritiken massiv från många håll. Virgin, HRT och Lotus gjorde sitt första Grand Prix i Bahrain och tydligt var att avståndet till de etablerade teamen var stort.

För att få lite perspektiv på det hela kan det vara intressant att göra en återblick och titta tillbaka på några mindre lyckade satsningar från tidigare säsonger i Formel 1.

1972 – Eifelland var ett tyskt team byggde sin bil kring March 721 men med en mycket säregen design där den mittmonterade backspegeln var mest i ögonfallande.

Trots hårt arbete från föraren Rolf Stommelen blev det som bäst en 10 plats i Monaco.

1977 – Apollon, i grunden var en gammal Wiliams kördes av Loris Kessel men var hopplöst efter och kraschade dessutom under kvalet till Italiens Grand Prix. Största problemet för teamet var annars att transportera bilen till tävlingarna?!?

1978 – 1979 – Merzario som var Arturo Merzarios sista halmstrå att hålla sig kvar i rampljuset var dessvärre ingen framgång, trots tre olika modeller och försök att placera sig i mer än trettio Grand Prix fick stallet inte en enda placering.

1990 – Life-teamet lyckades inte kvala in vid något av de fjorton försöken och frågan är om inte det enda minnesvärda med teamet är just namnet som är den engelska översättningen av grundaren, Ernesto Vitas, efternamn trots att hela projektet kändes helt livlöst.

1992 – Andrea Moda Formula är nog det team som trots allt har varit det sämsta genom tiderna och det skulle gå att skriva en bok om alla turer kring Andrea Sassetti som drev teamet med stor entusiasm men med brist på kunskap och pengar.

Efter en uppsjö av motgångar sågs teamet en sista gång i samband med Italiens Grand Prix på Monza då man fick vända i dörren efter det att FIA hade uteslutit teamet med motiveringen att det riskerade att ge sporten ett dåligt anseende. Jag kan varmt rekommendera en bok som heter ”Flat Out, Flat Broke: Formula 1 the Hard Way!” och är skriven av Perry McCarthy som gång på gång förgäves försökte kvalificera en av Andrea Moda bilarna med livet som insats. Nu för tiden är Perry mest känd som den ursprunglige ”The Stig” i TV programmet Top Gear där han hade förmånen att köra mer genomarbetade bilar än Andrea Moda.

Avslutningsvis kan jag inte låta bli att titta tillbaka på två fiaskobetonade försök att tävla i Formel 1 från en i sammanhanget framgångsrik konstruktör, Lola.

Trots erfarenhet av motorsport på absolut högsta nivå står Lola för två av de största bottennappen i historien, Beatrice/Haas 1986 och MasterCard Lola 1997. Problematiken var i princip den samma i båda fallen, en stark sponsor som ville få igång projektet alldeles för tidigt och trots bra förutsättningar på papperet blev det fiasko.

Om några dagar är det åter dags för Virgin, HRT Hispania och Lotus att rulla ut ur garagen denna gång i Melbourne och jag hoppas att den historiska tillbakablicken kan ge ytterligare en dimension när vi sitter och kritiserar deras varvtider som i nuläget är en bra bit ifrån Ferrari, Red Bull och de andra ekipagen i toppen.

Med tanke på komplexiteten i dagens Formel 1 gällande elektronik, hydraulik och inte minst aerodynamik så kanske de nya stallen inte är så dåliga trots allt.

Tony Ring andyholm2010-03-20 20:25:00
Author

Fler artiklar om Pitstop