Bananalys: Monacos GP

Bananalys: Monacos GP

Ett race som körs på trånga gator där omkörningar är omöjliga men där eliten samlas för att se Formel 1-cirkusen. Nästa race som står på tur är Monacos GP som är årets viktigaste race för förarna och stallen.

Historia
Första race: 1929

Det brukar upprepas rätt så ofta men sanningen är enkel: hade någon idag kommit på idén att köra ett Formel 1-race i Monaco, hade den personen utmålats som en galen sådan. Den enda anledningen till att det fortfarande tävlas i furstendömet är statusen på racet. Sedan 1929 har det tävlats i Monaco och har varit en del av Formel 1-kalendern sedan sporten officiellt startades 1950.

Utan tvekan så är Monacos GP det viktigaste racet under året och för stallen är det extra viktigt att göra bra ifrån sig då många sponsorer tillsammans med en mängd kändisar bevittnar racet. Omkörningar är nästan omöjliga och därför har kvalet blivit väldigt viktigt för dem som tävlar i hopp om att kunna prestera toppresultat.

Tidigare race:

2009
Däcksvalet kom att bli viktigt när Brawn GP-förarna Jenson Button och Rubens Barrichello valde att starta med super mjuka däck, ett val som Sebastian Vettel också valde. Dock började de slitas ut redan efter 12 varv och Vettel fick kämpa med sin Red Bull-bil på de trånga gatorna. På det tionde varvet råkade Sebastian Buemi krocka med Nelson Piquet Jr vilket resulterade i att båda förarna fick bryta.

Fem varv senare missade Vettel att bromsa i tid på Saint Devote och ett katastrofalt Monacos GP var över för tysken. Även Kovalainen och Nakajima blev offer för den svåra banan medan Robert Kubica fick åka in i depån sedan hans bromsar givit upp. Den smala banan kom att bli en fördel för Jenson Button som kunde korsa mållinjen utan att någon kunde hota hans ledning och förmodligen hade ingen kunnat köra om Brawn GP som fortsatte att visa storform.

2008
Till skillnad från tidigare år började det regna mitt under Monacos GP och Nelson Piquet Jr var den enda föraren som valde ”full wets” medan resten av startfältet startade på intermediate. Tyvärr stannade Heiki Kovalainens motor på formationsvarvet och hans mekaniker fick rulla in bilen i depån. Men de kunde få iväg finländarens bil till racet och fick se en start där Nico Rosberg fick kontakt med Fernando Alonso. Rosberg fick åka in i depån för att byta sin framvinge men förarna höll avstånd gentemot varandra på grund av den blöta banan. Lewis Hamilton var nära att få bryta racet sedan britten krockat med barriären efter den första kurvan och åkte in i depå för att byta däck, vilket kom att bli ett lyckodrag.

När David Coulthard och Sebastian Bourdais åkte av fick säkerhetsbilen kallas ut och tvåan Kimi Räikkönen fick en bestraffning för en incident tidigare. När Felipe Massa och Robert Kubica åkte in i depån tog Lewis Hamilton över ledningen och när ett torrt spår började synas på banan kunde McLaren-föraren utöka sin ledning. Visserligen krympte hans ledning när säkerhetsbilen återigen kallades ut sedan Nico Rosberg krockat, behöll Hamilton trots allt ledningen. I slutet fick han kämpa med en punktering men kunde ändå korsa mållinjen som vinnare av Monacos GP 2008, en mycket lyckosam vinst.

Banlayout

Första kurvan Saint Devote anses vara en mycket svår kurva att ta och har man klarat av den, brukar en del säga att resten av banan klarar man av utan större problem. Sanningen är dock inte så enkel, Monacos GP består av flera svåra partier Massenet som i stort sett är en blind kurva, Grand Hotel Hairpin är sporten långsamaste kurva som tas på 50 km/h. Tunnelpartiet däremot tillhör banans snabbaste parti och bilarna når upp till hastigheter på runt 260 km/h. Skiftande av ljus gör den till ännu ett svårt parti för förarna.

För den modige och den som har tillräckligt fart finns det en chans att köra om innan chikanen, dock är banan så pass smal att få förare vågar chansa och istället väntar dem ut sin rival som dem hoppas gör ett misstag. Hamnpartiet är ett annat område som är svårbemästrat och dåligt med grepp, i stort sett alla stall och förare ställer in sina bilar så att dem har så mycket downforce som möjligt. Förr var depåområdet väldigt trångt och hamnen förlängdes så att depåområdet skulle kunna göras större till 2003 års Monaco Grand Prix. Även sista partiet Anthony Noghes har gjorts om och även om det fortfarande är ett svårt parti, har det blivit mer förlåtande jämfört med förr.

Kuriosa:

Paul Hawkins och Alberto Ascari är två förare som har åkt av banan och hamnat i vattnet. Förr skulle båtarna stå några meter bort från banan av säkerhetsskäl.

Banan har sett nästa likadan ut sedan första racet. Bassängen har tillkommit senare likaså hotellet Fairmont Hotel, som förarna åker under i tunnelpartiet. Hotellet sägs för övrigt vara det första som är helt fullbokad lagom till racet.

Av skatteskäl är det många förare som bor i Monaco. Dock har furstendömet kommit överrens om att både franska och italienska medborgare betalar skatt. Ayrton Senna ska efter att ha brutit racet 1988 ha åkt raka vägen till sin lägenhet.

Landet i sig heter Monaco, området där racet körs heter Monte-Carlo. Trots sin självständighet har den franska armén ansvaret för att försvara furstendömet. Monaco är ett av världens mest tätbefolkade områden och det minsta fransktalandet landet.

Xavier Ladu2010-05-13 00:40:00
Author

Fler artiklar om Pitstop