Bananalys: Kanadas GP
Till årets säsong gör Kanadas GP comeback och som vanligt väntar en mycket svår parkbana för årets förare. Långa rakor och långsamma kurvor gör att banan kräver mycket från förare men också bilarna.
Redan 1978 började man arrangera tävlingar på Gilles Villeneuve Circuit som då gick under namnet Ile Notre-Dame Circuit. Men när den populära kanadensiske föraren Gilles Villneuve (far till Jacques) förolyckades under en tävling i Zolder 1982, bestämdes det att banan skulle döpas om efter föraren. Trots svårigheter att köra om har banan lyckats förbli populär bland förarna och trots avsaknaden av kanadensiska förare som Jacques Villeneuve, fortsätter publiken komma till banan för att se den främsta motorsporten.
Historia
2009
Förra året kördes det inget race på Gilles Villeneuve Circuit då F1-ledningen bestämde sig för att stryka Kanadas GP. Istället ersattes den med Abu Dhabis GP.
2008
Mest ihågkommen för att Robert Kubica i BMW-Sauber visade hur snabb han var på banan. Visserligen tog Lewis Hamilton pole men britten hade Kubica bakom sig. När Adrian Sutil tvingades bryta racet efter 16 varv kallades säkerhetsbilen in och några förare passade på att gå in i depån. Kimi Räikkönen i Ferrari gjorde sitt stopp men fick vänta på att komma ut eftersom depån var stängd vilket Lewis Hamilton aldrig noterade och krockade med finländaren. Nico Rosberg var också oförsiktig och krockade i sin tur med Hamilton och därmed hade både Hamilton tillsammans med Räikkönen brutit racet.
Efteråt bytte racet raceledare flera gånger innan Robert Kubica körde om sin stallkamrat Nick Heidfeld eftersom polackens bilar var lättare. När 70 varv hade körts korsade Robert Kubica mållinjen som vinnare av Kanadas GP medan stallkamraten Heidfeld kom tvåa. Racet kom att bli en rolig historia även för veteranen David Coulthard som körde in på en tredje plats i sin Red Bull men i Polen lär de flesta F1-fansen ha jublat över att deras landsman tog en historisk seger på Gilles Villeneuve Circuit. Med tanke på att drygt 850 000 personer i Kanadas sägs ha polska rötter så lär ett flertal ha befunnit sig på banan som åskådare.
Utformning
Utan tvekan tillhör Gilles Villeneuve Circuit till en av de svåraste banorna på hela kalendern. En hård inbromsning krävs för att kunna klara av den första kurvan innan förarna beger sig in på betydligt trångare partierna som även är väldigt snabba. Den första chikanen (kurva 3 och 4) tillhör inte den allra svåraste på banan och förarna fortsätter genom banans kurvigare partier. På den andra sektorn en lång raksträcka innan förarna återigen tvingas bromsa hårt inför den andra chikanen (kurva 8 och 9) och den som har väntat på omkörningstillfälle har inte getts tillfälle på den svåra banan.
Första omkörningstillfället om än mycket svårt finns inför u-kurvan L’Epingle. Den är mycket långsam och kräver likt andra partier en mycket hård inbromsning ifall den ska kunna klaras av i brist på avåkningszoner. Den längsta rakan på hela banan väntar och får någon förare tillräckligt bra utgång från L’Epingle finns tillfället att köra om på den allra sista chikanen innan start och målrakan väntar.
Kuriosa
När banan invigdes 1978 lyckades Gilles Villeneuve vinna premiärracet 1978. Hans son Jacques Villeneuve lyckades aldrig vinna ett race på banan som bär hans pappas namn.
Den sista chikanen har ironiskt nog skylten ”Bienvenue au Quebec” på muren, som översatt på svenska betyder ”Välkommen till Quebec”. Många förare har blivit offer för chikanen som inte tillåter några misstag överhuvudtaget. 1999 års race lyckades med bedriften att tre världsmästare kraschade på muren: Damon Hill, Michael Schumacher och Jacques Villeneuve. Dessutom lyckades GT-mästaren Ricardo Zonta slå i muren på samma race.
Den amerikanska motsvarigheten till Formel 1, Champ Cars tävlade mellan 2002 till 2006 på samma bana och för första gången kunde man jämföra F1-bilar med amerikanska Formel-bilar. Resultaten var kanske inte så oväntade men F1 var 5-7 sekunder snabbare än Champ Cars.
Banan är en del av parken Parc Jean-Drapeau och är öppen för allmänheten när det inte är race. Många cyklister har använt banan men efter flera olyckor förbjöds de. Dock tvingades kommunen ta bort förbudet efter att cyklisterna protesterat.