Bananalys: Silverstone
Designen har ändrats till årets race. Partiet Abbey, Farm, Priory finns inte längre utan förarna åker efter Abbey inåt och kommer "tillbaka" till ursprungsdelen i Brooklands.

Bananalys: Silverstone

Den gamla militärbasen och flygplatsen Silverstone som används under Andra Världskriget är idag en populär bana. Med Lewis Hamilton och Jenson Button hoppas britterna naturligtvis på hemmaseger på en bana som renoverats och fått en ny bandesign.

Historia
Byggd: 1948

Under Andra Världskriget var det en flygbas men idag är Silverstone en mycket populär racingbana. Med både Lewis Hamilton och Jenson Button i det brittiska stallet McLaren lär åskådarna på hemmaplan vallfärda till banan för att hoppas på en brittisk dubbelseger. Trots sin ålder fortsätter Silverstone vara populär hos åskådare men desto mer ifrågasatt hos Bernie Ecclestone. Meningen var att Donington skulle ta över värdskapet men problem med finansiering gjorde att Silverstone återigen har säkrat kontraktet som arrangör av Storbritanniens GP.

Tidigare race

2009

Lewis Hamilton hade en hemsk kvalomgång och skulle få starta från 19:e plats. Istället var det Red Bull som skulle dominera Storbritanniens GP och speciellt Sebastien Vettel som startade från pole men drog ifrån när racet väl startade. Medan Hamilton klättrade fyra positioner tappade Jenson Button fem placeringar i starten från sin 6:e till 9:e plats i och med den dåliga starten.

En överlägsen Sebastian Vettel körde ifrån där Mark Webber på sin tredjeplats försökte köra om Rubens Barrichello, något som inte blev möjligt förrän brassen gjorde sitt depåstopp. Förvisso åkte Webber in ett varv senare men hade presterat ett sådant bra varv innan att Barrichello fick finna sig i att vara på tredje plats. Bakom ledarna försökte Lewis Hamilton komma ikapp men åkte flera gånger av banan och hans stallkamrat Heiki Kovalainen krockade senare med Toro Rossos Sebastien Bourdais där skadorna på bilarna var så pass svåra att förarna fick bryta. När Vettel fick se den schackrutiga flaggan kunde resten konstatera att han var överlägsen: drygt 15 sekunder före tvåan, stallkamraten Mark Webber.

Utformning

Banlayout:
Klassiker inom Formel 1 som har åldrats med värdighet då Silverstone fortsätter att bjuda åskådarna på härliga race. Banan har ändrats genom åren av säkerhetsskäl men inte många förare har klagat på layouten överhuvudtaget och istället ser de fram emot helgen i Silverstone.

Första kurvan Copse kräver bra ingång för att förarna ska kunna ta den på höga farter annars tappar man tid. Sedan väntar s-chikanerna Maggotts, Becketts och Chapel som tekniskt anses vara banans svåraste del som även den kräver tajming ifall inte förarna vill tappa tid eller att någon förare bakom ska kunna komma ikapp. Förarna kan efteråt åka full gas genom raksträckan som kalls för Hangar Straight innan kurvan Stowe väntar. Där finns det möjlighet att göra omkörningar men den som blir passerad kan revanschera sig på den efterföljande chikanen Vale.

Tidigare har förarna åkt igenom Abbey men till i år kommer den största nyheten. Istället kommer de att vika inåt till höger med de långsamma partierna Ireland samt Arena innan man återigen kan åka full fart igenom en raksträcka. Brooklands som är näst sista kurvan innan start och målrakan har förr erbjudit omkörningsmöjligheter. Återstår att se hur det blir med den nya designen som enligt banägarna ska förbättra showen på Silverstone.

Kuriosa:

Byn Silverstone har 2000 invånare men får räkna men har fått räkna med full aktivitet förr. Banan har varit populär bland F1-stallen då många sina fabriker i Milton Keynes, inte alltför långt ifrån banan.

Var en militär flygbas under Andra Världskriget och blev efteråt en F1-bana och till det allra första F1-mästerskapet 1950 fanns Silverstone på kalendern.

Trafikstockningar är ett allmänt känt problem och även parkeringen har varit ett samtalsämne. Till 2000 års brittiska GP regnade det vilket förvandlade parkeringen till leråker vi vant oss i festivaler.

Xavier Ladu2010-07-09 12:42:00
Author

Fler artiklar om Pitstop