Bananalys: Hungaroring

Bananalys: Hungaroring

Det allra första racet bakom järnridån var ett faktum när Ungern skulle arrangera ett Formel 1 Grand Prix 1986. Banan har sedan dess blivit ökänd för att vara svår och värmen som kommer till Ungern under denna period gör det än svårare att ta sig runt Hungaroring.

Historia
Byggd: 1986

Mitt under Kalla Krigets slutskede ville Bernie Ecclestone ha ett Formel 1-race bakom järnridån och önskade helst ett gatulopp i Sovjetunionen. Men det sägs att en vän till honom ska ha rekommenderat Budapest varpå den ungerska regimen som fortfarande styrdes av kommunisterna, bara två år innan samma styrande topp beslutade sig för att reformera landet och öppna gränsen till Österrike vilket öppnade ett hål på järnridån.

Idag är Hungaroring en välbesökt bana från Tyskland, Österrike, Polen och framförallt Finland där invansionen av finska fans har gjort banan till ett slags hemmarace för de finska förarna. Mika Häkkinen, Kimi Räikkönen och Heikki Kovalainen har samtliga vunnit i Ungern och även om möjligheten till en finsk seger är mycket liten eller nästintill omöjligt lär de finska fansen fortsätta komma till banan.

Många har jämfört Hungaroring med Monaco fast utan barriärerna: omkörningar är svåra eller ibland omöjliga, allting beroende på väderförhållandena samt all smuts som samlas på banan. Då banan omges av kullar blåser det alltid ned mycket grus som gör att greppet inte tenderar att bli bättre i Hungaroring och en pole position är mycket viktigt samt en bra strategi från stallcheferna för att vinna Ungerns GP.

Ungerns GP 2009

Rivalerna Fernando Alonso i Renault och Lewis Hamilton i McLaren kom att stå i fokus då spanjoren hade pole position på Hungaroring. Medan Alonso fick en bra start körde britten lite väl bred och blev utmanad av Mark Webber som tog sig förbi Hamilton. Räikkönen försökte också köra om Hamilton men orsakade en krock med Sebastian Vettel som skadade sin framvinge. På det femte varvet tog Hamilton tillbaka andraplatsen från Mark Webber efter en omkörning som han kunde genomföra tack vare hjälp från KERS.

Annars blev racets stora snackis Renaults depåstopp på det tolfte varvet då man kallade in Fernando Alonso. Spanjoren som haft problem med bilen i inledningen åkte in till depån och släpptes av mekanikerna men ena däcket visade sig sitta löst varpå han kallades tillbaka. Innan Alonso hunnit tillbaka lossnade det högra framdäcket som gjorde att FIA efter racet bötfällde Renault för vårdslöshet. Tyvärr för Fernandos del tog racet slut sedan bilens bränslepump krånglat till den grad att racet inte kunde genomföras.

Inne i depån skedde det spännande saker när Kimi Räikkönen och Mark Webber var nära att krocka med varandra på vägen ut samtidigt som Webber var tvungen att undvika några Williams-mekaniker. När Lewis Hamilton gjorde sitt depåstopp hindrades han av Nico Rosberg och Heikki Kovalainen kunde ta ledningen fram tills det 21:a varvet då McLaren kallade in honom.

Trots att Lewis Hamilton mitt under racet fick beskedet att se över sina däck kunde ingen hota brittens framfart på den svåra Hungaroring-banan. Men efteråt var det inte många som brydde sig det faktum att Kimi Räikkönen tog en fin andraplats samt att Mark Webber kom på en tredje plats. Helgens stora snackis var för övrigt att Felipe Massa skadade under kvalet då en bit från Rubens Barrichellos Brawn lossnade och träffade brassen huvudet med en oerhörd kraft. När racet var över visste ingen hur allvarlig skadan var även om många gladdes åt att Massa vinkade till fotografer eller visade tummen upp, ett tecken på att han trots allt var vid medvetandet. När kvalet för övrigt var slut hade tidtagningen slutat fungera så ingen kunde se tiderna på tv och förarna frågade varandra om varvtider för att se hur högt upp de hade kommit.

Utformning

Trots att det handlar om en ”vanlig” bana har Hungaroring jämfört med Monaco på grund av sin design. Efter start och målrakan svänger förarna skarpt vilket ger den bästa omkörningsmöjligheten. Sedan väntar mycket kurviga partier som sätter oerhörd fysisk press på förarna på grund av hettan då vädret i Ungern i mitten av året växlar till något som är väldigt varmt men ibland olidligt enligt förarna själv. Men även psykiskt press då minsta misstag kan kosta en ledning, pallplats eller krasch då banan trots sina avåkningszoner är långtifrån förlåtande.

I kurvorna efter den skarpa u-svängen (3 samt 4) är långtifrån långsamma, något som gör banan än mer krävande mot däcken då bilarna använder sig av mycket downforce för bästa möjliga grepp. Mest krävande partiet på banan är det som kommer efter kurva fem där förarna arbetar med att svänga bilen åt rätt håll utan några som helst pauser från krävande kurvor förrän den 13:e kurvan har avslutats. En raksträcka väntar som ger förarna lite andrum innan den skarpa kurva 14 ska avklaras tills det är dags för två u-kurvor: 15 tillsammans 16. Förarna åker därefter på start och målrakan ovetandes om hur förhållandena kommer att bli på nästa varv då greppet skiftar något oerhört i Hungaroring.

Kuriosa

Som första race innanför järnridån har det kommit historier om förarna med världsmästare som Nelson Piquet, Nigel Mansell och Ayrton Senna skjutsades från flygplatsen till banan i Trabanter.

Heikki Kovalainen, Rubens Barrichello och belgaren Thierry Boutsen är de enda förarna som har vunnit på banan utan att ha vunnit världsmästerskapet i Formel 1. Piquet, Senna, Mansell, Damon Hill, Michael Schumacher och Lewis Hamilton är några av de som vunnit i Hungaroring, samtliga världsmästare.
Under de 24 år som Ungerns GP har körts i Hungaroring mellan 1986 fram tills 2009 regnade det för första gången i 2006 då Jenson Button lyckades bemästra banan i regnet medan många förare hade svårigheter med regnet på den erkänt svåra banan.

Robert Kubica gjorde sin debut på banan 2006 och blev historisk som den förste polske föraren någonsin. Många polska F1-fans valfärdade till banan för att senare bli ”stamgäster” i Budapest de senaste åren.

Xavier Ladu2010-07-29 23:45:00
Author

Fler artiklar om Pitstop