Bananalys: Belgiens GP
En av de snabbaste banorna väntar förarna till helgen då F1 avgörs i belgiska Spa-Francorchamps som bjuder på snabba raksträckor & kurvor samt långsamma tekniska partier.

Bananalys: Belgiens GP

En snabb och krävande men klassisk bana väntar förarna i Formel 1 när cirkusen beger sig till Spa-Francorchamps i Belgien. Förutom snabba kurvor denna bana känd för att vara tekniskt krävande för förare med både långsamma & snabba kurvor.

Historia
Byggd: 1924 (1979 kortades banan ned och fick dagens bandesign)

En snabb klassiker inom Formel 1, Spa-Francorchamps har alltid varit beundrad och fruktad för de hastigheter som banan har producerat. Vad som är unikt är att både förare och åskådare tycker om den belgiska racerbanan som är snabb och utmanande. En F1-bana som många ser fram emot när det är med på kalendern och som många sörjer över när man bestämt sig för att inte tävla där som under 2003 och 2006.

2009

Ihågkommen som det stora genombrottet för Force India som länge hade kämpat i mittenskiktet nedåt och lördagen slutade med att Giancarlo Fisichella tog pole position för Force India som han tävlade för vid den tidpunkten. Hans stallkamrat Adrian Sutil lyckades inte lika bra utan skulle få starta racet från 11:e plats. En krasch tidigt in i racet mellan Romain Grosjean och Jenson Button tvingade arrangörerna att kalla ut säkerhetsbilen medan Brawn GP kunde konstatera att helgen inte skulle bli så rolig då britten tvingades bryta samtidigt som Rubens Barrichello fick en dålig start.

På det femte varvet blev Giancarlo Fisichella omkörd av Ferraris Kimi Räikkönen som hade KERS till skillnad från ”Fisi”, något som kom att bli en avgörande faktor för Belgiens GP. Trots att Fisichella närmade sig Ferrarin på kurvorna drog den ifrån på raksträckorna och en nöjd Räikkönen kunde korsa mållinjen samt ta den enda segern det italienska stallet tog under säsongen. En halvnöjd Fisichella kände att segern skulle ha varit nära om inte Ferrari haft KERS men ledningen hos Force India måste ha varit nöjda över att deras förare tog stallets första pallplats samt poäng.

Utformning
Längd: 7 km
Kurvor: 21

Banlayout:
Den belgiska banan Spa-Francorchamps utmärker sig inte bara för att den är snabb men också för att vara en krävande för förarna samt bil. Det gäller att sig runt snabbt samtidigt som kurvorna ska tas rätt vilket kräver bra rytm i körningen samt bra kurvtagning rent tekniskt. Efter den korta raksträckan väntar den långsamma u-kurvan La Source och under de inledande varven kan det vara ont om utrymme när flera bilar slåss om att avancera på startvarvet. Sedan väntar favoritkurvan hos många förare som även är mytomspunnen: Eau Rouge.

Förr kämpade förarna med att kunna ta kurvan snabbt utan att tappa kontrollen genom Eau Rogue men med dagens bilar är det inte lika svårt länge även om det fortfarande kräver att förarna är fokuserade då minsta misstag straffar sig. Trots att avåkningszonerna har modifierats med asfalt för att inte förarna helt ska tappa kontrollen, garanterar det inte att misstaget i Eau Rouge kan korrigeras.

Därefter väntar en lång raksträcka som erbjuder bra möjligheter att köra om innan man närmar sig Les Combes. En bra utgång från Eau Rogue ger mycket goda möjligheter vilket Michael Schumacher fick erfara i Belgiens GP 2000 när Mika Häkkinen lyckades köra om trots att Ricardo Zonta stod i vägen och att Schumi försökte blockera på ett mindre juste sätt. Förarna måste ta sig igenom ett tekniskt svårt parti som kräver mycket körteknisk skicklighet innan en svår och snabb kurva närmar sig: Blanchimont.

Omkörningsförsök i Blanchimont kan vara förödande vilket F1-fansen fick se 2001 när Luciano Burti och Eddie Irvine hade en duell med varandra som slutade med att Burtis bil tappade sin framvinge. Bilen åkte rakt över avåkningszonen och slog i hårt mot däcksbarriären och brassens F1-karriär var över sedan rehabiliteringsperioden som väntade skulle bli mödosam samt lång. Sista hindret innan ett varv är genomfört är Bus Stop Chikane som har designats om för att fler omkörningar ska kunna genomföras men likt förr så är det svårt.

Kuriosa Jackie Stewart

Den belgiska banan och Jackie Stewart har en komplicerad relation med varandra. Spa-Francorchamps ”bär” ansvaret för att ha fått Jackie Stewart att påbörja sin kamp för ökad säkerhet. Det var i Belgiens GP 1966 som han åkte av i spöregnet, slog i en telegrafstolpe och hamnade i en lada. Eftersom det inte fanns funktionärer på den tiden var det förarna Graham Hill tillsammans med amerikanen Bob Bondurant som fick loss skotten från bilvraket, där den stenhårda ratten klämde Jackie.

Samtidigt hade han fått olja på sig och eftersom ingen visste hur allvarlig skadad han var, fick han vänta på ambulans genom att ligga på en pick-up utrymme. Först togs han till banans First Aid och lades ned på betonggolvet som var fullt av cigarettfimpar och en annan ambulans skulle ta honom till sjukhus. Poliseskorten tappade bort ambulansen som körde vilse på väg till närmaste sjukhus som låg i Liege, cirka 50 km bort.

Till slut kunde Jackie Stewart senare åka hem till Storbritannien för att få den vård han behövde. Efter kraschen började han kräva bättre säkerhet och fick förarna att bojkotta Spa-Francorchamps 1968 och ansågs senare vara alltför farligt för Formel 1.

Övrig kuriosa:

Den gamla banan var en så kallad landsvägsbana vilket betydde att förarna körde på vägar som användes för ”normal” trafik. Ett varv mätte drygt 14 km och för de som tävlade på banan väntade en skrämmande upplevelse sett till dagens säkerhetsstandard. Förarna körde genom banan där det fanns telegrafstolpar, hus, lador och träd vid sidan om så en avåkning var mycket farlig och förare förolyckades tyvärr på banan. Fransmannen Henri Pescarolo har haft den snabbaste genomsnittshastigheten på den 14 km långa banan: 262 km/h.

Namnet banan har fått kommer från städerna Spa och Francorchamps som ligger beläget i närheten därav namnet Spa-Francorchamps. Det finns passande nog även ett spa i staden Spa.

De lokala myndigheterna har inte haft något emot att Formel 1 kommit på besök och bekostade en renovering som behövdes till 2006, efter att arrangörerna gått i konkurs och man kunde inte tävla där förrän året efter. Samtidigt har de haft stora problem med att F1-teamen haft tobaksbolag som sponsorer vilket var anledningen till att det inte blev något race 2003. Idag är Ferrari det enda team som har ett tobaksbolag som sponsor, 2003 var det hälften som hade.

Xavier Ladu2010-08-26 22:25:00
Author

Fler artiklar om Pitstop