Tony Ring: "Är Spa Francorchamps världens bästa bana?"

Tony Ring: "Är Spa Francorchamps världens bästa bana?"

"En anledning till banans särart är att precis som i fallet med Nürburgrings Nordschleife att båda banorna har en naturlig utsträckning som bestäms av de geografiska förhållanden som råder till skillnad från vissa av dagens konstruerade banor.", skriver Tony Ring.

Den klassiska banan i Ardennerna har allt sedan invigningen 1922 producerad mer dramatik och spänningen än de flesta banor tillsammans och det är intressant att titta på vilka faktorer som är avgörande, inte minst idag då de moderna banorna ofta kritiseras för sin brist på att ge dagens Formel 1 bilar förutsättningar att skapa drama.

Inledningsvis kan vi konstatera att mycken dramatik under banans första 50 år tyvärr också var synonym med livsfara för förare och funktionärer och det krävdes många offer. Inför Formel 1 tävlingen 1969 var förarnas rädsla och skepsis så stor att men helt sonika bojkottade banan och trots att arrangören slog på stort och satte upp Armco räcken runt banan besökte Formel 1 VM bara banan en gång 1970 innan ett uppehåll på 13 år blev följden och den bana som Formel 1 förarna fick köra 1983 var i allt väsentligt förändrad och var framför allt mycket kortare, i det närmaste halverad.

Den ursprungliga slingan på drygt 14 km var fruktat framför allt på grund av sin karaktär som höghastighetsbana och banrekordet hade en snitthastighet på 262 km/h att jämföra med Sebastian Vettels rekordtid från 2009 där snittet landade på 235 km/h.

Med tanke på att det skiljer 40 år av teknisk utveckling av redskapen som användes vid respektive notering är det inte svårt att förstå förarnas tveksamhet till banan 1970.

Den stora förändringen av layouten gjordes klar 1979 och den bana som används i dag är i princip identisk med undantaget av den avslutande chikanen som ändrats flera gånger. En anledning till banans särart är att precis som i fallet med Nürburgrings Nordschleife att båda banorna har en naturlig utsträckning som bestäms av de geografiska förhållanden som råder till skillnad från vissa av dagens konstruerade banor.

Frågan är trots allt om inte den mest avgörande faktorn till den ovisshet som alltid hägrar kring tävlingar på Spa Francorchamps är vädret, på bara några minuter kan det skifta från strålande sol och tropisk värme till regn, hagel och låga temperaturer.

Att dessutom vädret kan skifta kraftigt på olika partier av banan gör platsen till en mardröm för alla strateger som ska besluta om allt från set up till däcksval.

Årets upplaga av Belgiens Grand Prix var inget undantag och de två som drog längsta strået var också de förare som visat prov på bästa nerver och kontroll säsongen igenom. Att sedan ett sällsynt misstag höll på att kosta Lewis Hamilton segern när han i en regnskur på torrdäck surfade av i Rivage kurvan tycker jag visar att Hamilton och Webber för närvarade också har det flyt som verkar fattas framförallt Alonso och Button.

Att skylla på bristen av flyt för Sebastian Vettel är bara en bortförklaring, Vettel hade avgjort VM striden för länge sedan om han bara kunde lugna ner sig en aning, det finns ingen kombination som är lika snabb som Vettel och Red Bull och det är tur för konkurrenter och alla Formel 1 fans att tysken beter sig som en hundvalp på speed.

Från en klassisk 1920-tals bana till en annan, om två veckor är det Monza som gäller och med tanke på att det bara regnat två gånger de senaste 30 åren kommer förmodligen inte vädret vara det som avgör men som vanligt är osvuret bäst.

Senast det regnade på Monza var 2008 och då vann Sebastian Vettel sin första seger trots att han körde för Toro Rosso stallet med mindre resurser, kan det vara ett tecken?

Tony Ringmarcus.simm@svenskafans.com2010-08-29 17:15:00
Author

Fler artiklar om Pitstop