Bananalys: Singapore

Det lilla självständiga landet Singapore är nästa stopp i årets Formel 1-cirkus och banan som förarna ska köra igenom är tuff. Inte enbart för att gatubanan är väldigt ojämn utan även för att fukten gör racet än tuffare än normalt.

Historia
Byggd: 2008
Rekord: Heikki Kovalainen, McLaren 1:45.599 (2008)
Senaste vinnaren: Fernando Alonso, Renault (2008)

Första Singapores Grand Prix år 2008 var också det allra första som kördes under natt i Formel 1 och både förare tillsammans med åskådare som befann sig på plats, fick se ett historiskt evenemang äga rum. Fernando Alonso vann racet trots usel startposition men idag vet vi att Renault med Flavio Briatore tillsammans med Pat Symmonds tvingades Nelson Piquet Jr att krascha så att spanjoren kunde vinna racet även om påtvingadet bestrids av den förre detta stallchefen Briatore. Trots skandalen verkar inte F1-fansen ha avskräckts från att köpa biljetter till racet. Det fuktiga vädret i Singapore tillsammans med det faktum att banans asfalt gör att upplevelsen på cockpiten blir väldigt skakig men banan har trots det fått en viss uppskattning.

2009

Redan innan Singapores GP hade körts briserade kanske den största skandalen någonsin i Formel 1. Till 2008 års race fick Fernando Alonso en dålig startposition och någon i Renault tvingade Nelson Piquet Jr att krascha. Enligt brassen var det Briatore tillsammans med Symmonds som under hot tvingade honom att krascha medan uppgifterna har bestridits av de utpekade. Istället hävdar Briatore & Symmonds att Piquet Jr var hjärnan bakom planen men vad som än sades förlorade Renault sin huvudsponsor och skandalen var det faktum ett år efter premiärracet hade körts.

McLarens Lewis Hamilton fick en bra start från pole medan tvåan Sebastian Vettel blev omkörd av Nico Rosberg som fick starta på den renare sidan av banan. Även Mark Webber försökte köra om och både han samt Fernando Alonso tog i för mycket inför kurva sju men händelsen granskades varpå domarna gav order om att Red Bull-föraren skulle ge tillbaka sin plats till Alonso men australiensaren fick även släppa förbi Timo Glock.

Drama utspelades på det 21:a varvet när Adrian Sutil försökte köra om Jaime Algersuari men snurrade och försökte komma tillbaka på banan men krockade istället med Nick Heidfeld. Båda förarna tvingades bryta där FIA:s domare senare bötfällde Sutil för att ha kört vårdslöst vid det tillfället. Säkerhetsbilen kallades ut och Algersuari lyckades på sitt depåstopp upprepa samma misstag som Felipe Massa stod för i 2008 års race med bränslepumpen som fastnade på bilen.

Vettel försökte utmana Lewis Hamilton om första platsen och tog i väldigt hårt men tysken kunde aldrig kontrollera sitt temperament när han gjorde sitt andra depåstopp. Han råkade helt enkelt köra för fort genom depån och fick en bestraffning som innebar att viktiga placeringar gick förlorade. Istället kunde Hamilton korsa mållinjen som vinnare utan att någon kunde utmana där Timo Glock blev tvåa. Renault var återigen inblandad i en kontrovers när trean Fernando Alonso dedikerade sin pallplats till Flavio Briatore.
 
Utformning
Längd: 5,1 km
Antal kurvor: 23

Banlayout:

Med sina 23 kurvor finns det platser där förarna kan köra om varandra även om det inte är lika lätt som på en vanlig bana. Efter start och mål finns en viss chans att köra om för den modige och därefter väntar en s-chikan och en högerkurva innan Raffles Boulevard väntar och som är banans snabbaste del. En hård inbromsning till Nicoll Highway ger förarna återigen chansen att köra om i partiet kring Nicoll Highway och Stamford Road.

Sedan väntar sektionen kring Anderson Bridge som är banans smalaste del och en mardröm för förarna på grund av det tajta utrymmet. Genom Esplanade Drive väntar återigen en raksträcka och chansen att köra om på kurva 14. Efter Raffles Avenue väntar bannas långsamaste parti men också en spektakulär område. På kurva 18 och 19 åker förarna under en läktare och hamnområdet är kvar innan man kan korsa mållinjen.

Kuriosa

Precis som i Valencia och Monaco, ligger gatubanan i Singapore nära hamnen därav namnet ”Marina Bay Circuit”.

Lagen i Singapore förbjuder folk att korsa gatan var de vill dvs. ”jaywalking”. För att korsa en gata måste man göra det vid ett övergångsställe för att slippa bli bestraffad.

Banan omges av 1600 lampor som gör det möjligt att tävla under kvällen.

Singapore är ett litet land, något större än Monaco och Vatikanstaten och har trots liten yta 4,8 miljoner invånare.

Var en brittisk koloni och under racet åker förarna förbi några gamla koloniala byggnader som står kvar mitt bland alla skyskrapor.

Officiella språk i landet är engelska, malajiska är ett nationellt språk på grund av dess historia men även kinesiska och tamilska är officiella språk.

Trots halvmånen på flaggan som skulle indikera att landet är muslimskt, är hinduismen landets största religion.

Xavier LaduLarsson.Emil@live.se2010-09-23 23:30:00
Author

Fler artiklar om Pitstop