Tony Ring: ”Formel 1 är på rätt spår”

Tony Ring: ”Formel 1 är på rätt spår”

”Det har redan höjts röster som anser att Formel 1 sporten ”ska vara som den alltid varit” men det tycker jag är ett resonemang som haltar rejält”, skriver Tony Ring.

Vilket race det blev, om man glömmer bort att Sebastian Vettel som vanlig såg mer eller mindre oslagbar ut så var kampen om samtliga positioner intensiv till sista kurvan. Helt plötsligt verkade det som om alla pusselbitar föll på plats med KERS, DRS och inte minst Pirelli-däcken som gav den extra krydda Formel 1 saknat i så många år. Malaysias Grand Prix har i och för sig bjudit på stor dramatik flera gånger sedan premiären för Sepangbanan 1999 men det har alltid hängt ihop med det nästan obligatoriska skyfallet som brukar infinna sig fram på söndagseftermiddagen. Märkligt nog klarade sig Formel 1 cirkusen helt ifrån regn i år, inta bara i racet men också testerna och kvalet kördes på torr bana varför förarna får vänta ytterligare innan det är dags att på allvar prova Pirellis regndäck.

Det har redan höjts röster som anser att Formel 1 sporten ”ska vara som den alltid varit” men det tycker jag är ett resonemang som haltar rejält. Anledningen till det är förståss att hela idén som ligger till grund för Formel 1 VM är just att främja teknisk utveckling vilket om regelverket inte anpassas efter sportens kommersiella krav kan leda till tekniskt brillianta utmaningar och lösningar men tråkiga tävlingar. I takt med att förarna mer fått lita på det aerodynamiska greppet istället för det mekaniska har omkörningarna blivit allt mer svåra och ovanliga. Enkelt uttryckt så kan man säga att bilarnas prestanda mer beror på vingarna än på däcken till skillnad från t.ex. under 1960-talet innan vingarnas intåg då däckens grepp var det enda förarna kunde lita till. Ett bra exempel var igår när Fernando Alonso körde bort en del av framvingen och bilen blev som synes helt omöjlig att svänga in och köra med trots att däcken hade samma grepp som tidigare.

Förutom att vingarna helt avgör bilarnas tryck mot banan, downforce, genereras samtidigt turbulenta luftströmmar bakom bilarna som omöjliggör för bakomvarande att ligga tillräckligt nära för att vara i slagläge för en omkörning. Tidsskillnaden mellan bilen som ska köra om och den som ska omköras måste mätas i sekunder för att en omkörning ska vara möjlig och i takt med den allmänt höjda nivån på teamen pratar vi om skillnader på tiondelar i stället även när det gäller aktörer mitt i fältet. Resultatet har blivit tävlingar där startpositionen har spelat en allt större roll och där enda chansen till omkörningar har varit i samband med depåstopp som varit helt beroende på avancerad strategi. Min förhoppning är att även belackarna av nytänkandet inom Formel 1 efter gårdagens tävling i Malaysia i alla fall kan ge de nya möjligheterna en chans, om vi får se fler tävlingar i samma anda tror jag att Formel 1 är på väg mot en ny vår med många nya TV tittare och framtida fans.

Inte minst flera av våra olympiska vintergrenar har de senaste åren genomgått radikala förändringar av regler och format till många traditionalisters förtret men det är bara att konstatera att nämnda sporter eller grenar har fått ett sällan skådat uppsving och jag tror att vi även inom motorsport måste våga prova nya vägar. Nu är det bara dagar kvar till nästa Grand Prix i Kina och jag räknar timmarna fram till start i förhoppningen om att få vara med om ytterligare en spännande, härlig och oviss tävling med lika många eller helst fler omkörningar som vi såg i Malaysia.

Tony Ring2011-04-11 11:35:00

Fler artiklar om Pitstop