Tony Ring: "I kampen om VM-titeln verkar allt vara tillåtet"

"Genom åren finns många intressanta varianter på det vi såg i Korea och en episod som direkt påverkade VM-utgången och det efter en säsong som bjöd på lika mycket dramatik som i år var avslutningstävlingen i Formel 1 VM 1976 som avgjordes på Fuji i Japan", skriver Tony Ring.

Idag har inte bara teamen tillgång till en enorm mängd information under tävlingarna, även publiken får i större utsträckning se mer av vad som pågår bakom kulisserna och en detalj som revolutionerat underhållningsvärdet är möjligheten för alla att följa radiotrafiken mellan teamen och deras förare i bilarna. Nu verkar det som om teamen dessutom hoppas att den öppna informationen ska kunna användas för att på olika sätt påverka tävlingsledningen i önskad riktning speciellt i känsliga lägen av ett race. Inte minst under dagens premiär Grand Prix i Sydkorea stod det klart att delar av kommunikationen på radio mer var ett spel för gallerierna än av relevant karaktär.

Redan när beslutet skulle tas huruvida starten skulle vara stående eller bakom säkerhets bil så gick meningarna om banans kondition starkt isär när förarna tillfrågades på radio, inte helt överraskande ansåg Sebastian Vettel att risken var stor med en stående start medan Fernando Alonso och fram för allt Lewis Hamilton tyckte att det borde gå bra trots regnvädret. Givetvis berodde en stor del av deras inställning på vilken startposition man startade från, Vettel hade en klar fördel med en rullande start samtidigt som Alonso och Hamilton satte stora förhoppningar till ett aggressivt första varv med möjligheten att passera Red Bull bilarna i slutet på den första rakan.

Även i slutet på tävlingen gick uppfattningen isär när det gällde ljusförhållandet, Vettel i ledningen tyckte det var okörbart samtidigt som flera av de jagande förarna inte hade några problem. Hade tävlingsledningen lyssnat på Red Bull föraren och brutit loppet efter att 75% märket passerats hade han med största sannolikhet vunnit, nu blev det noll poäng. Om någon till äventyrs tror att fenomenet med att på olika sätt försöka påverka tävlingsledning och andra beslutsfattare är nytt kan vi konstatera att det säkert förekommit så länge man överhuvudtaget kört biltävlingar, det som är nytt är förståss masskommunikationen och snabbheten i att föra budskapet vidare. Genom åren finns många intressanta varianter på det vi såg i Korea och en episod som direkt påverkade VM utgången och det efter en säsong som bjöd på lika mycket dramatik som i år var avslutningstävlingen i Formel 1 VM 1976 som avgjordes på Fuji i Japan.

Huvudkonkurrenterna då var Niki Lauda i Ferrari och James Hunt för McLaren men en viktig omständighet var att Lauda tidigare under säsongen varit nära döden i samband med in krasch på Nürburgring och fortfarande led svårt av sina brännskador. Laudas största problem var att köra i regn och mörker eftersom ögonlocken inte fungerade bra och Ferrari ville därför skjuta upp tävlingen till måndagen då vädret väntades bli bättre.

McLaren lägret såg sin chans och hjälpte tävlingsledningen på traven genom att starta upp en av sina bilar som i sin tur fick publiken att vakna till, för att förstärka budskapet gick sedan teamet ut framför huvudläktaren och lyckades få i gång vågen och ett rejält oväsen. Tävlingsledningen kände sig till slut tvingade att bjuda publiken på underhållning och tog oväntat beslutet att trots monsunliknande förhållanden starta tävlingen. Niki Lauda som startade på tredje plats åkte bara två varv innan han körde in i depån och deklarerade att livet betydde mer än ytterligare en titel och efter mycet dramatik tog James Hunt tredjeplatsen och därigenom VM kronan med ynka en poängs marginal till Lauda. Hur årets säsong slutar vet vi först i mitten på november men en sak är säker och det är att vi kommer att få bevittna många påhitt från team och förare med syftet att på olika sätt skaffa sig fördelar, historien visar onekligen att det kan löna sig.

Tony Ringandyholm2010-10-25 10:35:00
Author

Fler artiklar om Pitstop