Lagbanner
SvenskaFans rankar: 23. Phoenix Coyotes
Supermannen från Kuopio, ska han ta Phoenix till slutspelet?

SvenskaFans rankar: 23. Phoenix Coyotes

Senaste säsongen Phoenix gick vidare till slutspel var säsongen 2001/02, visserligen förlust med 1-4 i matcher mot San José Sharks redan i första omgången, men sedan dess har man missat det åtråvädra slutspelet 5 år i rad. Nu kan det vara dags igen för Arizonalaget Phoenix Coyotes att vara med och kriga om de åtta slutspelsplatserna i Western conference. Med hjälp av ett fantastiskt nyförvärv, bra målvakt och unga spelare som samlade på sig rutin förra året så har Phoenix skaffat sig i bra slagläge i varje fall, nu är det bara upp till bevis för Doan, Jokinen och co.

Förra säsongen missade Phoenix Coyotes slutspelet med 8 poäng, men man gjorde trots det missade slutspelet en för Phoenix mått mycket bra säsong. Man var med och slogs om slutspelsplatserna fram till omgång 76-78 då man inte orkade hänga med riktigt och det var inte många som trodde det innan säsongen startade. Efter att ha varit bottentippade i många år så känns det som Phoenix för en gångs skull ser ut att på allvar kunna vara med och kriga om slutspelsplatserna i Western Conference.

Anledningen heter givetvis Olli Jokinen, den stora finska center blev klar för Phoenix i somras efter en trade med Florida Panthers. Jokinen är en av ligans bästa centrar och det är något som Phoenix har saknat samt att han är en fantastisk framspelare. Får Doan och Jokinen samarbetet att fungera så kanske vi får återuppleva de goda tiderna som faktiskt har funnits i Phoenix, då tänker jag på slutet av 90-talet när förstakedjan bestod av Jermey Roenick, Keith Tkachuk och Rick Tocchet. Bortsett från Jokinen så har det inte tillkommit så många namnkunniga spelare, tuffingarna Brian McGrattan och Todd Fedoruk, den skadedrabbade forwarden Garth Murray samt backarna David Hale och Kurt Sauer är nya i ökenklubben.

Som för alla andra lag i ligan så har även Phoenix blivit av med ett par spelare, de tyngsta förlusterna är helt klart centern Niko Kapanen (AK Bars Kazan, KHL) och framförallt forwarden Radim Vrbata (Tampa Bay Lightning) som kom två i den interna poängligan med 56 poäng. Defensivt känns det tungt att bli av med både Nick Boynton och Keith Ballard, men det var det priset man fick betala för att få Jokinen.

Phoenix coach, som inte är någon mindre än, Wayne Gretzky gör sin fjärde säsong som tränare för Phoenix Coyotes. Gretzky som nu har skrapat ihop en hel del rutin under sina första tre säsonger har all potential att bli en mycket bra tränare. Med hjälp av de assisterande coacherna Ulf Samuelsson, Doug Sulliman och Grant Fuhr så känns det som Gretzky skulle kunna få ordentlig fyr på Phoenix. Samtliga coacherna i Phoenix har alla långa NHL karriärer som spelare bakom sig.

Phoenix är med i Pacific division, en division som innehåller topplagen Anaheim, San José och Dallas. Ingen lätt division att ta sig vidare från, hade kanske varit lättare om man varit med i exempelvis Central division. Det visade sig säsongen 2000/01 då man som första lag slog ett NHL rekord, man blev nämligen första laget någonsin som fått 90 poäng och ändå missat slutspelet. Hur som helst, bort med alla ursäkter, ska man ta sig vidare får man helt enkelt se till att vara bättre än exempelvis Anaheim och Dallas.

Som för många andra lag i ligan är Phoenix enormt beroende av att nyckelspelarna är hela och friska. Ett par skador och så kan det relativt unga Phoenix Coyotes rasa långt ner i tabellen. Annars ser det riktigt spännande ut, tillsammans med Chicago Black Hawks så är det två klubbar som sattsat på unga talanger och vi får se om både Phoenix och Chicago är med i slutspelet, men först skall det spelas 82 tuffa matcher innan vi vet.


Målvakter:

I ryssen Ilya Bryzgalov har Phoenix en riktig klassmålvakt. Efter att ha varit andremålvakt i Anaheim under många säsonger gick Bryzgalov till Phoenix under förra säsongen. Ilya blev givetvis förstemålvakt och publikfavorit med det samma, han kom till klubben i rätt läge, Phoenix hade tre bra målvakter (Alexander Auld, David Aebischer och Mikael Tellqvist) men ingen riktigt förstekeeper. Av sina 55 matcher i Phoenix vann han 26 av dessa och lyckades hålla nollan vid tre tillfällen. Givetvis krävs det att Bryzgalov gör en kanonsäsong för att Phoenix ska kunna vara med och kriga om slutspelsplatserna. Efter den suveräne Evgeni Nabokov så rankas numera Bryzgalov som rysslands nummer två, Nikolai Khabibulin var under många år nummer ett, men han är inte lika bra som när han förde Tampa Bay till Stanley cup seger säsongen 03/04. Khabibulin gjorde för övrigt ett par säsonger för Phoenix i slutet av 90-talet.

Andremålvakt i Phoenix är vår egen Mikael Tellqvist. Detta blir Tellqvists tredje säsong i Phoenix, han kom till klubben i november 2006 från Toronto Maple Leafs. Han tillhör en av de bättre andremålvakterna i ligan och har levt med den rollen mer eller mindre hela sin NHL karriär. Statistiskt så var förra säsongen den bästa ”Tellan” gjort, han spelade visserligen bara 22 matcher men lyckades hålla nollan 2 gånger.

Bakom dessa två herrar finns det tre målvakter till som inom en snar framtid kanske kan slå sig in i NHL, det är Joel Gistedt, Josh Tordjman och Al Montoya. Frölundaiten Gistedt är ny i klubben och kommer i första hand att försöka kriga sig till en plats i farmalaget San Antonio Rampage. Tordjman klassas som en mycket duglig AHL målvakt, förra säsongen vann han ungefär hälften av de matcherna han spelade med San Antonio. Den mycket lovande Montoya draftades av New York Rangers som 6a totalt i draften 2004, han kom till Phoenix via en trade där bland annat svensken Fredrik Sjöström gick till Rangers. Han har fortfarande inte gjort sin NHL debut, men skulle Bryzgalov eller Tellqvist bli skadade så kommer han alldeles säkert att få chansen att spela ett par matcher för Phoenix den här säsongen.

Backar:

Försvarsmässigt så ser det ganska stabilt men tunt ut, förutom rutinerade Ed Jovanovski, Derek Morris och Zbynek Michalek så är det inte någon jätte namnkunnig backbesättning man har. Tyvärr blev man av med både Keith Ballard och Nick Boynton i Jokinen traden, Ballard är en mycket skicklig offensiv back medan Boynton är en defensiv back som fick mycket speltid i boxplay.

Säsongen 07/08 var en riktigt bra säsong för veteranen Ed Jovanovski, han skrapade ihop 51 poäng och lyckades ta en plats i NHL All Star Team. Poängmässigt var det hans bästa säsong någonsin och med tanke på att han bara är 32 år gammal så har han många säsonger framför sig och Phoenix behöver verkligen en härförare i försvaret. Många trodde att Ed var på väg utför som hockeyspelare då han valde att byta ner sig från Vancouver Canucks till Phoenix, men än finns det krut kvar i gubben. En liten plump i protokollet är att han hamnade på hela -13 i plus/minus statistiken.

Derek Morris och Zbynek Michalek får rankas som back 2 och 3, Morris är en väldigt spelskicklig back och får massvis med istid i alla tänkbara spelformer. Michalek är däremot en mer defensiv back, men ibland kan han överraska rejält och ge sig ut på offensiva solo räder som kanske inte är tränarnas dröm, men väldigt granna att se på.

Keith Yandle och Matt Jones turades om att vara den 6e backen förra säsongen och spelade ungefär varannan match. Man utnyttjade Yandles grymt hårda slagskott i powerplay, han lyckades göra fem mål och fyra av dessa kom i powerplay. I och med att backkonkurrens har minskat den här säsongen så kanske han på allvar kan vara med och försöka slå sig in i första powerplay uppställningen. Jones däremot gjorde bara 2 assists på sina 45 spelade matcher och kommer nog även den här säsongen få svårt att ta en ordinarie plats.

En av de två nya backarna är amerikanen Kurt Sauer, kom som en free agent från Colorado Avalanche där han har spelat de senaste fyra säsongerna. Han var aldrig riktigt ordinarie utan fick mest speltid då andra Coloradobackar var skadade eller avstängda. Sauer kommer säkerligen att få mycket mer speltid i Phoenix, han är både stor, stark och bra defensivt, vilket gör honom till en perfekt ersättare för Nick Boynton.

Den andra nya backen är David Hale som spenderat de två senaste säsongerna i Calgary Flames och innan dess tillhörde han New Jersey Devils. Han en hel del istid i boxplay och han brukar, som Sauer, ta ett stort defensivt ansvar. Folk i Calgary brukade skämta om att han aldrig åkte över halva plan och det kanske ligger någon sanning i det, han har nämligen aldrig gjort mål i NHL och han har spelat över 200 matcher. Det kommer troligtvis att stå mellan Hale och Jones vem som tar den sista backplatsen.


Forwards:

Phoenix har gjort en ordentlig rensning bland anfallarna från förra säsongen, man har gjort sig av med en hel del utfyllnads spelare som Josh Gratton, Bill Thomas, Pete Vandermeer och Marcel Hossa. Man har dessutom blivit av med Mathias Tjärnqvist, Craig Weller och Mike York som alla gjorde ganska bra ifrån sig och de kommer att lämna ett visst tomrum efter sig. En stor förlust är att man blev av med den duktigt defensiva center, finländaren Niko Kapanen, valde att prova lyckan i den nya ryska KHL ligan med laget Ak Bars Kazan. Som truppen ser ut idag så känns det inte som man lyckats ersätta honom med någon jämnbra spelare, defensiva forwards är guld värda och det finns inte så jättemånga av dom. Den spelare som klubben kommer att sakna mest är Radim Vrbata, han valde att skriva på för storsatsande Tampa Bay Lightning. Vrbata gjorde en kanonbra säsong och lyckades göra 27 mål och samla ihop 56 poäng.

Alla de här spelarna man blivit av med har egentligen bara ersatts av superstjärnan Olli Jokinen, Todd Fedoruk, Garth Murray och Brian McGrattan. Man har dessutom valt att skriva kontrakt med två forwards som man draftade i årets draft, dansken Mikkel Bödker och ryssen Viktor Tikhonov. Man har även valt att kontraktera Kevin Porter som man draftade sommaren 2004. Eftersom det ser ganska tunt ut på forwardsidan så har alla dessa tre chansen att slå sig in i laget och då tror jag att Boedker är den av dom som har störst chans.

Olli Jokinen och Shane Doan är givna i förstakedjan, i dagsläget ser det ut som att det blir Peter Mueller som blir den tredje kuggen i den kedjan. Förra säsongen gjorde Jokinen 71 poäng för sitt Florida medan Doan gjorde hela 78 poäng, tillsammans de bli ett riktigt dödligt anfallsvapen för Phoenix del. Förra året gjorde Mueller NHL debut och han visade att han har potential att bli en mycket bra spelare de kommande åren, 54 poäng under sin rookie säsong är mycket bra. Han är även känd att ha ett mycket bra skott och många av hans mål kom i powerplay från blålinjen då han ofta får spela på backposition där han får utdelning av sitt fina skott.


Bakom den trion ser det lite tunnare ut, förhoppningsvis slår supertalangen Kyle Turris igenom den här säsongen och blir andre center efter Jokinen. Tillsammans med den rutinerade Steven Reinprecht och Daniel Winnik ser det ut som att de här herrarna bildar en andraformation som ska kunna avlasta förstakedjan om det går grus i maskineriet. Den lille Turris spelade tre matcher förra året för Phoenix men det visade sig att han var lite klen i vissa lägen, hoppas sommarträningen gett honom ett par kilon till som han lär behöva. Reinprecht är ingen superstjärna men får han allt att fungera kan han lätt prestera runt 50 poäng. Winnik är en så kallad tvåvägsforward och gjorde debut under förra säsongen och spelade till sig en ordinarie plats ganska snabbt, han används en hel del i boxplay och är den som får ta det defensiva ansvaret i den här kedjan.

Daniel Carcillo, Martin Hanzal och Enver Lisin ser ut att bilda tredjekedja. På förhand ser det ganska spännande ut med energispelaren Carcillo och den spelskicklige ryssen Lisin på varsin kant och som center ser vi tjecken Hanzal. Han kommer att få ta ett tungt ansvar defensivt, inte bara in den här kedjan utan i hela laget. Hanzal är den spelare som påminner mest om Kapanen, så det ser ut som att han kommer att få mycket spel i boxplay och slutet av matcherna då man ska bevaka ledningar.

I fjärdekedjan kommer vi troligtvis att få se mycket blod, svett och tårar. Vänsterforward blir tuffingen Todd Fedoruk och den högra kanten ser vi den stenhårda fightern Brian McGrattan, säsongen 04/05 lyckade McGrattan dra på sig 551 utvisnings minuter när han spelade för Binghamton Senators i AHL. Problemet är att det kan bli lite väl för mycket fighter i tid och otid när McGrattan är inblandad. Till skillnad från McGrattan så kan Fedoruk faktiskt spela lite hockey också, kanske ingen poängkung direkt men ibland kan det till och med se ganska bra ut. Joel Perrault kommer med största sannolikhet att bli center i den kedjan.

Skulle Perrault eller någon annan center svikta lite eller bli skadad så finns Mike Zigomanis att tillgå, även han en kille som brukar gå in och göra ett bra jobb i det tysta. I dansken Mikkel Bödker har Phoenix en stor talang, frågan är hur mycket spel det kommer att bli i år, chansen kommer alldeles säkert att komma och det ser ut som att det är i första hand Bödker och Zigomanis som Gretzky kommer att kasta in när det börjar bli lite skador eller om han helt enkelt vill kasta om lite i linorna. Man har även Garth Murray att tillgå, en liten chansning att signa honom med tanke på förra säsongens skadeproblem, det blev bara sju matcher för Murray sex i Florida och innan dess hann han med en match med Montreal Canadiens.


Nyckelspelare:

Ilya Bryzgalov, Ed Jovanovski, Olli Jokinen, Shane Doan


Nyförvärv:

Brian McGrattan – Free agent, Ottawa Senators
David Hale – Free agent, Calgary Flames
Kurt Sauer – Free agent, Colorado Avalanche
Olli Jokinen – Trade, Florida Panthers
Todd Fedoruk – Free agent, Minnesota Wild
Garth Murray – Free agent, Florida Panthers
Viktor Tikhonov – Draft, Severstal Cherepovets (KHL)
Mikkel Bödker – Draft, Kitchener Rangers (OHL)
Kevin Porter – Draft, Michigan (CCHA)


Förluster:

Radim Vrbata – Free agent, Tampa Bay Lightning
Niko Kapanen – Free agent, Ak Bars Kazan (KHL)
Craig Wellar – Free agent, Minnesota Wild
Keith Ballard – Trade, Florida Panthers
Nick Boynton – Trade, Florida Panthers
Mike York – Free agent, Columbus Blue Jackets
Mathias Tjärnqvist – Free agent, Rögle BK (Sverige)
Marcel Hossa – Free agent, Dynamo Riga (KHL)
Brendan Bell – Free agent, Ottawa Senators
Ryan Caldwell – Free agent, Düsseldorfer EG (Tyskland)
Josh Gratton – Free agent, Nashville Predators
Bill Thomas – Free agent, Pittsburgh Penguins
Pete Vandermeer – Free agent, Calgary Flames


Svenskar:

Mikael Tellqvist, Joel Gistedt, Jonas Ahnelöv


Coach:

Wayne Gretzky


Preliminär laguppställning:

Shane Doan – Olli Jokinen – Peter Mueller
Daniel Winnik – Kyle Turris – Steven Reinprecht
Daniel Carcillo – Martin Hanzal – Enver Lisin
Todd Fedoruk – Joel Perrault – Brian McGrattan

Ed Jovanovski – Zbynek Michalek
Derek Morris – Kurt Sauer
Keith Yandle – David Hale

Ilya Bryzgalov (Mikael Tellqvist)

Andra notabla spelare i laget: Mikkel Bödker, Viktor Tikhonov, Mike Zigomanis, Matt Jones, Garth Murray, Joel Gistedt och Jonas Ahnelöv


Bästa nyförvärv: Olli Jokinen

Odiskutabelt det bästa nyförvärvet som Phoenix gjort på många år, men som för alla andra spelare så gäller det att Jokinen får vara skadefri. I sina bästa stunder är han helt klart en av ligans bästa centrar, fantastisk bra tekare, mycket bra framspelare och kan även avsluta som en riktig exekutor. Helt enkelt, en sådan spelare som alla lagen drömmer om att få ha.


Värsta förlusten: Radim Vrbata

Radim Vrbata var en av Phoenix viktigaste spelare förra säsongen. Efter att ha varit ett stort löfte i sina unga dagar så lyckades aldrig Vrbata blomma ut till den där riktigt fantastiska spelare han, enligt många experter, skulle bli. Efter att provat lyckan i ett par olika klubbar med blandade resultat så kom han till Phoenix och lyckades prestera hela 56 poäng på 76 matcher. Tyvärr valde Vrbata att skriva på ett treårs kontrakt med Tampa Bay Lightning istället för att fortsätta i klubben som han äntligen lyckades i.


Årets poängkung: Shane Doan

Phoenix lagkapten och hjärta heter Shane Doan, han har varit klubben trogen i hela sin NHL karriär och säsongen 08/09 kommer att bli hans 12e för klubben. Doan har alltid legat runt 50-70 poäng varje säsong de senaste åtta åren, förra säsongen var hans bästa då han skrapade ihop 78 poäng. Finns inget som tyder på att det blir mindre poäng det här året när han blir framspelad av Jokinen.


Årets nykomling: Kyle Turris

19-årige Kyle Turris valdes som trea totalt i draften år 2007 och hans framtid som hockeyspelare ser väldigt ljus ut. Turris spelade tre matcher för Phoenix i slutet av förra säsongen, det blev inga mål men han visade prov på sin fina teknik. I år ser det ut som han kommer få en ordinarie plats i laget, beroende på hur det går på försäsongen givetvis. Även om han kanske inte slår igenom i år så kommer vi att höra och se mycket av Kyle Turris de kommande åren.

###

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23. Phoenix Coyotes
24. Columbus Blue Jackets
25. Toronto Maple Leafs
26. St Louis Blues
27. Florida Panthers
28. New York Islanders
29. Atlanta Thrashers
30. Los Angeles Kings

Martin Cerina2008-09-11 07:00:00
Author

Fler artiklar om Arizona