Lagbanner
Dags att flytta Phoenix Coyotes?
Gary Bettman och NHL vill inte se Phoenix Coyotes flytta - kommer de vinna kampen mot Jim Balsillie?

Dags att flytta Phoenix Coyotes?

En av ligans mest tröttsamma såpor involverande Phoenix Coyotes ägare Jerry Moyes, NHL-kommissionär Gary Bettman och intressent Jim Balsillie har långt kvar till en lösning - kommer Phoenix att flytta eller ej?

Phoenix Coyotes flyttade från Winnipeg 1996 och har ända sedan dess bara genererat stora finansiella förluster och har inte presterat någonting av värde på isen. Kanske så skulle organisationen, NHL och hockeypubliken må bättre av att laget fick flytta tillbaka till Kanada där intresset är mycket större?

I ena ringhörnan så har vi Phoenix Coyotes nuvarande ägare Jerry Moyes som vill sälja laget till en köpare, om han får lov att göra så. Den presumtive köparen skulle bli BlackBerry-ägaren Jim Balsillie som har pengarna och som vill flytta laget till Hamilton i Ontario. I den andra ringhörnan har vi NHL-kommissionär Gary Bettman som vill se till att Coyotes stannar kvar i Phoenix då de ännu inte har gett upp hoppet om en sådan stor geografisk marknad som Phoenix utgör.

För Moyes del är det enkelt, han har sedan 2001 förlorat $30 miljoner per år på Coyotes och har tröttnat. Han har förklarat sig bankrutt och vill sälja laget men så enkelt är det inte. Bettman hävdar att NHL numera kontrollerar Coyotes då en klausul kickade in i höstas när de hjälpte Moyes med en finansieringspaket på $35 miljoner - det förhindrar honom att sälja laget hävdar NHL.

I den här mixen har vi alltså Balsillie som vill köpa upp Coyotes för att flytta dem till Kanada troligen till Hamilton. Balsillie hoppas på tredje gången gillt då han har försökt tidigare som en gam att få en NHL-klubb, tidigare hade han riktat in sig på Pittsburgh Penguins och Nashville Predators. Båda gångerna misslyckades han men han har pengarna och hur länge kan NHL bibehålla en klubb som uppenbarligen gör förluster år efter år?

Problemet är tudelat för Bettman och NHL. Om Moyes och Balsillie får rätt så innebär det att NHL-klausulen är meningslös och att det med andra ord ger ägarna frihet att sälja till högstbudande och det kan resultera i oroliga tider på mindre marknader som Columbus, Miami, Atlanta, Nashville och Tampa där lagen också går med förlust. Bettman vill inte gå med på ett sådan prejudikat det skulle stå emot den stabilitet och expansion som han har förespråkat i över ett årtionde.

Det andra problemet för Bettman och NHL är att de ännu inte vill ge upp drömmen om att NHL kan bita sig fast i södra USA där befolkningen och pengarna finns. Om befolkningen börjar följa lagen så kommer det generera  i intäkter och bra TV-avtal för NHL. Det som stödjer den drömmen är att framgångsrika lag som Carolina Hurricanes, Dallas Stars och Anaheim Ducks har en stor fanbase och numera är etablerade.

Det som dock talar emot den teorin är alla de andra lagen som blöder i södra USA och att NHL har misslyckats totalt med att marknadsföra sporten. Att lägga NHL på TV-kanalen Versus var dömt att misslyckas då knappt en enda amerikan känner till den kanalen medan stora kanaler så som Fox och ESPN inte lägger ner mycket energi på att följa sporten.

Någon av Moyes, Bettman och Balsillie måste gå vinnande ur striden även om det lär bli oerhört långdraget - samtidigt kan man fråga sig om inte fansen i Phoenix förtjänar en andra chans?

Om vi ser krasst på det så har produkten på isen varit allt annat än konkurrenskraftig. Laget har helt enkelt varit riktigt rejält dåligt under de 12 åren som dhet har funnits i Phoenix. Hur skulle ditt stöd vara till ett lag som under sin tid har bjudit på följande highlights:

- Aldrig vunnit en slutspelsomgång
- Aldrig vunnit en divisionstitel
- Missat slutspelet de sex senaste säsongerna
- Aldrig haft någon spelare som har vunnit någon utmärkelse
- Aldrig haft en rookie i All-Rookie Team
- Aldrig haft en poänggörare över 100 poäng
- Endast en spelare som har lyckats ta sig in i ligans All-Star Team. Det var 1998 då Keith Tkachuk hamnade i andralaget.

Alla framgångar som är associerade med organisationen ägde rum i Winnipeg innan laget flyttade till södern. Alla individuella rekord så som mest poäng, mest mål, mest segrar och så vidare innehas av Winnipeg-spelare.

Om vi ser på dagens produkt så har de i princip en stjärna, Shane Doan. Doan har själv fått bära klubben på sina axlar och producera poängen ändå är hans facit under de senaste fem åren skrattretande med 68, 66, 55, 78 och 73.

Vem skulle komma och betala för en sådan produkt som Phoenix utgör idag? Knappast någon och frågan om det skulle ändra sig med byte av ort, namn och tröja - spelarmaterialet är detsamma och det är svårt att försvara en hype runt ett lag som inte levererar resultat.

Med anledning av Phoenix uteblivna framgångar så har de alltid haft ett bra utgångsläge när det gäller att välja talanger i NHL Entry Draft men det är bara att kolla in följande raden av förstaval för att se hur väl de har gjort i den avdelningen:

1996: Dan Focht, (1/11) och 18 matcher i Phoenix
1997: Inget förstaval
1998: Patrick DesRochers, (1/14) och nio matcher i Phoenix
1999: Scott Kelman, (1/15), inga matcher i Phonex
2000: Krys Kolanos, (1/19)t, 109 matcher i Phoenix
2001: Fredrik Sjöström, (1/11), 261 matcher i Phoenix
2002: Jakub Koreis, (1/19), inga matcher i Phoenix
2003: Inget förstaval
2004: Blake Wheeler, (1/5), inga matcher i Phoenix

Sjöström och Wheeler är nu bra NHL-spelare men inte längre i klubben och Phoenix fick knappt något i ersättning för de båda. I Wheelers fall var det så pass illa att han medvetet inte ville skriva kontrakt med klubben för att den var så usel! När det gäller de övriga spelarna så är jag imponerad ifall ni kommer ihåg någon av dem.

Det är tur att laget har börjat bättra på sin scoutingverksamhet under de senaste åren och laget har nu en ung och intressant uppsättning spelare i form av Martin Hanzal, Peter Mueller, Kyle Turris och Mikkel Boedker men det är för mycket att begära att de skulle vara impact players redan. De är unga och måste få tid att utvecklas. Problemet är dock att Phoenix inte har några pengar och inte kan skaffa in rutinerade nyförvärv som skulle kunna hjälpa dem i sin utveckling.

Utifrån alla dessa faktorer så står det klart att laget är dåligt och då är det dåligt med publik - oavsett var det är beläget. Det är tveksamt att tro att mer folk skulle komma och titta på laget i till exempel Winnipeg. Lag som Montreal, Boston, Chicago, Pittsburgh och Detroit har alla haft problem att dra publik när laget har varit dåligt och då är dessa ändå etablerade hockeymarknader - de enda som är immuna mot en dålig produkt på isen är Toronto och New York (med avseende på Rangers).

Jag kan inte avgöra om Coyotes förtjänar att vara kvar i Phoenix eller inte, det jag dock vet är att jag är trött på att läsa om Moyes, Bettman och Balsillie hela tiden vara i luven på varandra Det gynnar inte hockeyn, det gynnar inte NHL och det gynnar framförallt inte Phoenix Coyotes.

Vad tycker ni? Diskutera på forumet.

Ken Söhrman2009-05-29 12:00:00
Author

Fler artiklar om Arizona