Lagbanner
SvenskaFans rankar: 29. Phoenix Coyotes
Kommer Wayne Gretzkys och Ulf Samuelssons ungtuppar att ta ligan med storm den här säsongen, eller blir det en ny bottennotering för Phoenix?

SvenskaFans rankar: 29. Phoenix Coyotes

Sommaren i Phoenix har i stort sett handlat om allting annat än hockey. Coyotes ekonomiska problem är välkända och allt mer fokus riktas på ekonomin istället för på hockeyn. Frågan är nu om mindre uppmärksamhet och fokus på hockeyn är positivt eller negativt för Coyotes unga trupp.

Phoenix Coyotes har inte spelat slutspelshockey sedan säsongen 01/02 – och enligt SvenskaFans skribenter blir det inget slutspel den här säsongen heller. Coyotes har dock ett ungt och spännande lag på gång, med namn som Kyle Turris, Peter Mueller, Scottie Upshall, Mikkel Boedker, Martin Hanzal, Zbynek Michalek och Viktor Tikhonov i stallet. Det stora problemet i Phoenix är dock att alla de unga talangerna inte har särskilt många veteraner att luta sig mot när det blåser kallt, eller för att få hjälp i utvecklingen.

Trion Shane Doan, Ed Jovanovski och nye Adrian Aucoin får dra ett tungt lass i det avseendet, men de är för ensamma. Det innebär att Coyotes all talang kommer att behöva ytterligare någon eller några säsonger på sig att mogna in i ligan – för att ett lag med all den talang som Coyotes numera har skulle harva i bottenträsket i år efter år förefaller inte särskilt sannolikt.

Trots att Coyotes har en laguppställning full med spännande framtidsnamn så är dock inte hockeyintresset det största i Phoenix – vilket får tydliga avtryck i klubbens ekonomi. Just organisationens ekonomi har tagit all fokus under sommaren. Coyotes ägare Jerry Moyes går med brakförlust och vill sälja klubben. Affärsmannen Jim Balsillie har visat ett stort intresse att ta över Coyotes och flytta klubben till Kanada, men det är en flytt som NHL inte stöder.

Turerna har varit många under sommaren. Ena dagen ska Coyotes stanna i Phoenix, nästa ska Balsillies ärende återigen tas upp och den tredje dagen ryktas det att någon ny intressent har dykt upp. Så har det hållit på hela sommaren – och det lär nog dröja innan det kommer något slutgiltigt besked om Balsillies planer.

Givetvis har den ekonomiska situationen satt sina avtryck på alla sätt och vis – och ekonomiska problem är ju aldrig något bra – men att ekonomin har tagit all fokus från hockeyn under sommaren kan kanske ändå utgöra något positivt för truppen.

Det faktum att Coyotes trots allt har en trupp med enorm potential, men där alla spelarna ännu inte har levt upp till sin potential mår kanske bra av att slippa uppmärksamhet och få något mindre fokus på sig själva. Då avsaknaden av etablerade veteraner är påtaglig är det här kanske precis vad de unga talangerna behöver för att kunna utvecklas. De behöver tid, förtroende och arbetsro för att nå sin potential – kanske har ändå sommarens ekonomiska problem inte varit helt till ondo.

Den senaste gången Coyotes spelade slutspel var det med spelare som Teppo Numminen, Claude Lemieux, Brian Savage och Sean Burke. Kan man spela slutspelshockey med Kyle Turris, Peter Mueller, Zbynek Michalek och Martin Hanzal redan den här säsongen?


Målvakter:

Phoenix förlitar sig på ryssen Ilya Bryzgalov mellan stolparna. 29-åringen är en pålitlig burväktare som har erfarenhet av att vinna Stanley Cup (Anaheim 06/07) och som dessutom har en bronsmedalj från OS 2002 i prisskåpet. Han är storväxt och relativt reflexsnabb och så länge försvarsspelet fungerar relativt väl kommer han ge Phoenix chansen att vinna matchen. Däremot kan han gå in i rejäla formsvackor under några matchers spann.

I båset lär nyförvärvet Jason LaBarbera få stå. 29-åringen spenderade den gångna säsongen i Los Angeles och Vancouver, och har genom åren visat sig vara en klart kompetent back-up. Även 24-årige Al Montoya finns att tillgå, men så länge han inte kan ta över förstaspaden av Bryzgalov utvecklas han mer av att spela i AHL istället för att öppna båsdörren i NHL.

Inom organisationen finns även svensken Joel Gistedt, men det ska mycket till om han ens ska kunna få en ordinarie plats i AHL. Förmodligen blir det spel i CHL för den forne Frölundamålvakten.


Backar:

I Zbynek Michalek har Phoenix en mycket duktig back, som ännu inte har nått sin fulla potential. 26-åringen har alla förutsättningar för att bli en kraft att räkna med i det offensiva spelet, mycket tack vare hans fina speluppfattning och förmåga att styra spelet från blålinjen, framförallt i powerplay. Tjecken har dock en tendens att vara för snäll i närkampsspelet och utnyttjar inte sina 95 kilo fullt ut i defensiven, vilket gör att han kan råka ut för snöpliga misstag i egen zon. Han har dock tagit enorma kliv framåt under bara de två senaste säsongerna och är utan någon större konkurrens Coyotes viktigaste försvarare.

Tillsammans med Michalek lär veteranen Ed Jovanovski kampera, av den enkla anledningen att de två är de enda som behärskar topp-2-minuter. Jovanovski var en fruktad försvarare i början av millenniet, men har inte varit lika lyckosam under säsongerna efter lockouten. Offensivt håller han alltjämt bra klass och är pålitlig för tiotalet mål och tre gånger så många assist, men defensivt är 33-åringen inte längre samma kraft att räkna med. Flera skador genom åren har slitit på kroppen, och faktum är att den gångna säsongen var den första gången han kom upp i 82 spelade matcher sedan säsongen 01/02.

Bakom Michalek och Jovanovski är det mer öppet om platserna, men ett hett förhandstips är att nyförvärvet Adrian Aucoin placeras tillsammans med Kurt Sauer, en stor och tung defensivt inriktad försvarare. Aucoin ansluter närmast från Calgary, där han blev överflödig i och med värvningen av Jay Bouwmeester. Den 36-årige veteranen har ett enormt skott och bidrar alltid med mål och poäng, men har också alltid varit något av ett osäkert kort i egen zon, även om det har förbättrats genom åren. Aucoins problem i defensiv zon gör att han behöver en defensivt inriktad partner, vilket gör att Sauer känns mer eller mindre självskriven vid hans sida. 28-åringen bidrar inte med mycket i offensiven, men sköter sitt jobb i egen zon klart godkänt.

I tredje backpar kommer troligtvis Keith Yandle få husera. 22-årige Yandle kommer att utvecklas till en mycket duktig offensiv försvarare, men måste lägga på sig mer muskler för att kunna stå emot ligans främsta och starkaste spelare. Den gångna säsongen var hans första hela NHL-säsong och på 69 spelade matcher gjorde han då 30 poäng, fördelat på 4 mål och 26 assist. Yandle har en bra attityd och behärskar som sagt offensiven mycket bra, men behöver än så länge en defensiv kraft vid sin sida, vilket onekligen gör att vi därmed kommer in på Jim Vandermeer, Coyotes andra nyförvärv från Calgary.

29-årige Vandermeer är en klart kompetent defensiv försvarare som hävdar sig bra i ligan så länge han inte får för många minuter, vilket han stundtals har fått tidigare i karriären. Med sin tuffhet och inställning kan han utan några problem matchas upp mot ligans något sämre spelare, men får omedelbart stora problem när han är på isen samtidigt som ligans främsta spelare eller snabbaste skridskoåkare. Så länge han kamperar i tredje backpar och matchas korrekt är han dock ett bra nyförvärv.

Nyförvärvet Sami Lepisto från Washington kommer troligtvis få agera sjundeback, men då flertalet av Coyotes försvarare har tendenser att dra på sig skador lär han få en hel del speltid. Han är en skridskostark och puckskicklig försvarare, men saknar troligtvis fysiken för att utvecklas till en kraft att räkna med i NHL.

Förlusterna av Derek Morris, David Hale och Dmitri Kalinin skadar inte Coyotes backbesättning, utan var snarare ett steg i rätt riktning.


Forwards:

Shane Doan är Coyotes hjärta, hjärna, lungor, själ och stake. Lagkaptenen är en av ligans främsta powerforwards och ledare – och har vunnit den interna poängligan de fem senaste säsongerna. Shane Doan är kort och gott den överlägset viktigaste – och bästa – spelaren i Coyotes. Attityd- och styrkemässigt har han få övermän i ligan och han är god för 30 mål och 75 poäng. Trots att Coyotes konstant har varit ett lag utan chans på Stanley Cup under Doans karriär så har han visat en härlig klubbkänsla och alltid varit Coyotes trogen. 32-årigens kontrakt går ut efter säsongen 11/12 och så länge han är kvar i Phoenix är han den ultimata förebilden för organisationens unga talanger.

Doan är självskriven i förstakedjan och kommer troligtvis att få med sig Peter Mueller, med största sannolikhet som winger. 21-årige Mueller var den av ungtupparna som gjorde mest poäng under den gångna säsongen, och hans 36 poäng (13+23) ledde till en femteplats i den interna poängligan. Amerikanen har alla verktyg för att lyckas på den högsta nivån och med Doan som sin kedjekamrat får han den perfekta förebilden att ta efter. Duon har dessutom visat kemi tillsammans tidigare. Han är stor och stark med en känsla för mål och behärskar redan det defensiva spelet.

Mellan kraftpaketen Doan och Mueller kommer troligtvis fartvidundret Matt Lombardi att husera. 27-åringen är en mycket duktig skridskoåkare, är truppens bästa tekare och är en oerhört klok spelare i defensiven. Han gör ett bra jobb i penalty killing och har förmågan att säkra upp bakom mer offensivt lagda spelare i even strength.

Andrakedjan kan mycket väl ledas av Kyle Turris, som är en mycket spännande framtidsman. Han hade vissa problem i NHL under den gångna säsongen, men att kvaliteterna finns där rådet det ingen tvekan om. Han kan både agera målskytt och spela fram till mål och har en speluppfattning som få i Coyotes trupp kan konkurrera med. Än så länge väger han dock alldeles för lätt för att på fullt allvar kunna slå igenom i NHL, men han har också tiden på sin sida och kommer att bli en superstjärna i ligan så småningom.

Dansken Mikkel Boedker går även han en finfin framtid till mötes, och kan mycket väl vara det perfekta komplementet till Turris. 19-åringen är en speedkula utan dess like och använder sin fart på bästa möjliga sätt och vis. Boedker är redan en tvåvägsspelare av klass och med ännu mer erfarenhet och muskler kommer han att bli en oerhört duktig och nyttig spelare för Coyotes.

Energiknippet Scottie Upshall kompletterar troligtvis ungtupparna Turris och Boedker. Vid 25 års ålder får han nästan anses vara en veteran i Coyotes unga trupp. Kanadensaren har en bra skridskoåkning, oklanderlig inställning och kan reta upp precis vem som helst med sitt ettriga och ihärdiga nötande. Han har under de två senaste säsongerna visat sig vara god för 15 mål och 30-35 poäng, men utvecklas kedjekamraterna i den takt de förväntas kan de siffrorna stiga ytterligare i framtiden.

Tredjekedjan kan mycket väl bli en kedja som uteslutande består av tjecker. Radim Vrbata lämnade Phoenix efter säsongen 07/08 och flyttade till Tampa Bay, men vistelsen blev bara 18 matcher lång där innan han flyttade hem till Tjeckien. Nu är han dock tillbaka i Phoenix efter att de bytte till sig honom i somras, och det är en mycket bra värvning av Coyotes. När det begav sig senast gjorde Vrbata 27 mål och totalt 56 poäng, och 28-åringens målskytte kommer att bli ett välkommet tillskott i Coyotes.

Som forwardspartner får Vrbata i så fall Petr Prucha, en tunn forward som inte har lyckats följa upp de två fina säsongerna han hade med New York Rangers direkt efter lockouten, då han gjorde 30 respektive 22 mål. På de två senaste säsongerna har han bara mäktat med 13 mål, men såg ut att få en nytändning av att komma till Phoenix inför trading deadline den gångna säsongen.

Som center i tjeck-kedjan återfinns Martin Hanzal, en stor och stark 22-åring som kan dominera en match med sin råa fysiska spelstil. Tyvärr för såväl Hanzals som för Coyotes skull så har han ännu inte förmågan att locka fram monstret inom sig till varje match. När han lär sig det kommer han att bli en offensiv kraft som kan liknas vid en slutspels-Eric Staal.

Fjärdekedjan fylls sedan ut med de tre återstående spelarna, och centras av nyförvärvet Vernon Fiddler, som har spenderat hela sin NHL-karriär i Nashvilles organisation. 29-åringen är en kompetent och smart tvåvägsspelare som inte gör bort sig i tekningscirkeln. Han är god för tiotalet mål, men hör inte hemma i Coyotes topp-9 med tanke på vilka talangfulla spelare de har.

Finländaren Lauri Korpikoski hämtades in från New York Rangers under sommaren, och även om han har viss potential ska det mycket till om han lyckas konkurrera ut någon från Coyotes tre toppkedjor. Chansen är om Prucha eller Turris inte lever upp till förväntningarna och degraderas i hierarkin. Korpikoski lär dock få inleda i en fjärdekedja där hans snabbhet kan komma väl till pass, han får dock enorma problem när han ställs mot stora och starka försvarare.

Viktor Tikhonov, sonson till den sovjetiske demoncoachen med samma namn, fyller sedan ut forwardsbesättningen. 21-åringen har, precis som större delen av Coyotes trupp, alla förutsättningar för att lyckas i NHL, men precis som alla andra måste han lägga sig till med ännu mer muskler och erfarenhet innan han når dit.

Spelare som Daniel Winnik, Joel Perrault och Stefan Meyer kommer dessutom att få speltid vid skador.

Den fina talangbasen som Phoenix har bland forwards gör också att förlusterna av Enver Lisin och Nigel Dawes är klart överkomliga, och fortsätter Kyle Turris och Martin Hanzal att utvecklas som förväntat kommer inte heller Steven Reinprecht att saknas, även om han är en duktig spelare.


Nyckelspelare:

Shane Doan, Ilya Bryzgalov, Zbynek Michalek 


Nyförvärv:

Jim Vandermeer – från Calgary – trade
Vernon Fiddler – från Nashville – free agent
Lauri Korpikoski – från New York Rangers – trade
Radim Vrbata – från Tampa Bay – trade
Jason LaBarbera – från Vancouver – free agent
Adrian Aucoin – från Calgary – free agent
Sami Lepisto – från Washington – trade
Stefan Meyer – från Florida – trade 


Förluster:

Steven Reinprecht – till Florida – trade
Brandon Prust – till Calgary – trade
Brian McGrattan – till Calgary – free agent
Joakim Lindström – till Novgorod (KHL) – free agent
Enver Lisin – till New York Rangers – trade
Nigel Dawes – till Calgary – waivers
Todd Fedoruk – till Tampa Bay – trade
David Hale – till Tampa Bay – trade
Dmitri Kalinin – till Salavat (KHL) – free agent 


Svenskar:

Joel Gistedt
Jonas Ahnelöv 


Coach:

Wayne Gretzky (5:e säsongen) 


Preliminär uppställning:

Shane Doan – Matt Lombardi – Peter Mueller
Scottie Upshall – Kyle Turris – Mikkel Boedker
Petr Prucha – Martin Hanzal – Radim Vrbata
Lauri Korpikoski – Vernon Fiddler – Viktor Tikhonov

Ed Jovanovski – Zbynek Michalek
Kurt Sauer – Adrian Aucoin
Jim Vandermeer – Keith Yandle

Ilya Bryzgalov (Jason LaBarbera)

Andra notabla spelare: Sami Lepisto, Al Montoya, Jonas Ahnelöv, Stefan Meyer, Daniel Winnik, Joel Perrault

---

Bästa nyförvärvet: Radim Vrbata

Phoenix har inte varit allt för aktiva i att förstärka laget under sommaren, men att plocka tillbaka Radim Vrbata kan visa sig vara ett genidrag. Han är god för minst 25 mål och är en matchvinnartyp som alla lag behöver. 


Värsta förlust: Steven Reinprecht

Steven Reinprecht är en pålitlig veteran som behärskar både center- och forwardsrollen och hans defensiva spel och snabbhet kommer att saknas i Phoenix. Det är dock en förlust som är överkomlig om truppens ungdomar utvecklas som de förväntas. 


Årets poängkung: Shane Doan

Shane Doan har vunnit Coyotes interna poängliga under de senaste fem säsongerna, och kommer att göra så även under den kommande säsongen. Ungtupparnas utveckling ger inte bara Doan konkurrens i poängligatoppen, det kommer även att sporra honom till att producera ännu mer. 


Årets nykomling: Sami Lepisto

Det är inte många yngre förmågor som tros kommer lyckas slå sig in i Coyotes trupp, men Sami Lepisto är en av dem. Finländaren kan transportera pucken bra och vet var han ska göra av den. En bristande fysik är dock ett orosmoln, men Lepisto kommer inte att göra bort sig på NHL-nivå. 


Årets genombrott: Martin Hanzal

Martin Hanzal har alla förutsättningar för att bli en enorm offensiv kraft i NHL, men måste bli jämnare och se till att dyka upp till varje match. Hans fysik och skridskoåkning gör honom till en powerforward att räkna med, och kan han bara lägga sig till med en mean streak kommer han att bli en fruktad center i Western Conference. 



###

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26.
27.
28.
29. Phoenix Coyotes
30. Colorado Avalanche

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2009-09-02 07:00:00
Author

Fler artiklar om Arizona