SvenskaFans rankar: 12. Phoenix Coyotes
Förra årets överraskningslag hette Phoenix Coyotes och detta lag som kantats av ekonomiska problem har plötsligt blivit lite av en dark horse. Sedan coach Dave Tippett kom till klubben efter att ha lämnat Dallas Stars har hockey blivit roligt i Arizona, både för spelare och fansen på läktarna. Förhoppningsvis kan den kommande säsongen bli än bättre än den föregående säsongen, någonting tiden får utvisa men det ser verkligen lovande ut.
Under snacket inför förra säsongen var de flesta eniga om att Phoenix Coyotes skulle harva i botten av Western Conference och att nå slutspel skulle bli väldigt svårt. Efter många år av ekonomiska problem och ihärdiga rykten om att laget än en gång skulle flytta var det inte någon stor skara som trodde att laget skulle kunna vara med och slåss på allvar.
När säsongen var till ända var det en hel del av dessa kritiker som fick erkänna att de hade fel, laget från den amerikanska södern hade förvånat alla genom att spela ett disciplinerat spel kryddat med en kvick offensiv signerat den nya coachen Dave Tippett som hämtats in från Dallas Stars. Den förra coachen och tillika legenden Wayne Gretzky hade under sina fem år i klubben inte lyckats få laget att prestera på den nivå man förväntats göra och tillslut valde man att gå skilda vägar med kanadensaren som alltså ersattes av Dave Tippett som med sitt ledarskap fick det unga laget att spela hungrigt och intensivt. Det tog tyvärr stopp redan i första omgången av slutspelet mot Detroit men prärievargarna var väldigt nära att skrälla mot det så kallade ”svensklaget” och den här gången kan laget mycket väl passera den första slutspelsomgången. Det som krävs är att man fortsätter spela den offensiva och energiska hockey som coach Tippett införde i laget förra säsongen.
Sommaren har innebärt en del förändringar i laget där man har behållt större delen av kärnan, tyvärr har man förlorat en av sina viktigaste pjäser i försvaret när Zbynek Michalek lämnade som free agent och skrev på för Pittsburgh Penguins. Detta kan bli lagets fall men man ska aldrig säga aldrig när det gäller prärievargarna från Arizona. Märkligt nog har man inte direkt skrivit kontrakt med någon annan storback och det här kan bli lagets stora akilleshäl med tanke på att en av lagets fysiska backar inte kommer att kunna spela den här säsongen pga skada, då pratar vi alltså om Kurt Sauer.
Istället för att förstärka försvaret har lagledningen lagt fokus på de offensiva pjäserna. Bland annat har man hämtat in veteranen Ray Whitney som free agent från Carolina Hurricanes vilket ger laget en spelare med ledarskap och viktig slutsspelsrutin som åtminstone har en säsong kvar att ge. Något som kan bli värdefullt i den unga truppen som trots allt nu har en härlig mix av gammalt och ungt vilket aldrig är någonting negativt. Förutom detta har man fixat nya kontrakt med både yttern Lee Stempniak men också med den tunge centern Martin Hanzal som även han är en viktig del av det här lagbygget. Som ett extra plus på kontot har man för en knappt vecka sedan skrivit kontrakt med den defensive centern Eric Belanger. Sammanfattningsvis så har laget potential och kanske kan det bli en väldigt rolig vår om prärievargarna från öknen får sitt spel att stämma samt lyckas hålla en godkänd nivå i defensiven, då kan man bli lite av en dark horse den här säsongen.
Målvakter:
Med tanke på hur bra det gick för Ilya Bryzgalov förra säsongen är det svårt att se någon annan mellan stolparna. Ryssen som kom till laget från Anaheim vid trading deadline 2008 har imponerat och ser man till förra årets statistik med 92% i räddningsprocent och ett GAA på 2,29 så är det en riktig klassmålvakt man har. I vintras belönades han dessutom med en plats i Rysslands OS-lag och med tanke på den mördande konkurrensen kändes detta som en liten skräll. Med honom i målet kan vilket försvar som helst lita på sin målvakt till hundra procent.
Precis som förra säsongen är det Jason LaBarbera som får agera backup bakom den ryske målvakten. LaBarbera, som tidigare i sin kariär inte direkt varit den mest stabile, har ryckt upp sig en del och gjorde väl godkänt ifrån sig under föregående säsong. Det kommer troligen inte bli så många matcher för honom men han är en fullt kapabel backup som heller inte är den som klagar av att sitta på bänken. Han gör helt enkelt sitt jobb i det tysta. 2009-10 fick LaBarbera vakta kassen i 17 matcher där han enbart släppte 33 puckar bakom sig totalt vilket gav ett snitt på 2,19 vad det gäller insläppta mål.
Backar:
Efter förlusten av Michalek sätter laget nu sitt hopp till den unga talangen Keith Yandle som förra säsongen stod för ett litet genombrott med 41 poäng på 82 spelade matcher. Utvecklingskurvan för Yandle har gått stadigt uppåt sen debuten 2004-05 och förhoppningsvis kan han nu ta det där sista lilla steget och visa vilken potential han besitter.
Vid hans sida i det första backparet lär vi få se veteranen Ed Jovanovski som trots sin ålder är en duktig försvarsspelare och given i laguppställningen. Han må ha tappat ganska mycket av den offensiva förmåga han hade i början av detta sekel men med tanke på hans erfarenhet och placeringskänsla kommer han spela en viktig roll i laget även den här säsongen.
I det andra backparet lär vi få se förra årets straffspecialist och tillika veteran Audrian Aucoin som haft en utmärkt tid i laget sen han anlände från Calgary Flames. Även här har vi alltså en veteran som dessutom har ett fruktat hårt skott och vi lär få se honom spela mycket i powerplay från blålinjen där han är redo att avlossa sin bössa. Med honom i laget kommer motståndarna att inte vilja stå ivägen när skott kommer.
Tillsammans med Aucoin hade Kurt Sauer varit den givne spelaren men tyvärr kommer han inte att kunna spela den här säsongen pga de whiplashliknande sympton han visat. Detta har kommit som en biverkan av den överkroppsskada han drabbades av under den föregående säsong, en skada som sätter honom ur spel vilket är tråkiga nyheter för prärievargarnas lag.
Istället lär nyförvärvet Nolan Yonkman få chansen i det andra backparet. Han hämtades in under sommaren från Nashville Predators och med tanke på Kurt Sauers skada lär Yonkman få mer istid. Detta är dock lite av en chansning, det kan vara så att den store amerikanen ställs utanför laguppställningen men frågan är vem som isåfall skulle ta hans plats. Lagledningen kanske redan nu ger svenske Oliver Ekman-Larsson mycket istid i NHL.
Som tredje backpar är det en väldigt öppen historia och det finns många i laget som kommer att konkurrera om dessa platser där vi bland annat då har svenskarna Johan Ahnelöv och Oliver-Ekman Larsson i organisationen men när det gäller dessa två lär de få konkurrera om de sista utfyllnadsplatserna. Tipset är att Derek Morris och finländaren Sami Lepistö kommer att agera tredje backpar. Morris som tidigare spelat för Phoenix har efter en vända i Rangers och Bruins återvänt till klubben. Han är en spelare som ibland har lite svårt med försvarsspelet men oftast är han stabil och funkar bra som femteback. Förra säsongen spelade han 18 matcher för prärievargarna och stod för en godkänd insats där han slutade på +4 i plusminus statistiken.
Tillsammans med honom finner vi alltså finländaren Sami Lepistö som även han stod för en okej säsong 2009-10. På sina 66 matcher gjorde han elva poäng fördelat på ett mål och tio assist. Det som dock utmärker sig är hans plusminusstatistik där han slutade på hela +14 vilket får ses som riktigt bra.
På läktaren och precis utanför laguppställningen finns det alltså viss talang med tanke på att man då har det svenska löftet Oliver-Ekman Larsson i organisationen. Larsson som gjort utmärkta säsonger i Leksand trots sin ringa ålder kommer gå en ljus framtid till mötes som hockeyspelare. Vissa har till och med jämfört honom med Nicklas Lidström i spelstilen vilket inte är en dålig komplimang.
Förutom de två svenskarna har man tillgång till David Schlemko som förra säsongen fick chansen i 17 matcher där han gjorde fullt godkänt ifrån sig. Det ska hur som haver bli intressant att se hur laget klarar sig utan Zbynek Michalek som klippan bland försvararna.
Forwards:
När man pratar om Phoenix Coyotes är det svårt att inte tänka på den spelare som bärt laget på sina axlar under väldigt många år, du tänker säkert redan själv på kanadensaren och lagkaptenen Shane Doan. Han har verkligen agerat pappa i laget de senaste säsongerna samtidigt som han ständigt varit den trogna poängmakaren. Doan har prenumererat på priset som vinnare av lagets interna poängliga och det är svårt att se om någon ska kunna hota honom att ta den titeln även denna säsongen. Som lagkapten är han klippt och skuren med tanke på hans erfarenhet som spelare och på hans ypperliga ledaregenskaper.
Vi lär få se en hel del experimenterande i linorna under början av säsongen men högst troligt är det att Lee Stempniak får gå in och axla rollen som högerytter i förstakedjan. Stempniak som hämtades in från Toronto Maple Leafs under förra säsongens trading deadline. På de matcher Stempniak hann spela för laget gjorde han en grym insats med 14 mål på 18 spelade matcher och förra året slog han faktiskt sitt
personliga rekord i antalet gjorde mål på en säsong med 28 baljor totalt. Det var ett mål mer än vad han lyckades med under sin bästa tid i St Louis Blues så potential har han absolut. Förhoppningsvis kan han ge laget ytterligare en dimension vad det gäller målskyttet.
I samma lina som de två förstnämnda herrarna lär vi få se Wojtek Wolski som verkligen funnit sin plats i laget. Den polske spelaren som alltid setts som en duktig lirare hade det svårt i slutet i sin förra klubb Colorado Avalanche men sen han kom till Arizona har han verkligen visat vilken bra spelare han kan vara. Under början av campet har Wolski fått spela center och rimligtvis lär han inleda säsongen som just detta.
Det är verkligen stenhårt i konkurrensen om de offensiva platserna i det här laget med tanke på att man under sitt training camp har bjudit in centern Kyle Wellwood, i nuläget är det osäkert om han kommer att få något kontrakt med Phoenix. Under sommaren har man hur som helst hämtat in Stanley Cup-vinnaren Ray Whitney som faktiskt lite överraskande valde att krita på för Arizonalaget. I och med denna ankomst har man flera spelare i truppen med ovärderlig rutin som är ack så viktigt. Förra säsongen var en absolut godkänd sådan för kanadensaren som på 80 matcher stod för 58 poäng fördelat på 21 mål och 37 assists. Detta är en bra förstärkning till prärievargarnas secondary scoring.
En annan som kommer hjälpa till med poäng och mål är tjecken Radim Vrbata. Han har alltid varit en målfarlig spelare och med sitt aviga spel är han väldigt svårstoppad när han är på spelhumör. Ibland kan han som många andra tjecker verka lite loj men för det mesta är han en spelare som kämpar och ger allt för sitt lag. Förra året noterades han för 43 poäng fördelat på 24 mål och 19 assists. Om det är någon som ska kunna utmana om titeln gällande den interna poängligan så är det den högerskjutande Vrbata.
Som center här hittar vi troligtvis den store och tuffe Martin Hanzal som även han besitter en härlig offensiv potential, enda problemet är att han haft problem med sin inställning. Det som krävs är att han tar fram sin inre kämpe oftare än vad han gör i nuläget. Förra säsongen spelade han alla lagets matcher i grundserien utom en vilket gav en poängskörd på totalt 33 poäng fördelat på 11 mål och 22 assists. Fortsätter han att utvecklas kan det mycket väl bli fler poäng från hans sida den här säsongen.
För knappt två veckor sen hämtade man in en annan veteran för att få än mer djup på centerplatserna, för att tala klarspråk pratar jag om Eric Belanger som förra säsongen representerade både Minnesota Wild och Washington Capitals. När det kommer till Belanger har laget fått in ännu en rutinerad räv och han kommer bli viktig för lagets penalty killing. Dessutom är han både en duktig tekare och lite av en defensivspecialist vilket är självklara positiva egenskaper för en center.
Till vänster är det högst troligt att coachen väljer att sätta den ettrige Scottie Upshall som tyvärr haft en hel del skadeproblem de senaste åren där senast i raden var en knäskada han fick i en match mot Calgary förra säsongen. Denna skada har han nu återhämtat sig från, tack vare sommarens effektiva rehabliteringsträning. Upshall som tidigare spelade i Philadelphia är som klippt och skuren för en tredjekedja då han är jobbig att möta i sin forechecking samtidigt som han kan producera poäng.
Högerplatsen i den här kedjan tippas axlas av tjecken Petr Prucha som gjorde en bra säsong förra året. Kanske inte poängmässigt men han stod ändå för viktig kämpaglöd vilket påverkade hela laget. Sedan han kom från New York Rangers har det blivit 32 poäng på totalt 108 matcher. Han är en kille som gör bra ifrån sig när han är på isen.
Inför den föregående säsongen skrev man ett kontrakt med Vernon Fiddler från Nashville Predators och detta var en nyttig värvning som gjorde bra ifrån sig. Fiddler värvades för att ge laget lite mer stabilitet och rutin längre ner i kedjehiarkin vilket blev lyckat. Han spelade totalt 76 matcher för sitt nya lag och på dessa samlade han ihop 30 poäng samtidigt som han även noterades för +13 i plusminusstatistiken. Han lär få spela samma roll även den här gången.
Ihop med den precis nämnde man hittar vi en annan stabil lirare, nämligen Taylor Pyatt som under sin tid i Vancouver Canucks alltid gjorde allt i sina byten. Detta fortsatte han i och med flytten till Phoenix Coyotes vilket förra säsongen resulterade i 23 poäng på 74 spelade matcher. Pyatt är en perfekt spelare för en fjärdekedja med tanke på sin storlek, det är tufft att möta en kille som honom på isen. Han viker inte ner sig och i dagens hockey är det viktigt att killarna i de lägra kedjorna också kan göra poäng om så krävs. Ett uppdrag som Pyatt absolut kan sköta på ett föredömligt sätt.
Som det sista hjulet i detta lag finner vi en annan nordisk spelare i Lauri Korpikoski som även han har potential att bli en bra spelare. Detta blir finländarens tredje säsong i ligan om man bortser från den ynka slutspelsmatch han gjorde säsongen 2007-08 för New York Rangers. Han har inte riktigt blommat ut till sin fulla potenial men det finns en fullgod chans att detta sker den kommande säsongen.
Bakom den här mannen är det flera spelare som knackar på dörren till att få en plats i laget. Vi har den unge Viktor Tikhonov som i princip när som helst kan debutera i prärievargarnas tröja. När det krävs lite tuffare tag mot visst motstånd finns även hårdingen Paul Bissonnette att tillgå men det lär inte bli särskilt många gånger vi får se honom på isen. Vi har även centern och den duktige tekaren Andrew Ebbett i truppen som under den här sommaren hämtats in från Minnesota Wild som free agent. Som grädden på moset finns det även en dansk i laget, nämligen Mikkel Bödker som förra säsongen hade det lite tufft men han är kompetent nog att slänga in vid skador eller om tränaren vill ha lite förändring i laget. För all del får vi heller inte glömma lagets centertalang Kyle Turris.
Det var alltså genomgången av den här truppen, för alla de fans till Phoenix Coyotes kan drömmarna om en positiv säsong mycket väl gå i uppfyllelse. Man kommer garanterat att slåss om en slutspelsplats och lyckas tränaren få alla bitar på plats blir det svårt för laget att inte hamna bättre än sin sjundeplacering i den västra tabellen från den föregående säsongen.
Nyckelspelare:
Ilya Bryzgalov, Keith Yandle, Ed Jovanovski, Shane Doan, Eric Belanger
Nyförvärv:
Ray Whitney, free agent, från Carolina Hurricanes
Andrew Ebbett, free agent, från Minnesota Wild
Eric Belanger, free agent, från Washington Capitals
Nolan Yonkman, från Nashville Predators
Förluster:
Zbynek Michalek, free agent, Pittsburgh Penguins
Robert Lang, free agent – klubb okänd
Mathieu Schneider, free agent
Svenskar:
Oliver Ekman-Larsson, back
Johan Ahnelöv, back
Coach:
Dave Tippett (andra säsongen)
Preliminär lagupställning:
Shane Doan – Wojtek Wolski – Lee Stempniak
Ray Whitney – Martin Hanzal – Radim Vrbata
Scottie Upshall – Eric Belanger - Petr Prucha
Lauri Korpikoski – Vernon Fiddler – Taylor Pyatt
Keith Yandle – Ed Jovanovski
Nolan Yonkman – Adrian Aucoin
Sami Lepistö – Derek Morris
Andra notabla spelare: Al Montoya, Mikkel Bödker, Andrew Ebbett, Viktor Tikhonov, Kyle Turris, Oliver Ekman-Larsson, Johan Ahnelöv, Paul Bisonnette, Brett Maclean
Lagets poängkung: Radim Vrbata
De senaste åren är det Shane Doan som stått för otaligt många poäng men kanske är det dags för ett tronskifte på platsen som vinnare av lagets interna poängliga. Magkänslan säger att det iår kommer vara Radim Vrbata som kommer producera mest framåt för prärievargarna även om det säkert finns dem som anser att Doan är helt ohotad. Jag kör lite av en chansing att det lär bli en jämn historia mellan dessa två herrar och förvänta er en kamp ända in i det berömda kaklet.
Bästa värvningen: Ray Whitney
Med tanke på att laget inte direkt gjort några större värvningar faller valet tämligen enkelt på veteranen och tillika pålitlige poänggöraren Ray Whitney som förra säsongen stod för 58 poäng fördelat på 21 mål och 37 assists. I Carolina axlade han trots sin ålder en stor roll och var en av lagets viktigaste spelare. Det ska bli väldigt intressant att se vad han kan uträtta i Phoenix. En sak är i alla fall säker, med honom i laget har organisationen en väldigt bra och spännande mix av veteraner och unga spelare som kan leda långt.
Värsta förlusten: Zbynek Michalek
Utan tvekan är den värsta förlusten Zbyniek Michalek som spelade en viktig roll i förra årets lag. Med sin kombination av defensivt arbete och offensiv förmåga gjorde han ett stort jobb under säsongen vilket gör att vissa fans känner sig osäkra och tveksamma till hur det ska gå för laget utan den spelskicklige backen i startuppställningen.
Årets nykomling: Oliver Ekman-Larsson
Med tanke på att truppen är väldigt tunn vad det gäller backar är det väldigt troligt att svenske Oliver Ekman-Larsson kommer att få en del speltid den här säsongen, mer än vad som kanske förväntades från början. Det lär bli intressant att se vad den unge nittonåringen kan utföra på den här nivån men vi vet sen tidigare att han besitter många egenskaper som är viktiga för en back i den moderna hockeyvärlden.
Årets genombrott: Martin Hanzal
Hanzal har trots allt spelat några år i NHL men inte riktigt kommit till sin fulla rätt. Under dessa år har han samlat på sig värdefull rutin och det känns som att det sista steget i utvecklingen kan tas under den kommande säsongen. Tjecken är en stark spelare med god spelförståelse och får han bara pli på sin vilja att ge allt i alla matcher är genombrottet ett faktum.
###
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12. Phoenix Coyotes
13. Buffalo Sabres
14. Ottawa Senators
15. St. Louis Blues
16. Nashville Predators
17. Anaheim Ducks
18. Colorado Avalanche
19. New York Rangers
20. Montreal Canadiens
21. Calgary Flames
22. Atlanta Thrashers
23. Toronto Maple Leafs
24. Minnesota Wild
25. Dallas Stars
26. Carolina Hurricanes
27. New York Islanders
28. Columbus Blue Jackets
29. Edmonton Oilers
30. Florida Panthers