Lagbanner
Lär känna - Victor Söderström: "Jag kommer att åka över direkt när säsongen är slut"

Lär känna - Victor Söderström: "Jag kommer att åka över direkt när säsongen är slut"

Jag har alltid varit fascinerad av unga talanger och deras utveckling genom åren. Framförallt intresserad av hela proceduren kring hur det går till när de blir draftade och vad som händer med deras karriärer då. Jag är extra intresserad av Arizona Coyotes talanger, så jag valde att kontakta några av dem. Förra gången var det del ett av min intervju med Victor Söderström. Nu presenterar jag - del två.

Innan NHL-säsongen drar igång så är det Rookie-Camp och Veterans Training Camp. På rookie campen deltar återigen samtliga prospects. Under denna tid så åkte laget över till Anaheim - som ligger söder om Los Angeles i Kalifornien - för att spela några rookiematcher. Veterans Training Camp är ”huvud träningslägret” kan man säga. Där deltar alla som redan har en plats i NHL - samt de unga killarna med kontrakt så som Söderström och Barrett Hayton. Men även ett fåtal killar från rookie-campen blir inbjudna.


Ekman-Larsson och Jakob Markström

Rookie-camp och rookie-matcher i Anaheim. Anaheim som är ett väldigt behaglig stad både klimatmässigt och när det gäller nöjen. Berätta lite om det?
- Ja precis. Det är ju nästan som en turnering. Man möter tre andra lag. Vi var där i fyra dagar. Anaheim var fint och så men jag tycker att Phoenix var bättre faktiskt.

Någon speciell du gillar att titta på och spela med?
- Barrett Hayton. Vi spelade mycket ihop på försäsongen. Honom gillar jag.

Sedan var det dags för Veterans Training Camp.
- Det var häftigt - den startar ju en dag efter rookie-campen. Så när jag kom hem ifrån Anaheim så var det bara att flytta in hos Oliver. Han förklarade lite hur allt kommer att vara så att jag känner mig beredd.

Du nämner att du bodde hemma hos Oliver Ekman-Larsson under tiden. Hur var det?
- Jättebra. Grym kille. Man förstår att han är kapten för ett NHL-lag. Bra förebild för många och även för mig. Genuint snäll - han behandlar andra som han själv vill bli behandlad. Han tog hand om mig jättebra - visade och lärde mig mycket saker.

Oliver bor i Scottsdale som ligger en bit öster om arenan och norr om Phoenix Downtown. Vad tyckte du om det området?
- Det var väldigt fint. Mycket fina hus och bostadsområden. Det är nog där de flesta bor i laget. Bra shopping med.

Någon annan mer än OEL som du kom lite närmare?
- Det var väl alla svenskar egentligen. Carl Söderberg och Niklas Hjalmarsson. Jag hängde även mycket med Barrett Hayton.

Hur är dialogen mellan tränare och prospects under camperna? Blir det mycket utvecklingssamtal osv?
- De har väl egentligen bara möten med de som ska åka hem. När man väl är där så är det mest små detaljer man diskuterar och en del på isen. Men inget speciellt.

Det blev ett par försäsongsmatcher - där det även blev ett mål ifrån din klubba emot Vancouver Canucks. Berätta lite om det?
- Ja, det var ju i arenan som jag blev draftad i också. Det var häftigt. Allra helst att få göra mål på "Markan"(Jakob Markström) det var riktigt roligt. Han känner jag ju sedan tidigare. Pappa har tränat honom tidigare i J20. Då var jag en liten dryg åtta-åring som sprang runt i hallen och sprutade vatten på honom.

Vem var häftigast att möta?
- Ja du, svårt att säga. Jag mötte många bra - men Elias Pettersson var grym och Ryan Getzlaf i Anaheim Ducks var häftig att möta också. Så någon av dem.

Var du någonsin starstrucked?
- Ja men litergrann. Det var häftigt att stå med dem på isen. Men när man väl är i det så fokuserar man på sig själv.

Efter att ha imponerat på campen så togs beslutet att du skulle lånas ut till Brynäs hela säsongen. Hur gick tankarna när du inte tog en plats Coyotes? Blev du besviken eller var det väntat?
- Ja, det är klart att man blev besviken. Det hade gått så himla bra och det tyckte de också. De ville att jag skulle börja säsongen i AHL med Tucson Roadrunners. Men innan jag skrev på så ville jag ha det skrivet i kontraktet att om jag inte tar en plats i NHL så vill jag välja själv vart jag ska spela. Och redan innan jag åkte över dit så sa jag till mig själv att ”blir det som så att jag inte tar en plats - så vill jag åka hem och spela med Brynäs”.
Vi pratade lite om hur det skulle bli att spela i AHL och det hade också varit bra för utveckligen. Men tillslut så kom vi fram till att spela hemma i Gävle ett år till. Att bo med familjen och alla vänner runt omkring skulle nog bli nyttigt för mig i längden.

Tror du att du hade fått chansen i NHL om du hade stannat?
- Ja, det tror jag väl - eftersom att de haft några backskador under säsongen. Så ja det tror jag. Jag har ju haft bra kontakt med John Chayka under säsongen och han har sagt det.



Framgångsrikt backpar i Junior-VM

Runt jul och nyår varje år så spelas junior-VM som är en landslagsturnering för de allra bästa spelarna under 20 år. Denna turnering har i princip alla utav dagens NHL-stjärnor deltagit i. Det är en turnering som de flesta drömmer om att få spela.

Du blev nobbad i den första truppen till JVM. Du uttryckte att du var chockad och besviken. Kan du berätta lite om hur tankarna gick just då och hur går man vidare?
- Ja, jag var ju chockad och besviken. Jag vet att det hade varit surr redan säsongen innan om att jag var på gränsen att komma med det årets trupp. Så då tänkte man väl lite mer att den här säsongen borde man komma med eftersom att det hade gått så bra i Brynäs och jag hade fått spela mycket. Det är klart att man blev besviken och chockad. Men det var ju bara att försöka glömma det så fort som möjligt, gå vidare och fokusera på Brynäs.
Men sen så kom jag ju med i truppen tillslut. Då var det bara att åka dit och göra sitt bästa.

De var en lättnad att komma med antar jag?
- Ja men så var det. JVM har man alltid kollat på sen man var liten. Så det var en häftig upplevelse.

Väl på plats så fick du chansen i första backpar tillsammans med Toronto Maple Leafs-talangen Rasmus Sandin. Var det en roll du hade förväntat dig?
Jag hade väl inte riktigt tänkt på någon roll så. Direkt när Tomas Montén ringde så berättade han att det var så han hade tänkt det. Det var bra. När Rasmus var i Brynäs så spelade vi lite ihop i både U16 och J18. Så vi kände varandra sedan tidigare och spelar bra ihop. Det var roligt att spela med honom.

Ni bildade tillsammans ett av turneringens bästa backpar. Hur var det att spela med Rasmus och vad gjorde er så framgångsrika?
Det var jättekul. Rasmus är en väldigt bra spelare. Jag tror vi har en ganska lik spelstil. Vi är båda mer offensivt lagda. Men det som gjorde oss så framgångsrika var vårt passningspel och spelförståelse. Jag tror att både jag och han är bra på att värdera lägen när man ska följa med i anfall och inte. Sen är vi båda skickliga backar så vi kunde gör lite grejer själva och ta oss förbi några försvarare och spela upp den andra för att få ett läge. Vi spelade med bra passningspel och bra kreativitet skulle jag säga.

Du fick även göra ett straffmål under turneringen. Är du lite utav en straffspecialist?
- Ja det var kul att jag fick lägga en. Jag har väl alltid tränat mycket på straffar ända sen jag var liten. Man har alltid tyckt att det varit roligt att försöka hitta på nya varianter. Det är kul när man får chansen att ta en straff och kul att få sätta den i JVM också.

Ni bodde i Ustron som ligger i Polen ungefär en halvtimme från arenan. Vad fanns det att göra där? Vad sysselsatte ni er med när det inte blev ishockey?
- Inte så jättemycket faktiskt. Det var 40 minuter till hallen ungefär. Det blev mest att man hängde på hotellet.

Det var en hel del Coyotes-talanger under turneringen. Hur går tugget under match mot dem?
- Det är inte så mycket under matcherna. Det blir mer när man tackar och så att man frågar hur säsongen går osv. men inget speciellt.

Att åka ut mot Ryssland för att sedan ladda om för bronsmatch. Det låter svårt?
- Ja men så är det ju. Det var väldigt svårt. Men alla tänkte väl att det hade varit surt att inte ta medalj.

Hur firade ni bronset?
- Inget speciellt. Vi flög hem tidigt. Jag tror vi åkte från hotellet runt 05:30 dagen efter. Det blev middag på hotellet sen gick vi och la oss.

Snabba ryck hem till Sverige och spel med Brynäs igen alltså. Blir det en omställning eller är det som att du aldrig varit borta?
- Det var enkelt. Det var inget speciellt.



”Jag kommer att åka över direkt när säsongen är slut”

Victor har hittills mäktat med fjorton poäng på 29 matcher 4+10 för sitt Brynäs. De kämpar just nu för att ta sig till slutspel då de i skrivande stund ligger tre poäng bakom Växjö Lakers för en plats i play-in.

Du gör det väldigt bra i Brynäs och snittar ungefär ett halvt poäng per match. Jag förstår att fokuset ligger på den här säsongen. Men har det varit något snack om att åka över till öknen när säsongen i Sverige är över?
- Ja, jag kommer att åka över direkt när säsongen är slut.

Blir det AHL då eller vad är tanken?
- Det vet de inte ännu. Det får vi se. Just nu ligger fokuset på Brynäs och att vi ska gå till slutspel för att gå så långt som möjligt - och om det tar slut så tar vi itu med Arizona då.

Jag frågade Axel Bergkvist hur dialogen mellan Arizona Coyotes och er prospects var under säsong och eftersom att han bor i Kanada så hörs de ofta av och de kommer även till honom i Kitchener och kör ispass då och då. Hur funkar det för dig som bor i Sverige? Hur är kontakten?
- Ja, de har kommit över hit till Sverige. Det är en kille här just nu som åker hem på lördag. Jag tror att de har kommit över 5-6 gånger ungefär och kört is - så det är jättebra.

Vad gör ni då?
- Det är deras back development coach som är här. Vi kör mycket detaljer i backspel och sådant.

Följer du Coyotes något denna säsongen?
- Ja det gör jag. Jag kan ju inte kolla så mycket live förutom när de har tidiga matcher. Men jag kollar highlights varje morgon.

Har du någon favorit att kolla på?
- Taylor Hall nu när han kommit in. Det är en bra spelare. Men det är många som är bra. Phil Kessel, Oliver Ekman-Larsson, Clayton Keller. Ja, många bra helt enkelt. Garland har haft en bra säsong hittills också.

På tal om Taylor Hall, hur gick tankarna när de bytte till sig honom. En superstjärna som du förmodligen sett en del av?
- Det är jättehäftigt. Det kom lite som en chock. Bra trejd av GM John Chayka. Jag tycker inte att vi gav bort så mycket emot vad vi fick. Så de är jättebra.



”Jag känner mig iallafall redo”

Framtiden ser lovande ut för Victor Söderström och Arizona Coyotes. Jag personligen hoppas och tror att han kan bli en ordinarie back redan nästa säsong - för att sedan kunna klättra i hierarkin och bli en toppback i hela ligan. Och en sak är säker, grabben vet vad han vill och han tror på sig själv. Det tillsammans med hans enorma talang och hockey-verktyg kommer att ta honom långt i karriären.

Det måste vara kul för dig att klubben visar att de satsar. Just för framtiden skull där du ingår. Framförallt om Taylor Hall signar i sommar också.
- Ja exakt. Så är det verkligen. Jag tycker vi har ett väldigt ungt lag som bara blir bättre för varje år som går.

Många ser dig och Jakob Chychrun som ett framtida stjärnpar i NHL och Coyotes. Har du någon koll på honom som spelare och hur känner du inför det?
- Det är kul att många ser oss som det. Jag känner Jakob bra. Det är en bra kille - han är en av de jag pratade mest med när jag var där borta.
Han är en väldigt stark back som skjuter hårt. Lite mer shut-down. Han är en jäkligt bra back.

Känner du dig redo för NHL?
- Ja det tycker jag väl. Som vi sa där tidigare - när jag var där i början av säsongen så var jag besviken över att jag inte tog en plats. För det hade ju gått så himla bra och så.
Jag hoppas att jag är redo. Jag känner mig iallafall redo. Och om jag inte tar en plats redan efter säsongen med Brynäs nu - så har jag en lång sommar att blir starkare på. För det är väl det jag behöver bli för att klara av det ännu bättre. Men jag ska se till att vara så redo som möjligt när nästa säsong startar.


Med det så tackar vi Victor för att han tog sig tid för en pratstund. Det har varit både lärorikt och intressant att få göra denna intervju. Vi önskar honom all lycka i framtiden. Det ska bli jättespännande att se vad han kan uträtta i Coyotes-uniform.

Egron Josefssonegron.josefsson@hotmail.com@EgronJosefsson2020-02-27 08:00:00
Author

Fler artiklar om Arizona