Lagbanner
Lugnet före stormen
Zacha har varit grym senaste tiden

Lugnet före stormen

Det är som Gandalf säger "the big breath before the deep plunge" som gäller nu. En fin rad med matcher som satt oss i ett fint läge inför avslutningen av serien. Snart är det dags på riktigt.

Resultat:
Florida Panthers-Boston Bruins 3 - 4
Tampa Bay Lightning-Boston Bruins 3 - 1
Washington Capitals-Boston Bruins 2 - 3 efter straffar
Nashville Predators-Boston Bruins 0 - 3
Carolina Hurricanes-Boston Bruins 1 - 4
Boston Bruins-Florida Panthers 3 - 2 efter förlängning
Boston Bruins-Carolina Hurricanes 1 - 4

Vi har mött idel bra lag under den här perioden och att då lyckas ta 10 av 14 poäng när dessutom fem av matcherna spelades på bortaplan är otroligt starkt.
Vi har hittat något mer rätt i formationerna framåt där Montgomery har sökt och förändrat i princip varje match är känslan. En sak är solklar och det är att vår förstakedja när vi går in i slutspelet kommer bestå av Danton Heinen, Pavel Zacha och David Pastrnak.

Förmodligen kommer andrakedjan bestå av Brad Marchand, Charlie Coyle och Morgan Geekie. Men där skulle man kunna byta ut Geekie mot exempelvis Frederic eller DeBrusk om det inte skulle fungera så bra som man vill.

Det är verkligen längre ner i hierarkin som det gäller att försöka hitta helt rätt inför vad som komma skall. Men det vi med säkerhet kan säga är att ordinarie spelare kommer vara Trent Frederic, Jake DeBrusk och Jesper Boqvist. Det baserar jag på hur bra Frederic har varit under hela säsongen på ett kontinuerligt vis. DeBrusk är inne i en till formsvacka efter att ha varit ruskigt het efter trade deadline men även om han inte levererar framåt så är han viktig i det defensiva spelet och en tillförlitlig spelare över hela isen. Boqvist har under andra halvan av säsongen verkligen bevisat att han hör hemma på den här nivån och även han har visat att han är en pålitlig spelare.

Bakom dom här nio spelarna är det egentligen helt öppet och nu på lördag kommer vi att få in Patrick Maroon också som jag hoppas kommer komma in och bevisa för oss att han ska vara en given spelare i laget. Han kan, om han är frisk och når toppen av sin förmåga, göra väldigt stor skillnad i ett slutspel där hans spelstil passar perfekt. Det ska bli väldigt spännande att se honom i vår tröja och vi håller tummarna för att han gör skillnad dom kommande veckorna.

James Van Riemsdyk är också en spelare som jag hoppas kan komma ur sin formsvacka för det kommer vi behöva att han levererar när det hettar till. Han ska stå framför mål i powerplay och gröta in mål och styra in puckar. Dessutom ska han kunna bidra i en tredje eller fjärdekedja och vara tillförlitlig i fem mot fem-spelet. Han visade med besked under första halvan av säsongen vilken kapacitet han besitter men under andra halvan så har han inte fått det att funka och också blivit satt på läktaren. Där ska han absolut inte vara känner jag.

John Beecher är nästa spelare som jag hoppas kan vara en center som vinner tekningar för fjärdekedjan, och tar en hel del defensiva sådana också där man skjuter spelet framför sig. Tar bort pucken från eget område, skickar den framåt i banan och i slutänden tar ett byte när man har förflyttat spelet till den offensiva delen istället. Han har också visat potential i poänggörandet och det kommer vara fruktansvärt viktigt när det vankas slutspel att ens tredje och fjärdekedjor hittar målet då och då. Lagets offensiva spetsar blir mer bevakade vilket förhoppningsvis kan öppna upp för spelare som Beecher.

Jakub Lauko kan med sin fart och tyngd både göra livet surt för motståndarbackarna på det sättet men han kan också vara en jobbig jävel när det kommer till att få dom ur balans antingen via trashtalk eller genom att helt enkelt ta en fight vid rätt tillfälle. Maroon är ju dock en rejäl uppgradering sett till det sistnämnda så det kan bli svårt för Lauko att få speltid om vi är skadefria.

Justin Brazeau har jag absolut inte glömt, men hans skada kom vid sämsta möjliga tillfälle. Han var inne i en riktigt fin period och gjorde mål på mål och använde sin storlek på ett grymt sätt där försvararna aldrig fick tag i honom när han skyddade pucken och hittade ytor både för sig själv och sina medspelare. Han beräknas vara borta ett tag till och är listad som vecka för vecka. Kan bli en obehaglig överraskning för det laget vi möter i första rundan om han hinner bli frisk tills dess.

Skulle jag bestämma i nuläget skulle våra formationer framåt se ut som följer i första matchen i slutspelet:
Heinen-Zacha-Pastrnak
Marchand-Coyle-Geekie
DeBrusk-Boqvist-Frederic
Van Riemsdyk-Beecher-Maroon

Utanför hamnar då Lauko och Brazeau. Men räkna med att båda dom kommer att få speltid beroende på hur dom tolv första levererar.

Backarna då?
Här har man också försökt fram och tillbaka och roterat väldigt mycket hela säsongen. Nu på slutet verkar man dock ha bestämt sig lite mer kring vilka sex backar som ska göra det till att börja med. Och skulle man behöva förändra så finns det två stycken som är redo i sådana fall.

Här känner jag att man hittat rätt i backparen där alla tre kommer kunna sättas in mot olika sorters motstånd. Börjar vi i toppen så lär det vara Hampus Lindholm och Charlie McAvoy som inleder slutspelet med varandra och man skulle kunna se det som att vi lägger alla dom finaste äggen i samma korg. Men detta är ett backpar som ska kunna spela 25 minuter tillsammans och det kvittar vilka motståndarna ställer på isen, dom här två ska både kunna försvara mot allt motståndarna kastar in och dessutom kunna leverera framåt med mål och poäng. Fysiken står McAvoy för med rejäla tacklingar medan Lindholm suger in motståndarna och inte ger dom något utrymme på så vis.

Andra backparet lär bestå av Matt Grzelcyk och Brandon Carlo. Här hoppas jag att man kompletterar varandra bra med Carlos räckvidd och defensiva storslagenhet tillsammans med Grzelcyks eminenta skridskoåkning och läckra lösningar ur trängda lägen. Grzelcyks offensiv lär få stå tillbaka här men förhoppningsvis kan han hitta fina förstapassningar till forwards som kan ta spelet till andra änden av isen och utnyttja sina färdigheter där.

Tredje backpar kommer bestå av Parker Wotherspoon och Andrew Peeke. Detta kommer vara ett par som helt enkelt ska stänga ner motståndarnas bästa spelare så mycket det bara går genom fysiskt och hårt spel tillsammans med ett ettrigt tjatande på spelare som inte riktigt gillar den sortens uppvaktning. Risken med detta backparet är dock att man kan bli stressade vid hög press från motståndare så det gäller verkligen för båda att spela enkelt till varandra och hitta forwards snabbt. Gör man inte det så kan man skicka pucken sarg ut bara för att göra det enkelt för sig och inte hamna för långa stunder i egen zon.

Bakom dom här sex väntar Kevin Shattenkirk och Mason Lohrei. Veteranen och ungtuppen som har färdigheter i det offensiva spelet båda två. Det finns helt enkelt valmöjligheter för Montgomery att plocka in en eller båda av dom här om man vill se ett mer offensivt spel från backsidan istället för ett mer grisigt sådant om ni förstår vad jag menar. Det gör alltså att backparen lär se ut som följer i första slutspelsmatchen:
Lindholm-McAvoy
Grzelcyk-Carlo
Wotherspoon-Peeke

Utanför hamnar Shattenkirk och Lohrei till att börja med.

Målvaktssidan hoppas jag att man har tänkt till på nu också. Det som har funkat i två raka säsonger nu ska man inte rucka på som man gjorde förra säsongen. Jag förstår och står bakom beslutet att starta Ullmark mot Florida förra säsongen för han gjorde en sanslös grundserie och hade förtjänat det. Samtidigt spelade han med någon form av skada och det gjorde att han inte kom till sin rätt i den serien.

Man borde ha fortsatt rotationen helt enkelt. Nu fortsatte man envist med Ullmark i sex raka matcher innan man gav Swayman den otacksamma uppgiften att starta match sju. 

Nu hoppas jag att man fortsätter rotera vilka vi än får möta. Först och främst för att båda varit i princip exakt lika bra hela säsongen. Man kommer ha två pigga och friska målvakter och man gör det svårare för motståndarna att scouta svagheter när man inte har samma målvakt hela tiden. Faktum är ju att det har funkat hela säsongen och våra målvakter är ligans bästa duo och vi har dom att tacka för otroligt mycket sett till var vi ligger i tabellen.

Jag såg en statistik igår om att ifall vi hade haft ligans snitt på våra målvakter så hade vi haft 96 poäng istället för 107 poäng. En minst sagt stor skillnad.
Jag tänker att vi fortsätter rotationen hela vägen vilket kommer betyda att vi startar första matchen i slutspelet med Jeremy Swayman mellan stolparna. 

Tabelläget Wild Card
1. X Boston Bruins 107 poäng
2. X Florida Panthers 104 poäng 
3.X  Toronto Maple Leafs 101 poäng
------------------------------------
1. X New  York Rangers 110 poäng
2. X Carolina Hurricanes 107 poäng

3. New York Islanders 87 poäng 
------------------------------------
1. X Tampa Bay Lightning 95 poäng 
2. Washington Capitals 85 poäng

3. Pittsburgh Penguins 84 poäng
4. Detroit Red Wings 84 poäng 
5. Philadephia Flyers 83 poäng

Som ni ser är det ett otroligt tight race om dom sista två slutspelsplatserna. Lagen med ett kryss framför är redan klara för slutspel och ser man till hur läget ser ut just nu så kommer vi med stor sannolikhet få möta Tampa Bay Lightning. Vi har tre poäng upp till Rangers med tre matcher kvar att spela så det lär bli svårt att gå förbi dom. Florida skulle kunna gå förbi oss och då finns risken at vi får möta Toronto istället. Men samtidigt skulle Tampa kunna gå förbi Toronto och gör dom det samtidigt som Florida går förbi oss så blir det ändå Tampa Bay för oss.

Det hade ju varit lite spännande att se Maroon mot sitt gamla lag. Men så bra som Lightning har varit under senaste månaden så är dom totalt livsfarliga. En het Vasilevskiy kan vinna vilken serie som helst och med Hedman på backen tillsammans med en makalöst bra Kucherov som lär vinna Art Ross Trophy i år så är det inte en rolig matchup att stöta på redan i första omgången helt enkelt. Vi kan spekulera hur mycket vi vill, vi vet att vi kommer få möta ett fantastiskt bra motstånd och vi behöver verkligen vara på vår allra högsta nivå från start för att kunna ta oss vidare helt enkelt. Vi håller tummarna för att vi har det i oss i år.

Interna poängligan
David Pastrnak 107 (47+60)
Brad Marchand 66 (28+38)
Charlie Coyle 58 (25+33)
Pavel Zacha 56 (19+37)
Charlie McAvoy 46 (12+34)
Trent Frederic 39 (18+21)
Jake DeBrusk 39 (18+21)
Morgan Geekie 38 (16+22)
James van Riemsdyk 38 (11+27)
Danton Heinen 35 (16+19)
Hampus Lindholm 26 (3+23)
Kevin Shattenkirk 22 (5+17)
Matthew Poitras 15 (5+10)
Jesper Boqvist 14 (6+8)
Brandon Carlo 14 (4+10)
Mason Lohrei 13 (4+9)
John Beecher 10 (7+3)
Matt Grzelcyk 10 (2+8)
Jakub Lauko 9 (2+7)
Parker Wotherspoon 8 (0+8)
Justin Brazeau 7 (5+2)
Derek Forbort 4 (0+4)
Anthony Richard 3 (1+2)
Ian Mitchell 2 (0+2)
Milan Lucic 2 (0+2)
Marc McLaughlin 1 (1+0)
Oskar Steen 1 (1+0)
Andrew Peeke 1 (0+1)
Patrick Brown 1 (0+1)

Målvaktsstatistik
Linus Ullmark - 21 vinster på 37 starter, 91,7%, 2,55 GAA, 2 hållna nollor
Jeremy Swayman - 25 vinster på 42 starter, 91,5%, 2,56 GAA, 3 hållna nollor 

Kommande matcher 
Natten mellan 13-14 april 02:05 Pittsburgh Penguins-Boston Bruins
Natten mellan 15-16 april 01:05 Washington Capitals-Boston Bruins
Natten mellan 16-17 april 01:05 Boston Bruins-Ottawa Senators

Tre matcher kvar att spela av grundserien 23/24. Vi har återigen stått för en otrolig bedrift med tanke på vilka förväntningar och vilka förutsättningar vi gick in i säsongen med. Största bedriften är att tappet av Bergeron och Krejci har ersatts rent poängmässigt av Coyle och Zacha. 114 poäng från duon har vi fått med tre matcher kvar fördelat på 58 poäng på Coyle och 56 poäng på Zacha. Det var exakt samma siffror som Bergeron och Krejci slutade på förra säsongen sjukt nog.

Vi har lite slutspelsöden att bestämma innan slutspelet börjar dock. Både Pittsburgh och Washington är inblandade i getingboet där två platser står på spel. Ska Crosby och Ovechkin få spela slutspel igen eller missar man för andra säsongen på raken båda två kanske? Vi står i vägen för deras drömmar och det enda vi ska fokusera på är att hitta ett bra spel, kanske få till något som fungerar i powerplay och hålla oss borta från skador.

Sista matchen blir hemma i TD Garden mot Ottawa som kommer missa slutspel igen. Efter det börjar det bästa och värsta på hela säsongen. Då gäller det att vara redo för vad vi än ställs inför och komma ihop som grupp. Tillsammans ska vi visa att vi är ett grymt bra lag!

Lets go Bruins!
 

Erik HanssonErikhanzzon@hotmail.se@Hanzzzon2024-04-10 20:54:00
Author

Fler artiklar om Boston