Lagbanner
SvenskaFans rankar NHL – Metropolitan Division: 5. New Jersey Devils

SvenskaFans rankar NHL – Metropolitan Division: 5. New Jersey Devils

Känslan är att Devils tog två steg framåt förra säsongen. Tar man ett steg bakåt i den kommande?

New Jersey Devils stod för en trevlig skräll den föregående säsongen och tog sig till slutspel. Detta genom ett fantastiskt upplopp i grundserien, och man kunde i nästsista matchen säkra den åtråvärda platsen. Devils plockade 15 av 18 möjliga poäng på de avslutande nio omgångarna, och därmed tog man den sista wildcard-platsen i öst före Florida Panthers. Marginalen blev ynka en poäng före katterna. Inför säsongen 17/18 tippade många Devils att missa slutspel. Exempelvis här på SvenskaFans tippades Devils att sluta på sista plats i Metropolitan division men resultatet blev något annat, och det ett välkommet sådant. Det var första gången sedan 2012 Devils tog sig till slutspel.
 
Vad bäddade då för denna succé föregående säsong? Och jag väljer att kalla det succé med tanke på vilka förväntningar laget hade på sig inför. Taylor Hall ska såklart nämnas först ur ledet av fantastiska prestationer. Han var oumbärlig för Devils och statistiken kan knappast bli tydligare. Hall vann alltså flest inbördes gjorda mål, assist, poäng, powerplaypoäng, matchvinnandemål samt övertidsmål. Inte nog med det, plus/minus-statistiken plockade han också hem. Allt detta låg såklart till grund för att Hall tog hem Hart Trophy och det var oerhört välförtjänt. Vi fick faktiskt se Devils utan Hall ett par matcher under säsongen, och det var ingen behaglig upplevelse. Vad sägs som 0–3 mot Detroit i Prudential Center utan superstjärnan?
 
Laget bjöd också på många fina överraskningar under säsongen. Jag tänker framförallt på hur de unga spelarna tog plats omgående och presterade över förväntan. Man kunde visserligen ana att Nico Hischier skulle hålla måttet, men att svenske Jesper Bratt och Will Butcher skulle prestera på den nivån de gjorde inledningsvis var överraskande. Det var väldigt nyttiga prestationer för Devils som öppnade serien starkt och den fina starten var säkerligen tungan på vågen vad gäller slutspelsplatsen. Brian Gibbons, Blake Coleman och Miles Wood är också spelare som ska lyftas fram. Tre friska fläktar som bidrog med grovjobb i kombination med ett rakt spel på mål.
 
I slutspelet tog det dock stopp i första omgången. Tampa Bay Lightnings var alldeles för tuffa.
 
Vad har man för förväntningar på Devils i år? Förväntningarna har rimligtvis höjts med föregående säsong i bakhuvudet. Kanske också av den anledningen att andra lag i Metropolitan division ser ut som de gör för tillfället. Det kommer dock krävas heroiska insatser och positiva överraskningar även i år för att slutspelet ska nås. Vi har ju inte glömt Taylor Halls mindre lyckade debutsäsong i Devils-tröjan. Vi vet också att Schneider inte riktigt har hittat form under längre perioder de två senaste säsongerna. Ray Shero har ännu inte plockat in någon förstärkning vilket också kan adderas till de olika orosmomenten.
 
Jag väljer alltså att vara försiktig kring möjligheterna för Devils att nå slutspel. Man får inte glömma att slutspel var en överprestation föregående säsong.
 
---
 
Målvakter:
 
Den givne förstamålvakten har länge varit Cory Schneider. Efter två säsonger där målvakten har presterat betydligt sämre är förtroendet inte längre lika bra som det en gång varit. Det har sedermera resulterat i att Keith Kinkaid fått chansen ett flertal gånger under de två senaste säsongerna. Chanser som han tillslut tagit och i slutspelet var det också Kinkaid som agerade förstamålvakt före just Schneider – som dock fortfarande är förstavalet för Hynes.
 
Längre ner i hierarkin hittar vi svensken Eddie Läck som troligtvis inte kommer vakta buren många gånger under kommande säsong.
 
Backar:
 
Förra säsongen släppte GM, Ray Shero, en betydelsefull och karaktäristisk spelare i Adam Henrique. För honom fick man en back som Devils tidigare saknat i lagbygget, nämligen Sami Vatanen. Vatanen visade sig vara nyttig för laget under senare delen av förra säsongen när ett slutspel jagades. Kan användas i många spelformer och kommer få mest istid bland backarna.
 
Den snart 36-årige Andy Greene är en av flera som kan ta plats bredvid Vatanen. Förra året var Greene en besvikelse och behöver höja sig ett eller flera snäpp för att inte agera en svag länk. Ännu en besvikelse var och är Damon Severson. Tanken var att han skulle bära den roll Vatanen gör men efter fyra säsonger i NHL så tycks han inte riktigt blomma ut till den spelaren man hoppats på. Det visas tydligt i GM Sheros val av att byta bort Henrique för just den rollen som Severson inte verkar ha kapacitet till att bemästra.
 
En framtidslirare finns i Will Butcher som visade prov på ett fantastiskt offensivt spel och gjorde under sin debutsäsong 44 poäng, varav 39 assist. Butcher höll till mycket i powerplay under säsongen och stod för 23 poäng i den spelformen. I övrigt fick Butcher snålt med speltid och snittade bara 16 minuter per match. Det ska bli intressant och se vilken sorts roll han blir tillgiven säsongen 18/19.
 
Steven Santini är en personlig favorit som precis har belönats med ett kontrakt på tre år. Santini blev nerskickad till AHL efter halva föregående säsong trots att laget gått som tåget under den perioden. En härlig spelartyp som inte är rädd för att smälla på och snittade lite mer än tre tacklingar per match. Värt att nämna är att Santini i genomsnitt spelade över 20 minuter per match och hade ett stort förtroende av coach Hynes.
 
Mirco Mueller fick tyvärr säsongen förstörd av skador men kring honom finns det en positiv ton och han lär finnas med bland de sex backar som spelar i premiären mot Edmonton i Göteborg den sjätte oktober.
 
Nämnvärda backar som troligtvis kommer få en del matcher under säsongen är veteranen Ben Lovejoy, Devils förstaval i årets draft Ty Smith och Eric Gryba. 30-årige Gryba kommer senast från Edmonton Oilers och har skrivit på ett kontrakt som täcker kommande säsong.
 
Forwards:
 
New Jersey Devils gjorde 248 mål den gångna säsongen och Taylor Hall var inblandad i 93 av dem. I Hall har man en av världens bästa anfallare och han tillför extremt mycket till offensiven. Bredvid Hall hittar vi förra årets draftetta Nico Hischier som visade att han är ett namn för framtiden. Hockeylegendaren Wayne Gretzky kommenterade förra året att han älskade att se Hischier spela hockey, ett godkänt betyg får man säga. Hischier blev nästbäste poängspelare förra säsongen i Devils med sina 52 poäng.
 
Devils skulle må bra av att ha råskinnet och prickskytten Kyle Palmieri skadefri. En spelare som har kvalitéer att göra över 35 mål och är viktig i Devils powerplay. Samma sak gäller svensken Marcus Johansson som missade stora delar av förra säsongen på grund av huvudskadan som han ådrog sig efter att en viss Brad Marchand satsat mot huvudet.
 
Förra året saknades verkligen en fungerande andrafemma. Hade förstafemman en dålig dag så fanns det ingen där och räddade upp situationen. Skulle man få igång Johansson i en femma med exempelvis Travis Zajac och Jesper Bratt så skulle det vinnas fler poäng.
 
Bottom-six var strålande för Devils föregående säsong och här hittar vi många karaktärsstarka spelare. Cancersjuke Brian Boyle betydde mycket för laget både på och utanför isen och kommer göra även i år. Slitvargarna Blake Coleman och Miles Wood är också väldigt nyttiga spelare för laget och den sistnämnda visade förra säsongen att han har fina offensiva kvalitéer. I en begränsad roll gjorde Wood 19 mål och 32 poäng.
 
Stefan Noesen övertygade från början av förra säsongen och visade coach Hynes att han är en spelare att räkna med. Sedan han valdes i första rundan år 2011 så har han inte åstadkommit någon nämnvärt i NHL förrän säsong 17/18. Noesen väntas hålla till i tredjelinan och är en hygglig bottom-six spelare.
 
Pavel Zacha är fortfarande ung och lovande. Tyvärr har den 21-åriga tjecken inte alls imponerat offensivt och får inte spelet och stämma. Vid en hög prestation är det dock inte omöjligt att Zacha tar över rollen som andracenter och får helt andra förutsättningar offensivt. Kan säsong 18/19 bli året?
 
Joey Anderson var bra under JVM senast och slåss om en plats i truppen.
 
---
 
Tre styrkor:
 
Kontinuitet
 
Laget ser i stort sett likadant ut och John Hynes har nästan samma spelare att jobba med. Inga större förändringar som kan komma att störa det pågående lagbygget. Jag tror denna punkten kan vara underskattad.
 
Special teams
 
Både powerplay och penaltykill funkade bra förra säsongen. Devils slutade då topp tio i ligan i båda kategorierna och special teams lär bli en styrka även denna säsongen.
 
Taylor Hall
 
Stjärnan gör mål och skapar lägen helt på egen hand. Hall är Devils absolut viktigaste stöttepelare.
 
Svagheter:
 
Poängspelare
 
Taylor Hall drar alltjämt ett för stort lass offensivt. Behöver betydligt fler spelare som kliver fram.
 
Andrafemman
 
Det händer att förstafemman har en dålig dag, då behövs det en solid andrafemma som kan prestera en hög nivå offensivt. Det ser mörkt ut på den punkten.
 
Målvaktsoro
 
Cory Schneider har börjat darra och visar sällan sitt forna jag. Keith Kinkaid har en bra högsta nivå men visar den sällan.
 
---
 
Preliminär laguppställning:
 
Taylor Hall – Nico Hischier – Kyle Palmieri
Marcus Johansson – Travis Zajac – Jesper Bratt
Blake Coleman – Pavel Zacha – Stefan Noesen
Miles Wood – Brian Boyle – Joey Anderson
 
Andy Greene – Sami Vatanen
Mirco Mueller – Damon Severson
Will Butcher – Steven Santini
 
Cory Schneider (Keith Kinkaid)
 
Andra notabla spelare: Ben Lovejoy, Ty Smith, Nick Lappin och Eric Gryba
 
---
 
Säsongens poängkung:
 
En skadefri Taylor Hall kommer med all säkerhet återigen vinna den interna poängligan. Hall som blev prisbelönad som ligans MVP den gångna säsongen är på en helt annan offensiv nivå än övriga spelare i laget. Senaste säsong kom Hischier tvåa i den interna poängligan hela 41 poäng efter Hall. Finns ingen som utmanar här.
 
Säsongens viktigaste spelare:
 
Cory Schneider kommer behöva höja sig om Devils ska vara med i slutspelsracet även i år. Att förlita sig på att andremålvakten Keith Kinkaid ska gå in och storspela är inget säkert kort. Schneider besitter en enorm potential och kan vinna matcher på egen hand när spelet klaffar.
 
Säsongens unga spelare:
 
Will Butcher imponerade stort redan i sin rookiesäsong och blev tidigt ett utropstecken i starten av säsongen 17/18. Han klev direkt in i Devils Powerplay och levererade assist efter assist. Butcher väntas få en större roll och det återstå att se om potentialen räcker till för att bli en stabil back. Förhoppningsvis börjar han stämpla ut på över 20 spelade minuter per match.
 
Säsongens doldis:
 
Steven Santini är en spelare jag fick upp ögonen för under föregående säsong. Den 23-årige backen ligger ofta rätt i försvaret och kommer ofta till fina tillfällen att smälla motståndarna. Han syns inte till överdrivet mycket i det offensiva spelet trots att jag tycker att det finns en del intentioner som pekar på att Santini kan växa och bli en stabil back i NHL. Hittills har han fått spela två halva säsonger i NHL men kanske kan säsongen 18/19 bli något extra.
 
Säsongens besvikelse:
 
Jesper Bratt imponerade stundtals stort likt lagets andra rookies förra säsongen. Man såg dock att Bratt inte riktigt klarar det fysiska spelet och det får ses som ett personligt hinder. Han fick även stå över en del matcher i slutet av säsongen. Jag tror att Bratt får det tufft i sitt andra år och kan komma att hamna på sidan en del matcher, men jag hoppas givetvis att hans fina offensiva spel överglänser svagheterna.
 
---
 
Truppen:



---
 
Redaktionens rankning:
 
Metropolitan Division
 
1.
2.
3.
4.
5. New Jersey Devils
6. Carolina Hurricanes
7. New York Rangers
8. New York Islanders
 
---
 
NHL:s 31 lag presenteras i form av en rankning inom de fyra divisionerna. Samtliga skribenter fick ranka divisionerna, som sedan summerades till en gemensam rankning för hela redaktionen.
 
Vill du skriva om New Jersey på SvenskaFans? Hör av dig till hockeyredaktören Niclas Viberg på niclas.viberg@svenskafans.com

Josef Sankell2018-09-13 12:00:00

Fler artiklar om New Jersey